Nedávno nám do redakce přišel e-mail od čtenářky s přezdívkou Bora, která napsala: „Ráda pročítám vaše články na www.zena-in.cz. S blížícím se létem mě zajímají hlavně články o cestování... Co v nich ale postrádám jsou praktické rady k stravování. Spousta cestovek totiž nabízí zájezdy bez možnosti polopenze (když je zajímavá cena a podmínky, neláká mě tolik místo pobytu, nebo je místo pobytu přesně to, co bych si dala líbit, ale zase je to třeba pouze s vlastním stravováním... :-)). Takže to letos vypadá, že si s přítelem budeme vařit sami - jak to dopadne se ještě uvidí :-) Proto bych uvítala nějaké nápady, či přímo recepty, které se dají v takových "bojových" podmínkách použít... Věřím, že zkušenější čtenářky Ženy-in a také redakce o nápady nemají nouzi.
PS: Máte někdo dobrý tip na konkrétní místo v Řecku???“

Podle mé zkušenosti je nejlepším receptem pro vaření na dovolené jet s kamarádkou nebo s dcerou. Nároky na potravinové zásobení jsou v tom případě minimální, ovoce a zelenina z trhu celkem dobře postačí, stejně jako sem tam nějaká instantní záležitost a rohlík s máslem… :-) Ale někdy není zbytí a musíte vzít na dovolenou i svého partnera. :-) V tom případě mohu nabídnout také moje vlastní zkušenosti, které praví, že nemá cenu vláčet s sebou například na dovolenou k moři sklenice zavařeného guláše nebo svíčkové. Za a) je to docela těžké a už tak je zavazadel až až… a za b) nemuselo by to přežít transport. Naopak docela kouzlit se dá s rozličnými polévkami a omáčkami v pytlíku, které jsou lehké a placaté (snadno se vejdou do každého kufru) a přitom z nich vytvoříte celkem rychle a snadno aspoň jedno hlavní jídlo denně. Těstoviny a rýži stejně jako třeba pečivo, balenou vodu nebo zeleninu je lepší koupit na místě. Obvykle není o moc dražší než u nás a ušetříte spousty místa v tašce nebo kufru.
Pro inspiraci přidávám linky na naše stránky o vaření, kde si třeba vyberete prázdninový recept v sekci těstovin nebo salátů.
A ještě jedna rada na konec – když už jste v nějaké méně či více vzdálené zemi, neškudlete eurem nebo jinou měnou, a zajděte aspoň jednou na večeři nebo oběd. Protože – aspoň podle mě – nepoznáte žádnou zemi pořádně, pokud neochutnáte její kuchyni. :-)

Pochopitelně jsou vítány veškeré další cestovatelsko-kuchařské tipy od ostatních čtenářek tohoto serveru. Myslím, že je ocení nejen Bora, ale i další cestovatelky…
TÉMATA:
ZAHRANIČÍ