Co vařit na dovolené? Poraďte bezradné čtenářce a podělte se o své zkušenosti!
Co vařit na dovolené? Poraďte bezradné čtenářce a podělte se o své zkušenosti!
Nedávno nám do redakce přišel e-mail od čtenářky s přezdívkou Bora, která napsala: „Ráda pročítám vaše články na www.zena-in.cz. S blížícím se létem mě zajímají hlavně články o cestování... Co v nich ale postrádám jsou praktické rady k stravování. Spousta cestovek totiž nabízí zájezdy bez možnosti polopenze (když je zajímavá cena a podmínky, neláká mě tolik místo pobytu, nebo je místo pobytu přesně to, co bych si dala líbit, ale zase je to třeba pouze s vlastním stravováním... :-)). Takže to letos vypadá, že si s přítelem budeme vařit sami - jak to dopadne se ještě uvidí :-) Proto bych uvítala nějaké nápady, či přímo recepty, které se dají v takových "bojových" podmínkách použít... Věřím, že zkušenější čtenářky Ženy-in a také redakce o nápady nemají nouzi.
PS: Máte někdo dobrý tip na konkrétní místo v Řecku???“
Podle mé zkušenosti je nejlepším receptem pro vaření na dovolené jet s kamarádkou nebo s dcerou. Nároky na potravinové zásobení jsou v tom případě minimální, ovoce a zelenina z trhu celkem dobře postačí, stejně jako sem tam nějaká instantní záležitost a rohlík s máslem… :-) Ale někdy není zbytí a musíte vzít na dovolenou i svého partnera. :-) V tom případě mohu nabídnout také moje vlastní zkušenosti, které praví, že nemá cenu vláčet s sebou například na dovolenou k moři sklenice zavařeného guláše nebo svíčkové. Za a) je to docela těžké a už tak je zavazadel až až… a za b) nemuselo by to přežít transport. Naopak docela kouzlit se dá s rozličnými polévkami a omáčkami v pytlíku, které jsou lehké a placaté (snadno se vejdou do každého kufru) a přitom z nich vytvoříte celkem rychle a snadno aspoň jedno hlavní jídlo denně. Těstoviny a rýži stejně jako třeba pečivo, balenou vodu nebo zeleninu je lepší koupit na místě. Obvykle není o moc dražší než u nás a ušetříte spousty místa v tašce nebo kufru.
Pro inspiraci přidávám linky na naše stránky o vaření, kde si třeba vyberete prázdninový recept v sekci těstovin nebo salátů.
A ještě jedna rada na konec – když už jste v nějaké méně či více vzdálené zemi, neškudlete eurem nebo jinou měnou, a zajděte aspoň jednou na večeři nebo oběd. Protože – aspoň podle mě – nepoznáte žádnou zemi pořádně, pokud neochutnáte její kuchyni. :-)
Pochopitelně jsou vítány veškeré další cestovatelsko-kuchařské tipy od ostatních čtenářek tohoto serveru. Myslím, že je ocení nejen Bora, ale i další cestovatelky…
Reklama
Reklama
Nový komentář
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Komentáře
Ťapina
Jó, tak to my jezdíme na dovolenou většinou s báglem a stanem, takže jídlo představuje chleba s paštikou a instantní polévky a konzervy na lihovém vařiči. Ale kvůli jídlu tam přece nejezdíme, aspoň trošku zhubnu
Evča
Boro, přeji moc hezkou dofču , jak to tak čtu tak to už máš vymyšlený . A těm co mají hladové mužské krky a já mám dva co jedí i za největšího vedra teplou stravu - letěli jsme na Korfu a pak autobusem, celkově i s čekáním na letišti 5-6 hod. Doma jsem uvařila masíčko s omáčkou a dala zamrazit do malých alobalových misek. Půjčila sem si termotašku od rodičů, nacpala zmraženým papáníčkem a bez újmy dopravila do apartmámu v Řecku . Pak vždy jen uvařila rýži nebo těstoviny a ohřála masíčko. Kluci si libovali a mě to nedalo žádnou práci
Veruška
My v Řecku navštívili Rhodos (tam jsme měli jen snídani) a Pelopones (polopenze). Když máme polopenzi, vezu s sebou většinou jen bonbony, sušenky a šišku lovečáku - na chuť Když jsme si měli na Rhodosu vařit, taky jsem byla bezradná, co s sebou, ale nakonec jsem všechny "sušený" jídla vyhodila! Fuj, mě to vůbec nechutná. V Řecku se dá v pohodě najíst v restauraci nebo v bufetech/fast foodech, gyros můžu jíst celý den mňam. Když jsmě měli polopenzi byla jsem i docela naštvaná, protože večer v hospůdce by oči jedly, ty vůně, ale už jsem byla přecpaná.
