Cestování je skvělá věc, umožňuje nám poznávat nová místa a nové lidi, relaxovat i sportovat, užívat si volného času s kamarády nebo s rodinou. Pro ženskou část výpravy však také některé druhy dovolené znamenají permanentní starost, co bude k jídlu. Ne, že by ženy byly samy od sebe tak rozežrané a fixované na jídlo – i když i takové se jistě najdou :-) – ale hlavně proto, aby manžel a děti nebyli rozmrzelí v důsledku prázdného žaludku… Představa dovolené strávené připravováním teplé krmě určitě žádnou z nás nenadchne, stejně jako vidina projedené zahraniční měny, která mohla být místo toho utracena za něco mnohem zajímavějšího. Pokud se chystáte letos v létě na dobrodružnější dovolenou s Adventurou, máme pro vás dobrou zprávu. Agentura totiž rozšířila nabídku svých oblíbených zájezdů s polopenzí.

Přípravu snídaní a večeří mají na takovém zájezdě v rukou profesionální kuchaři, kteří dbají nejen na to, aby jídlo bylo chutné a pestré, ale aby nikdo neměl hlad. Potřebujete s sebou jen příbor – nerezový talíř, misku a hrneček vám cestovka zapůjčí zdarma. Protože se o své nádobíčko budete po celou dobu cesty starat, je dobré mít s sebou menší utěrku. Pokud ovšem pijete kávu jen ze svého hrníčku se slony, můžete si ho s sebou vzít také. ;-)
Pokud se s Adventurou vydáte na zájezd s polopenzí, bude vás každé ráno po probuzení čekat snídaně (sýr, uzeniny, pomazánka, marmeláda, vánočka nebo chléb) a k tomu čaj, káva nebo kakao. Večeře bývá vždy teplá a jak říká Pavel Okenka, který měl zavedení outdoorového vaření v Adventuře na starosti, „bývá to ověřená klasika“. Například segedýn nebo rajská omáčka s knedlíkem, rizoto, čočka na kyslo s vejcem, špagety se sýrem, dušené hovězí s bramborovou kaší… K tomu se podávají kompoty, saláty nebo sterilizovaná zelenina a jako nápoj obvykle čaj.
V nabídce Adventury jsou také (nejčastěji cyklistické) zájezdy, kde se podává pouze snídaně. Ta bývá servírována formou "českého stolu" připraveného na místě průvodci.

Že si nedovedete představit, jak to ti kuchaři dělají, že dovedou uvařit taková jídla „na koleně“? :-) Tak pojeďte na dovolenou s Adventurou a uvidíte. Nakonec, nejlépe to vystihují slova kuchaře Pavla Okenky: „Jedlo treba pripraviť za každých okolností. Ale keď mám niečo vybrať, teraz ma napadá, že som varil na rašeliniskách ve Škótsku, na Jordánsko-Izraelskom hraničnom prechode pod samopalmi, alebo niekoľkokrát na Vezuve a Etne…“

Zájezdy s polopenzí jsou označeny v katalogu Adventury ikonkou s talířem a příborem. Více o nabídce Adventury a speciálních akcích najdete na stránkách www.adventura.cz nebo v katalogu, který získáte na adrese Adventura, Voroněžská 20, 101 00, Praha 10. Tam sídlí i prodejní kancelář, kde jste vítáni od pondělí do čtvrtka od 9 do 18 hodin, v pátek od 9 do 16 hodin.