Jak se vyvarovat základních chyb a upéci chleba jsme si povídali minule, dneska vám naservíruji něco málo neobvyklých laskomin z domácí pekárny...

 

Jako první třeba jeden ne příliš klasický chléb, ale spíš takový pochoutkový…

 

Olivový chléb

½ čajové lžičky kvasnic nebo polovina kostky

400 g hladké světlé mouky

1 polévková lžíce cukru

15 g másla či odpovídající množství olivového oleje

1 ½ polévkové lžíce sušeného mléka

1 čajové lžička soli

2 čajové lžičky oregana

280 ml vody

75 g jemně nasekaných papriček nebo sušených rajčat

50 g nasekaných oliv

Lze přidat ještě semínka (len, sezam, slunečnice – po jedné polévkové lžíci)

 

Tento chleba je báječný opečený jako topinka na olivovém oleji, nebo v létě jako voňavá příloha ke grilovaným masům.

 

Co třeba mazanec nebo vánočka?

 

I sladké kynuté těsto lze úspěšně péci v pekárně. A jestli jste ještě nikdy nepekla mazanec nebo vánočku, pak se toho od dnešního dne rozhodně bát nemusíte…

Do tohoto kynutého těsta používáme polohrubou mouku. Stejně tak ji lze použít do těsta na knedlíky, do obyčejných chlebů používáme jen hladkou mouku.

 

Mazanec nebo vánočka (prostě sladké kynuté těsto)

23 ml mléka

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

60 g cukru

120 g rozpuštěného másla

2 žloutky

1 a ½ lžičky instantního droždí nebo 25 g droždí čerstvého

2 sáčky vanilkového cukru

Rozinky, kandované ovoce 30-100 g podle chuti

½ lžičky soli

2 lžičky sušené citronové kůry

 

I klasické třené nebo bábovkové těsto lze vytvořit…

Znáte třeba tu bábovku bez mouky?

 

Pudinková bábovka (chutná jako proslulá babeta)

4 vejce

4 pudinky

1 sklenice oleje (200 ml)

1 sklenka cukru, případně vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

 

Necháme promíchávat na programu míchacím nebo dortovém asi ¼ hodiny, pak zrušíme, přepneme na pečení a pečeme asi 1 hodinu či až 1 hodinu a 10 minut. Ke konci hlídáme, až bude pečivo růžové, vypínáme.

 

Nejen sladkým je živ člověk, a tak je tu i něco pro masožravce…

 

Co třeba sekaná?

Zde jsem našla několik rozporuplných názorů. Někdo si to nemůže vynachválit, jinému vadí poměrně dlouhá doba pečení a přece jen náročnost čištění nádoby po pečení.

Do domácí pekárny chleba lze totiž naložit mleté maso a všechny vaše oblíbené ingredience a nechat promíchat v programu, který připravuje těsto. Když je vše hotovo, program přerušíte a nastavíte pečení. Předtím do ní můžete zapracovat vajíčko, párek, okurku nebo cokoliv jiného, co se bude hezky vyjímat na řezu. Peče se zhruba 1 hodinu, někde je uváděno až 1,5 hodiny. Nejlépe je sekanou po hodině zkontrolovat, a když se vám zdá dobře upečená, program přerušit.

Takže shrnuto:

Výhody:

-         sekaná je šťavnatá, protože nedochází k úbytku páry, je lepší než z trouby

-         výhodou je i snadné vpracování vajíčka či jiné mozaikotvorné přísady, ale v tom by neměl být problém ani při klasickém pečení.

Nevýhody:

-         mastné páry, které unikají při pečení, mohou znečistit celou pekárnu, kterou je poté třeba otírat

-         aroma česneku nebo jiných přísad některým lidem může vadit, protože prý trvá delší dobu, než nádoba vyčichne. Jiní však tento problém vůbec nezmiňují

-         složitější je čištění, zatímco při pečení pečiva je forma takřka čistá, sekaná je přece jenom mastná.

 

 

A co třeba džem?

Některé pekárny mají program na výrobu džemu. Příprava je stejná jako u klasického vaření v hrnci, názory a zkušenosti se však různí. Někomu vyhovuje to, že se o marmeládu nemusí starat. Jinému vadí to, že pěnivé druhy ovoce (jahody) mohou vyběhnout, a to je pak znečištěná celá pekárna včetně topných těles.

Při klasické přípravě džemu v hrnci je příprava také kratší. Intenzivnější, ale kratší.

 

Máte nějaké další zkušenosti?

Archivní článek

TÉMATA:
DŮM A BYT