Pýchavky patří mezi jedny z nejoblíbenějších hub. Snad pro ty báječné pýchavkové řízky nebo proto, že jsou téměř nezaměnitelné s jedovatými druhy hub.
Nejznámější je samozřejmě ta řízková, říká se jí pýchavka obrovská, někdy se můžeme setkat i s názvem „vatovec“. Obrovská bílá plodnice této majestátné pýchavky opravdu připomíná chomáč vaty.
Je tvaru koule či elipsy a může mít v průměru až
Roste ideálně po vydatných deštích na loukách, pastvinách, zahradách, v nížinách i na horách, v podstatě kdekoliv. Pokud je někde delší dobu nesečená tráva a místo je chráněné před spalujícím žárem letního slunce, pak se zvyšuje šance, že právě tam najdete pýchavku obrovskou. Má ráda půdu bohatou na dusík. Lze ji nalézt od května do října a navíc málokdy roste osamoceně. Nejčastěji roste v tzv. „čarodějných kruzích“, což jsou pod zemí vedoucí vlásečnice podhoubí, nejčastěji v místech temně zelené dobře prohnojené trávy.
Pýchavku obrovskou téměř nelze zaměnit. Jsou jí podobné jen dva další druhy a to pýchavka kožovitá a pýchavka dlabaná, ale obě tyto houby jsou v mládí jedlé. Dorůstají však mnohem menších rozměrů, v průměru
Je menší, má kyjovitý až hruškovitý tvar, je 3-
Zajímavé je, že spodní část této pýchavky, tedy její „noha“ byla dříve využívána usušená na prášek jako zásyp na rány. Je totiž naprosto sterilní.
Zaměnitelnost s jinými druhy je u této malé pýchavky téměř vyloučená. Žádná jiná totiž nemá takto lehce opadávající kuželovité ostny na povrchu.
Pýchavka závojová – vzácná pýchavka o velikosti pýchavky obecné, místo ostnů ji však zdobí bělavé vatovité útržky podobně jako muchomůrky. Roste velmi vzácně v teplých oblastech a je pro svůj charakteristický vzhled nezaměnitelná s jinými druhy.
Pýchavka palicovitá – až
A že nevíte, co s ní v kuchyni kromě klasického řízku?
Zde je pár tipů:
Pýchavkový mozeček
Nadrobno pokrájenou cibulku osmažíme na másle či oleji, přidáme houby, pepř a sůl. Dusíme doměkka. Zalijeme vejcem a necháme ztuhnout. S brambory nebo pečivem je to delikatesa.
Smažené pýchavky
Pokud máte friťák, pak můžeme oloupané pýchavky jen tak pokrájené na plátky osmahnout v oleji. Vystačíme si i s vyšší vrstvou oleje v klasické pánvi. Poté je osolíme a podáváme se zelným salátem.
Smažené v pivním těstíčku
Z mouky, škrobové moučky, vejce a piva vypracujeme hladké těsto. Asi 2cm široké pláty pýchavky osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. Obalíme v pivním těstě a osmažíme dozlatova. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Úplně nejlepší jsou ale ve směsi s lesními houbami
Pýchavky a lesní houby osmahneme na cibulce a dusíme s bobkovým listem a snítkou rozmarýny. Osolíme, opepříme a když jsou houby měkké, vlijeme kelímek kysané smetany. Omáčku chvilku povaříme a podáváme na maso nebo jen tak k těstovinám. Je výýýtečná…
Archivní článek
Nový komentář
Komentáře
Máme rádi pýchavku, děláme jako řízek, buď klasika trojobal nebo v těstíčku, k tomu brkaši
Už se na ní těším. Jo a dali jsme jí i zamrazit, plátky proložit mikrotenem a před použitím nenechat úplně rozmrazit a je také dobrá.