grilovaná jitrnice

Myslíte, že v zimě se nedá grilovat? Naopak! Můžete objevit nové způsoby grilování a nové pochoutky z grilu. Co třeba zkusit v období zabijaček ugrilovat jitrnici? Že jste to ještě nezkoušeli? Tak se nechejte inspirovat.

Gril budete potřebovat jen chvilku. Jitrničky stačí z každé strany jen trochu opéct. Takže se nemusíte bát, že vám bude venku zima. Salát už připravíte pěkně v teple kuchyně.

grilovaná jitrnice

Suroviny

  • 4 jitrnice

na salát

  • 250 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce kremžské hořčice
  • 200 g kysané smetany
  • trochu sádla

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na nepříliš silná půlkolečka. Dejte do pekáče, který jste zlehka vymazali sádlem. Přidejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku. Ochuťte solí, pepřem a pořádně promíchejte. Přiklopte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 20 – 30 minut, dokud brambory nebudou měkké.

brambory

Cibuli nakrájejte nahrubo, anglickou slaninu na špalíčky. Obojí společně vsypejte do velké pánve a opékejte, dokud cibule nezačne zlátnout a anglická slanina začne být lehce křupavá. Vypněte plotnu.

grilovaná jitrnice

Kysané zelí můžete přidat rovnou ze sáčku nebo ho vyklopit do cedníku, propláchnout a nechat okapat. Záleží na vás, jestli máte raději kyselejší zelí. Zelí přidejte do pánvičky, kde je cibule s anglickou slaninou. Promíchejte. Přidejte kremžskou hořčici.

Jitrnice dejte na rozehřátý gril. Budou se grilovat z každé strany asi tři až čtyři minuty. Jen tak, ať se ohřejí a povrch je lehce křupavý. Mezitím si dodělejte přílohu.

Upečené brambory vsypejte do pánvičky k zelí a anglické slanině. Promíchejte. Ještě můžete podle chuti přidat sůl a pepř. Společně prohřejte. Přidejte kysanou smetanu a promíchejte.

salát s kysaným zelím

Podávejte spolu s grilovanou jitrnicí.

Náš tip: Jitrnici můžete před grilování nakrájet na kolečka a ugrilovat je jednotlivě. Potom vmíchejte do salátu ze zelí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Klobása! Prostě dokonalá surovina...

zelňačka

Libuščino vepřové

francouzské brambory

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY