Tam ji předají do medového váčku mladší včele, která ji předá zase své kolegyni. Tento proces se několikrát opakuje, čímž je medový základ obohacen o cenné látky z včelího těla a zároveň i zbaven nadbytečné vody, takže zahuštěn. Teprve pak putuje do plástve, je překryt voskovým víčkem a dozrává v med.

656f29cb8e87aobrazek.jpgFoto: Alena Kolaříková

Skoro všichni ho milujeme pro jeho originální chuť. Pokud ho nejíme samotný, tak je to oblíbená ingredience v různých receptech, zejména nyní, v období pečení cukroví. Zeptali jsme se naší kolegyně Elly, která je známá influencerka Bohyně kuchyně a autorka dvou Božských kuchařek na to, jak využívá v kuchyni med.

  • Používáš při vaření a pečení med?

Med u nás doma nesmí nikdy chybět. Mám doma několik druhů, včetně pastovaného, který máme rádi na chleba s máslem. Teď o Vánocích patří do spousty cukroví, hlavně do perníčků. Jakmile se ochladí, vaříme oblíbený čaj s medem a citronem.

  • Je med součástí vaší snídaně? Používáš ho například i na palačinky a na lívance?

Naše dcera Žofinka miluje toast, opečený dokřupava, namazaný máslem a medem. Když by jí člověk nechal volnou ruku, tak tohle snídá denně. Rozpuštěný med používám na lívance, ale také do ovesných kaší.

  • Do jakých pokrmů nebo do pečení se hodí?

Bez medu se nedají upéct ty správné vánoční perníčky. Každý rok jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví medovníkové kuličky. A tam to poznáte už podle názvu, že se bez medu neobejdou. Med přidávám i do zázvorek.

  • Jak se ti s ním pracuje? Je výhodou, že se nezkazí, pokud ho správně uchováváme?

Med je skvělá suroviny. I když ztuhne, tak se dá během chvilky rozehřát. Někdy se naopak lépe pracuje s tužším medem. U nás by se teda ani zkazit nemohl. Protože velká sklenice medu zmizí rychleji než Nutella.

  • Všichni teď řešíme vánoční cukroví, máš nějaké oblíbené recepty, kde nesmí chybět med?

Jak jsem psala už výše, perníčky a medovníkové koule. Letos mám v plánu péct košíčky s krémem, a tady jsem do perníkového základu použila také med, který budu vmíchávat i do krému.

Jaké recepty na vánoční cukroví, kde budete potřebovat med vám rádi doporučíme?

656f27e601594obrazek.jpgFoto: Shutterstock

656f2832ad173blobid0.jpgFoto: Shutterstock

656f28543a4e3obrazek.jpgFoto: Bonavita

656f287a33278obrazek.jpgFoto: Alena Kolaříková

Pokud se chcete dozvědět více o medu, přečtěte si náš článek

656f28c996460obrazek.jpg
Partnerem našeho tématu je společnost Medokomerc