Sýr žervé známe všichni. Oblíbený byl už u našich babiček a jeho hvězda nikdy nezapadla. Dá se naopak říci, že září jasněji než kdykoli předtím.
Výrobců tohoto zdravého tvarohového zázraku je mnoho, ale ne každý přináší produkt té nejvyšší kvality. K těm nejlepším právě přibyla česká firma Madeta se svým výrobkem Lipánek Žervé.
Lipánek Žervé je lehký, čerstvý sýr vyrobený z poctivého tvarohu a smetany z jižních Čech. Vyrábí se šetrným postupem, který zachovává charakter čerstvého sýra a výbornou chuť. Lipánek Žervé má krémovou, lehce roztíratelnou konzistenci a lahodnou smetanovou chuť. A proč kupovat zahraniční potraviny, když existují poctivé domácí?
Sýr žervé zdaleka není dobrý jen k výrobě ochucené pomazánky k pečivu. Jeho využití v kuchyni je tak široké, že nahradí smetanu na vaření a smlsnout si můžete i na jeho sladkých variantách.
Historie
Žervé patří do skupiny tvarohových sýrů, které konzumujeme mladé a které neprocházejí žádným zušlechťováním. Výroba je ukončena jen prokysáním sýřeniny.
Na výrobu jednoho kilogramu čerstvého sýra se spotřebuje 7 až 8 litrů mléka, proto je žervé vhodné jako zdroj vápníku a bílkovin. Žervé má daleko nižší energetickou hodnotu než klasické sýry, a přesto rychle navozuje pocit nasycení. Proto se vřele doporučuje při redukčních dietách.
Co s ním?
Místo smetany
Nechcete zahušťovat polévky a omáčky šlehačkou či smetanou kvůli kaloriím? Vyměňte je za dietní a přitom husté žervé! V tom případě nemusíte k dohuštění použít ani jíšku či mouku!
S pomocí žervé také vyčarujete smetanové brambory a jemné omáčky na těstoviny a gnocchi a přelivy na lívance! Žervé je vhodné i při bezlepkové dietě.
Sladké dezerty
Ze žervé můžete připravit sladké „tvarohové“ pěny či jej zředit trochou mléka a použít jako přeliv na ovocné knedlíky.
Nový komentář
Komentáře
saruz — #3 je take pouzivam
Žervé je dobré na omáčku k těstovinám.
Moje dítě je milovníkem nachos, takže děkuji za tip. Určitě vyzkoušíme a věřím, že si určitě i rádo něco samo namíchá.
Místo smetany? To neznám, ale určitě zkusím! Žervé miluju. Úplný "žraso" je jen smíchat kelímek Žervé s rozmačkaným česnekem a dát ho k vařeným či pečeným bramborám ak tomu mléko. Mňam a je to hned!