Dva tipy cukroví vhodného i pro bezlepkovou dietu (jen z vajec a cukru).


Milá redakce a čtenářky magazinu žena-in,

váhala jsem, jestli vůbec posílat recept na takto notoricky známé cukroví. Každým rokem se setkávám s tím, že všichni toto cukroví znají a zároveň je  u většiny lidí  i značně oblíbené, ale přesto jsem ho snad ještě u nikoho jiného kromě své maminky a babičky neměla možnost vidět mezi doma vyrobeným cukrovím. Já ho peču nejen před vánoci, ale i v průběhu roku. Je to ideální pozornost, když jdete k někomu na návštěvu, lepší než chipsy, nebo sušenky:-)

Při pročítání nejrůznějších receptů na internetu jsem si uvědomila, že je tato receptura použitelná i v rodinách, kde se musí dbát na obsah lepku v potravinách, což je samozřejmě značná komplikace nejen při přípravě  cukroví.
 
Nebojte se do toho pustit, není to nic extra složitého

Začnu s tím lehčím..


Žloutkové dukátky

Budou chutnat všem, kteří milují rakvičky

 

 

 

 

 

 

 

 

na jeden žloutek přidáme 5 dkg moučkového cukru a asi 5 minut šleháme ručním šlehačem, po vyšlehání děláme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, nejlépe pomocí dvou kávových lžiček, hmota se nám trošku rozleje, a vzniknou malé dukátky pečeme v troubě při teplotě cca 150 - 160 °C asi 9-10 minut nelekejte se, že Vám dukátky zhruba po 2-3 minutách v troubě začnou uprostřed praskat, to je naprosto v pořádku:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotové jsou ve chvíli, když začnou mírně růžovět. Iideální dávka pro běžnou rodinu je z 6-7 žloutků zpracování takového množství Vám zabere cca hodinu času a po té budete mít asi 5 plechů cukroví druhý recept vyžaduje již  o trošku  víc umu,ale myslím, že i ten je v silách středně zručné hospodyně.



Sněhové pusinky

na jeden bílek dáme 7 dkg cukru krupice(krystalu) šleháme ve vodní lázni asi 15 minut, začneme ve studené vodě a
postupně by se nám měla hmota dostatečně prohřát a zhoustnout, když je sníh našlehaný, odstavíme ho z plotny a vyjmeme z vodní lázně a ještě chvíli šleháme, aby jsme ho trochu vychladili (kondenzující pára uvnitř sněhu by mohla zůsobit jeho řídnutí)...

 

 

 

 

 

 

 

Po vychladnutí se můžeme pustit do pusinek pomocí cukrářského sáčku(nejlépe látkového-cca 100 kč) tvoříme pusinky na pečícím papírem vyložený plech, sušíme v troubě při cca 100 °C zhruba 1-2 hodiny, moc záleží na vyšlehání, ale nevěšte hlavu, když Vám pusinky zůstanou gumové, jak už moje babička říkala, záleží to na cukru a bílcích, nikdy nevíte, jak to dopadne:-)

Pusinky jsou hotové, když mají tvrdý suchý povrch.  Skladovat se musí pochopitelně v suchu dávka 6-7 bílků stačí na tři plechy, v tomto případě se hodí horkovzdušná nebo teplovzdušná trouba, kdy můžete péct všechny tři plechy najednou.

 

 

 

 

 

 

 

 

...a ještě jeden tip...na sbírání hotového cukroví z plechu je
nejlepší, alespoň podle mé zkušenosti, obyčejná zednická špachtle:-)
nic jiného už pro tuto práci nepoužívám

věřím, že se Vam dílo podaří..

Přeji všem krásné Vánoce a hodně štěstí v novém roce


Augustyna


Pravidla soutěže najdete ZDE.

Soutěžit mohou pouze registrované uživatelky.

Reklama