Letní redukční jídelníček by měl být pestrý, chutný a měl by odpovídat zásadám správné výživy. Při jeho sestavování sledujte údaje na etiketách výrobků a vybírejte si potraviny s nižším obsahem tuku, jednoduchých sacharidů a soli. V případě pečiva jsou lepší výrobky z celozrnné mouky, které obsahují více vlákniny a minerálních látek. Velký pozor si dávejte na sladké nápoje a přemíru alkoholu. Obojí štíhlé linii v žádném případě neprospívá.
Letní snídaně
Správně sestavená snídaně obsahuje sacharidy (přednostně polysacharidy), dostatek bílkovin, vlákninu a samozřejmě tekutiny. Příkladem může být celozrnné pečivo se sýrem a zeleninou. Ze sýrů vybírejte nízkotučné varianty (např. 30 % Eidam, Apetito light, Olomoucké tvarůžky, Lučiny linie nebo Cottage). Alternativou mohou být míchaná vajíčka nebo omeleta. Namísto celých vajec však použijte jen bílky, které obsahují velmi málo energie a dostatek potřebných bílkovin. Omeletu můžete doplnit dvěma plátky kuřecí šunky a posypat strouhaným sýrem. Další tipy na zdravé snídaně najdete na www.ZijZdrave.cz.
Letní svačiny
Přesnídávky a odpolední svačiny nemusí být nijak vydatné. V závislosti na vašem celkovém energetickém příjmu a výdeji postačí 400–1100 kJ. K dopolední svačině většinou stačí 1 kus ovoce, pokud však míváte velké pocity hladu, doplňte ovoce bílkovinou (sýrem, šunkou, nebo mléčnými výrobky).
Odpoledne je nejlepší volbou mléčný výrobek, popř. s kouskem pečiva. Zeleninu můžete jíst kdykoli během dne a nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Další tipy na zdravé svačiny podle jejich energetických hodnot najdete na www.ZijZdrave.cz.
Letní obědy a večeře
Pokud obědváte v restauracích, snažte se vyhnout smaženým jídlům, smetanovým omáčkám a velkým porcím těstovin. Dobrou volbou je grilované nebo pečené maso se zeleninou, polévky, rizoto, ryby nebo obědové saláty bez majonézových dresinků.
Pokud si nosíte jídlo s sebou, nezapomínejte na krabičku se zeleninou. Nemusíte mít teplé obědy denně, klidně postačí 1 kus pečiva a k tomu šopský salát nebo krabička tuňáka ve vlastní šťávě, sýr, šunka apod.
Obecně platí, že poslední jídlo byste měli jíst dvě až tři hodiny před spánkem. Chodíte-li spát před půlnocí, je dobré zařadit i druhou večeři. Základ večeře by měla tvořit zelenina a bílkoviny (sýry, mléčné výrobky, šunka, luštěniny). Další tipy na zdravé pokrmy a rámcový jídelníček na 5 600 kJ hledejte na www.ZijZdrave.cz.
Nový komentář