Dva tipy cukroví vhodného i pro bezlepkovou dietu (jen z vajec a cukru).
Milá redakce a čtenářky magazinu žena-in,
váhala jsem, jestli vůbec posílat recept na takto notoricky známé cukroví. Každým rokem se setkávám s tím, že všichni toto cukroví znají a zároveň je u většiny lidí i značně oblíbené, ale přesto jsem ho snad ještě u nikoho jiného kromě své maminky a babičky neměla možnost vidět mezi doma vyrobeným cukrovím. Já ho peču nejen před vánoci, ale i v průběhu roku. Je to ideální pozornost, když jdete k někomu na návštěvu, lepší než chipsy, nebo sušenky:-)
Při pročítání nejrůznějších receptů na internetu jsem si uvědomila, že je tato receptura použitelná i v rodinách, kde se musí dbát na obsah lepku v potravinách, což je samozřejmě značná komplikace nejen při přípravě cukroví.
Nebojte se do toho pustit, není to nic extra složitého
Začnu s tím lehčím..
Žloutkové dukátky
Budou chutnat všem, kteří milují rakvičky
na jeden žloutek přidáme 5 dkg moučkového cukru a asi 5 minut šleháme ručním šlehačem, po vyšlehání děláme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, nejlépe pomocí dvou kávových lžiček, hmota se nám trošku rozleje, a vzniknou malé dukátky pečeme v troubě při teplotě cca 150 - 160 °C asi 9-10 minut nelekejte se, že Vám dukátky zhruba po 2-3 minutách v troubě začnou uprostřed praskat, to je naprosto v pořádku:-).
Hotové jsou ve chvíli, když začnou mírně růžovět. Iideální dávka pro běžnou rodinu je z 6-7 žloutků zpracování takového množství Vám zabere cca hodinu času a po té budete mít asi 5 plechů cukroví druhý recept vyžaduje již o trošku víc umu,ale myslím, že i ten je v silách středně zručné hospodyně.
Sněhové pusinky
na jeden bílek dáme 7 dkg cukru krupice(krystalu) šleháme ve vodní lázni asi 15 minut, začneme ve studené vodě a
postupně by se nám měla hmota dostatečně prohřát a zhoustnout, když je sníh našlehaný, odstavíme ho z plotny a vyjmeme z vodní lázně a ještě chvíli šleháme, aby jsme ho trochu vychladili (kondenzující pára uvnitř sněhu by mohla zůsobit jeho řídnutí)...
Po vychladnutí se můžeme pustit do pusinek pomocí cukrářského sáčku(nejlépe látkového-cca 100 kč) tvoříme pusinky na pečícím papírem vyložený plech, sušíme v troubě při cca 100 °C zhruba 1-2 hodiny, moc záleží na vyšlehání, ale nevěšte hlavu, když Vám pusinky zůstanou gumové, jak už moje babička říkala, záleží to na cukru a bílcích, nikdy nevíte, jak to dopadne:-)
Pusinky jsou hotové, když mají tvrdý suchý povrch. Skladovat se musí pochopitelně v suchu dávka 6-7 bílků stačí na tři plechy, v tomto případě se hodí horkovzdušná nebo teplovzdušná trouba, kdy můžete péct všechny tři plechy najednou.
...a ještě jeden tip...na sbírání hotového cukroví z plechu je
nejlepší, alespoň podle mé zkušenosti, obyčejná zednická špachtle:-)
nic jiného už pro tuto práci nepoužívám
věřím, že se Vam dílo podaří..
Přeji všem krásné Vánoce a hodně štěstí v novém roce
Augustyna
Pravidla soutěže najdete ZDE.
Soutěžit mohou pouze registrované uživatelky.
Nový komentář
Komentáře
no, nic moc
pusinky ještě zdobím cukrářskýma perličkama
Jala: moje babicka vzdy rikavala, ze naopak praskle, znamenaji povedene
Žloutkové penízky patří k těm, co okamžitě zmiznou. Pro zjednodušení: na l žloutek 2 polévkové lžíce ml. cukru. Dělám je už několik let. Letos se obzvlášť povedly - ani jedna nepraskla. Zdobím je oříškem nebo mandličkou.
tohle u nás chutná všem.
tak kdybych měla já v moji troubě sušit 1 - 2 hodiny tak vytáhnu už jen uhlí,tak dobrou troubu mám :o(
mám ráda recepty, které jsou vysvětlené polopatě, to se pak peče.
u nás to nikdo nechce - je to příliš sladké
tak jsem napsala oba dva recepty a jdu na to
hmm to se u nás nejí
manžel nesnáší rakvičky a já zas nemusím pusinky, takže z toho nebude nic
vypadá to zajimavě