Sýr žervé známe všichni. Oblíbený byl už u našich babiček a jeho hvězda nikdy nezapadla. Dá se naopak říci, že září jasněji než kdykoli předtím.

Výrobců tohoto zdravého tvarohového zázraku je mnoho, ale ne každý přináší produkt té nejvyšší kvality. K těm nejlepším právě přibyla česká firma Madeta se svým výrobkem Lipánek Žervé.

Lipánek Žervé je lehký, čerstvý sýr vyrobený z poctivého tvarohu a smetany z jižních Čech. Vyrábí se šetrným postupem, který zachovává charakter čerstvého sýra a výbornou chuť. Lipánek Žervé má krémovou, lehce roztíratelnou konzistenci a lahodnou smetanovou chuť. A proč kupovat zahraniční potraviny, když existují poctivé domácí?

Sýr žervé zdaleka není dobrý jen k výrobě ochucené pomazánky k pečivu. Jeho využití v kuchyni je tak široké, že nahradí smetanu na vaření a smlsnout si můžete i na jeho sladkých variantách.

Historie

lipánekSýry Gervais (žervé) pocházejí z Normandie poloviny 19. století a za své jméno vděčí slavnému francouzskému výrobci sýrů Charlesi Gervais, který svůj vynález proslavil po celé Evropě už za svého života.

Žervé patří do skupiny tvarohových sýrů, které konzumujeme mladé a které neprocházejí žádným zušlechťováním. Výroba je ukončena jen prokysáním sýřeniny.

Na výrobu jednoho kilogramu čerstvého sýra se spotřebuje 7 až 8 litrů mléka, proto je žervé vhodné jako zdroj vápníku a bílkovin. Žervé má daleko nižší energetickou hodnotu než klasické sýry, a přesto rychle navozuje pocit nasycení. Proto se vřele doporučuje při redukčních dietách.

Co s ním?

lipánekK rychlému občerstvení se hodí žervé smíchat s trochou olivového oleje, ochutit bylinkami, česnekem, paprikou, kapary, olivami, tuňákem, lososem nebo houbami a vyšlehat do pěny. Pečivo je základ, ale co třeba ozdobit pečenou zeleninu, chipsy, nachos, slané sušenky... a tak dále? Co pěnu použít místo dresingu do salátu?

Místo smetany

Nechcete zahušťovat polévky a omáčky šlehačkou či smetanou kvůli kaloriím? Vyměňte je za dietní a přitom husté žervé! V tom případě nemusíte k dohuštění použít ani jíšku či mouku!

S pomocí žervé také vyčarujete smetanové brambory a jemné omáčky na těstoviny a gnocchi a přelivy na lívance! Žervé je vhodné i při bezlepkové dietě.

Sladké dezerty

lipánekUž jste ochutnali americký sýrový dort (cheesecake) či italské tiramisu po domácku? Místo mascarpone i creme fraiche zkuste použít žervé, pokrm bude chutný, ale méně tučný.

Ze žervé můžete připravit sladké „tvarohové“ pěny či jej zředit trochou mléka a použít jako přeliv na ovocné knedlíky.

TÉMATA:
SÝR A VEJCE