Myslíte, že v zimě se nedá grilovat? Naopak! Můžete objevit nové způsoby grilování a nové pochoutky z grilu. Co třeba zkusit v období zabijaček ugrilovat jitrnici? Že jste to ještě nezkoušeli? Tak se nechejte inspirovat.
Gril budete potřebovat jen chvilku. Jitrničky stačí z každé strany jen trochu opéct. Takže se nemusíte bát, že vám bude venku zima. Salát už připravíte pěkně v teple kuchyně.
Suroviny
- 4 jitrnice
na salát
- 250 g brambor
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 500 g kysaného zelí
- 150 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 3 lžíce kremžské hořčice
- 200 g kysané smetany
- trochu sádla
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na nepříliš silná půlkolečka. Dejte do pekáče, který jste zlehka vymazali sádlem. Přidejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku. Ochuťte solí, pepřem a pořádně promíchejte. Přiklopte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 20 – 30 minut, dokud brambory nebudou měkké.
Cibuli nakrájejte nahrubo, anglickou slaninu na špalíčky. Obojí společně vsypejte do velké pánve a opékejte, dokud cibule nezačne zlátnout a anglická slanina začne být lehce křupavá. Vypněte plotnu.
Kysané zelí můžete přidat rovnou ze sáčku nebo ho vyklopit do cedníku, propláchnout a nechat okapat. Záleží na vás, jestli máte raději kyselejší zelí. Zelí přidejte do pánvičky, kde je cibule s anglickou slaninou. Promíchejte. Přidejte kremžskou hořčici.
Jitrnice dejte na rozehřátý gril. Budou se grilovat z každé strany asi tři až čtyři minuty. Jen tak, ať se ohřejí a povrch je lehce křupavý. Mezitím si dodělejte přílohu.
Upečené brambory vsypejte do pánvičky k zelí a anglické slanině. Promíchejte. Ještě můžete podle chuti přidat sůl a pepř. Společně prohřejte. Přidejte kysanou smetanu a promíchejte.
Podávejte spolu s grilovanou jitrnicí.
Náš tip: Jitrnici můžete před grilování nakrájet na kolečka a ugrilovat je jednotlivě. Potom vmíchejte do salátu ze zelí.
Dobrou chuť přeje Elly.
Klobása! Prostě dokonalá surovina...
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
samé dobroty
Wally — #6
zejména ten poslední tip - nakrájet jitrnici na kolečka a ta grilovat jednotlivě - boha jeho, vždyť ten gril by pak už nikdo nevyčistil.
Ono už grilovat celou jitrnici mi přijde divné, buď zůstane napůl syrová, nebo praskne a zaneřádí všechno kolem.
Njn děvčica z moravy zabijačku v malíčku
Samé dobroty...nějakou zabíjačkovou pochoutkou bych nepohrdla...
Francouzské brambory a zelňačku mám moc ráda. Jitrničky moc nemusím
.
Já bych táák jela někam na zabijačku.
domácí zabijačkové speciality to je moje
Něco z toho jsou přímo kalorické bomby. Ale zelňačku jsem dělala včera. Francouzské brambory máme také moc rádi,takže
