Milá redakce a ženy-in,
"zima", to je čas zabijaček. Vzpomínám si na doby, kdy jsem měli chalupu v Novohradských horách a každou zimu jsme měli zabijačku se vším všudy, co k ní patří.
Byly to krásné doby. Já byla ještě malá holka a na chalupě jsem prožila velkou část svého krásného dětství. Chaloupka to byla veliká s velkou zahradou a skoro na samotě u lesa.
Dokonce jednu zimu jsme se domluvili tři rodiny a udělali jsme trojnásobnou zabijačku. Byla to velká událost, na kterou se jen tak nezapomene.
V pátek odpoledne přivezli tři čuníky, kteří si ještě v kárce krásně chrochtali, ale bohužel už ne dlouho. V podvečer to vše začalo.
Bylo tam práce jako na kostele, ale každý přidal ruku k dílu a tak všechno šlo jako po másle.
I já se zapojila do tak velké akce. Sice jsem byla ještě malá holka, malá ale šikovná.
Pomáhala jsem krájet sádlo na malé kousky, které se potom ve velkém hrnci škvařilo. Po celé chaloupce to krásně vonělo.
Ovárek, sádlo, směs na jitrničky a jelítka. Kdo to zažil, tak si to určitě umí představit. Je to prostě zážitek s velkým „Z“.
Pomáhala jsem plnit směs na jitrničky do střívek a přitom jsem se cítila jako velká holka, byla to složitá práce a mě to šlo od ruky a tak moje sebevědomí tenkrát povyrostlo.
Taky jsme se pěkně zasmáli, když nám řezník Tonda vyprávěl zážitky z jiných zabijaček, kterých se v té oblasti koná nesčetně.
Po tak náročném víkendu jsme byli všichni unavení, ale byla to příjemná únava.
Masíčko z prasátka se dalo do mrazáku a pak se během roku snědlo.
Další zimu jsme opět dělali zabijačku.

Tato tradice se u nás pořád dodržuje, ale už v tom není ta nostalgie, která byla v naší chaloupce.
Jsme o nějaký ten rok starší a taky línější, chaloupku jsem dávno prodali a tak se zabijačky konají v duchu velkoměsta.
A jak to probíhá? Prasátko se zabije ještě na statku, rozporcuje na menší kusy, které druhý den přivezou k nám domů a mi si je nabalíčkujeme na ještě menší kousky.
Jitrnice, jelítka a tlačenku nám taky vyrobí a na nás zbývá jenom nakrájet a vyškvařit sádlo. A to je vše, co zbylo z tak hezké tradice, kterou jsme každou zimu zažívali na naší chaloupce v Novohradských horách.

 
jochova

Pozn. red.: Článek nebyl redakčně upraven. 


Milá jochova,
díky za příjemné a osvěžující odbočení od vánočních témat. Posílám 500 bodů do VVS.

TÉMATA:
DŮM A BYT