mamina
Mě se celkem osvědčilo to, co tu psaly holky jen ještě přidávám do cestovní tašky koření to základní co používám. Jezdí nás většinou tak 4-6 lidí, tak ho tam většinou všechno spotřebuju, a dávám ho do krabiček od kinofilmů, jsou malé skladné, a lehoučké a taky moc dobře těsní. Dovoleným, relaxací zdar, ať se vám vydaří
Efča
To Bora: krásnou dovolenou a plno a pohodičky
Efča
Já musím jen souhlasit. Když jsme byli v Chorvatsku 8lidí v apartmánu, převážně jsme vařili společně. Takže: těstovinky, rýže, sekaná z domu opečená na pánvi s bramborama, nebo jen tuňák z plechovky s pečivem a místní zeleninu, jogurty, pečivo a vínečko. Musím říct že při vaření spolupracovali všichni, takže u toho byla děsná sranda a nikdo si nestěžoval. Domácí nám jeden večer ugrilovali rybičky a nachystali spoustu salátů a plno dobrůtek, bylo to moc fajn. Jet s polopenzí je fajn, ale není to taková sranda. Něco jiného je to myslím s malýma dětma. Hezký den všem
medved
my jezdime v zime pravidelne lyzovat do Alp a taky si varime...musim rict, ze na ten tyden uz mame docela secviceny jidelnicek...ale je fakt, ze nektere veci se lepe vozi v zime nez v lete...treba takova kureci rolka, kterou si delame s bramborovym knedlikem z prasku by asi po ceste do recka vypadala ...jinak delame bramborovou kasi s parkem (daji se koupit v konzerve), rizoto z lunchmeatu, samozrejme testoviny a to jednou s kecupem a syrem (tradicne) a jednou se syrovou omackou, bramborovy knedlik ja osobne mam rada treba jen s cibulkou, a pomerne vhodna jsou i jidla ve sklenicich...treba takovy strycek beny s ryzi docela ujde
Clerenc
jindriska ja tam sice mela polopenzi, ale i tak, jsme si tam vezli nejake jidlo a bylo to bez problemu. Ale pravda je ze jse vsechno privezli spatky, protoze tech 14 dni jsme tam jedli jenom melouny a vecere:-) Byla to docela super dieta. Prijeli jsme kazdej lehci o pet kilo
Nový komentář
Komentáře
Jó, tak to my jezdíme na dovolenou většinou s báglem a stanem, takže jídlo představuje chleba s paštikou a instantní polévky a konzervy na lihovém vařiči. Ale kvůli jídlu tam přece nejezdíme, aspoň trošku zhubnu
Boro, přeji moc hezkou dofču
, jak to tak čtu tak to už máš vymyšlený
. A těm co mají hladové mužské krky
a já mám dva co jedí i za největšího vedra teplou stravu - letěli jsme na Korfu a pak autobusem, celkově i s čekáním na letišti 5-6 hod. Doma jsem uvařila masíčko s omáčkou a dala zamrazit do malých alobalových misek.
Půjčila sem si termotašku od rodičů, nacpala zmraženým papáníčkem a bez újmy dopravila do apartmámu v Řecku
. Pak vždy jen uvařila rýži nebo těstoviny a ohřála masíčko.
Kluci si libovali a mě to nedalo žádnou práci
My v Řecku navštívili Rhodos (tam jsme měli jen snídani) a Pelopones (polopenze). Když máme polopenzi, vezu s sebou většinou jen bonbony, sušenky a šišku lovečáku - na chuť
Když jsme si měli na Rhodosu vařit, taky jsem byla bezradná, co s sebou, ale nakonec jsem všechny "sušený" jídla vyhodila! Fuj, mě to vůbec nechutná. V Řecku se dá v pohodě najíst v restauraci nebo v bufetech/fast foodech, gyros můžu jíst celý den mňam. Když jsmě měli polopenzi byla jsem i docela naštvaná, protože večer v hospůdce by oči jedly, ty vůně, ale už jsem byla přecpaná.
Mě se celkem osvědčilo to, co tu psaly holky jen ještě přidávám do cestovní tašky koření to základní co používám. Jezdí nás většinou tak 4-6 lidí, tak ho tam většinou všechno spotřebuju, a dávám ho do krabiček od kinofilmů, jsou malé skladné, a lehoučké a taky moc dobře těsní.
Dovoleným, relaxací zdar, ať se vám vydaří
To Bora:
krásnou dovolenou
a plno
a pohodičky
Já musím jen souhlasit. Když jsme byli v Chorvatsku 8lidí v apartmánu, převážně jsme vařili společně. Takže: těstovinky, rýže, sekaná z domu opečená na pánvi s bramborama, nebo jen tuňák z plechovky s pečivem a místní zeleninu, jogurty, pečivo a vínečko. Musím říct že při vaření spolupracovali všichni, takže u toho byla děsná sranda a nikdo si nestěžoval. Domácí nám jeden večer ugrilovali rybičky a nachystali spoustu salátů a plno dobrůtek, bylo to moc fajn. Jet s polopenzí je fajn, ale není to taková sranda. Něco jiného je to myslím s malýma dětma. Hezký den všem
my jezdime v zime pravidelne lyzovat do Alp a taky si varime...musim rict, ze na ten tyden uz mame docela secviceny jidelnicek...ale je fakt, ze nektere veci se lepe vozi v zime nez v lete...treba takova kureci rolka, kterou si delame s bramborovym knedlikem z prasku by asi po ceste do recka vypadala
...jinak delame bramborovou kasi s parkem (daji se koupit v konzerve), rizoto z lunchmeatu, samozrejme testoviny a to jednou s kecupem a syrem (tradicne) a jednou se syrovou omackou, bramborovy knedlik ja osobne mam rada treba jen s cibulkou, a pomerne vhodna jsou i jidla ve sklenicich...treba takovy strycek beny s ryzi docela ujde
jindriska ja tam sice mela polopenzi, ale i tak, jsme si tam vezli nejake jidlo a bylo to bez problemu.
Ale pravda je ze jse vsechno privezli spatky, protoze tech 14 dni jsme tam jedli jenom melouny a vecere:-) Byla to docela super dieta. Prijeli jsme kazdej lehci o pet kilo