Je pravda, že Američani jedí jenom hamburgery a mraženou pizzu?
Ta pravá správná domácí strava se zdála první přijatelnou variantou stravování. Vrhla jsem se do vaření s nadšením a po pár týdnech jsem nasbírala spoustu zajímavých zkušeností: Mouku lze koupit běžně pouze hladkou. Hrubá se prodává v pixlách, je ošetřená chemicky aby nehrudkovala a používá se maximálně na zahušťování. Šunkou se myslí obrovské kolo, cca 40 cm v průměru, i s kostí. Chutná výtečně. Cummin NENÍ kmín, přestože název a vzhled tomu odpovídá (měli jste někdy brambory s něčím, co silně připomíná anýz???) Uzeniny, kysané zelí a kyselé okurky je třeba kupovat u německého řezníka. To, čemu já říkám chléb, se jmenuje New York Rye. Toastový chléb Wonderbread je měkký i po půl roce. Chutný ani v den koupě. Špekáčky se dají nahradit polskou klobásou. Marmeládou obecně se myslí pomerančový džem. Ostatní jsou "džemy" a ničím nepřipomínají nabarvené řepné odvary, které znám z Čech. Malinový džem voní po malinách a obsahuje k mému překvapení - maliny. Mléko, které má drobnými, snadno přehlédnutelnými, písmeny připsáno "lactose free" je nepoživatelné. Máslo které nemá výslovně napsáno "nesolené" se opravdu nehodí do bábovky. Masox od Knorra se dá koupit v podivném obchodě, který má v názvu "world market" - obvykle je na polici mezi čínskými vázičkami a francouzskými víny. Čočka ani rýže se nemusí přebírat (fakt ne!). Trouba operuje ve farenheitech, váhy na unce a libry, tekutiny na galony a čtvrtky (1/4 galonu), eventuelně objemové unce, ale narozdíl od váhových je jich dvaatřicet do galonu (váhových je šestnáct do libry). Teflonové plechy na pečení jsou nejbáječnější vynález od doby kola. Třtinový cukr víc sladí, trochu jinak lepí v těstě. Balsamický ocet je výtečný, zrovna tak krevety naložené do italského dressingu, napíchané na špejli a opečené na grilu.
Po pár týdnech různých vyčerpávajících pokusů a částečných úspěchů při nalézání těch správných ingrediencí, teplot a množství (záhy jsem rezignovala a koupila váhu s "normálními" i americkými jednotkami), jsem jednou váhavě vpustila do mrazáku lososa plněného nivou. Večeře byla rychlá, naprosto nenáročná na přípravu - a výborná. V naší domácnosti se pak v rychlém sledu zabydlely: kuřecí závitky (cordon blue, brokolice nebo bylinky), nakládaná vepřová panenka (stačí upéct), tri tip, corn beef (nakládané hovězí), clam chawder (smetanová polévka s mušlemi) z konzervy, chilli fazole, hranolky, rybí prsty, sýrové tyčky (smažák) a nakonec i lasagne a ty nešťastné pizzy. Jestli z polotovarů vaří jen šmudly hospodyňky, hlásím se do Amerického klubu všema deseti - výše jmenovaná jídla si dáváme často proto, že na ně MÁME CHUŤ, nikoliv pro nedostatek času nebo energie patlat se s přípravou.
Samozřejmě i nadále máme časté záchvaty vlastního vaření, ale už z nich vymizel onen vzrušující prvek překvapení z toho, jak dopadne třeba baklažán na zázvoru s vegetou a nebo zda ta nejnovější hořčice bude chutnat tak, jak se od slušné hořčice očekává.
Amerika ze mě také udělala "masožravce snadno a rychle". Musím přiznat, že vegetariánem jsem bývala spíš kvůli podrážkovitým flaksám a řezníkům, kteří mi vždycky dokázali podstrčit kus, co vzdoroval jakýmkoliv úpravám (čestně přiznávám, že časté používání receptu "za stálého míchání splachujeme" nemuselo být tak zcela na vině řezníků...). V Americe je naopak kupování masa sranda - místo falešně bodrého týpku za pultem mě čekají neosobní chladicí boxy, které mě nenutí činit rychlá rozhodnutí, maso je očištěné a naporcované i v té nejobyčejnější sámošce. Žádné trubky, flaksy, tlusté kusy. Mohu donekonečna váhat mezi balením kuřecích stehen (vykostěných), tím krásným biftekem a čisťoučkými játry. Kvalita masa zachází až do extrému - známá si chtěla vyškvařit trochu sádla, i vydala se do sámošky a v oddělení porcování mas slušně požádala, zda by nemohla dostat nějaké tučné odřezky. Pracovníci se na ní znechuceně podívali a ona se snažila zachránit situaci tím, že to je "pro pejska". Znechucené pohledy se změnily na rozhořčené: "No pani, přece to nebude dávat chudákovi psovi, uvědomujete si, co je v tom cholesterolu!"... Prostě v Americe se jí libové maso a ani v tom nejodpornějším a nejumakartovatějším bufetu by se vám neodvážili předložit nějakou flaksu, nebo nedej bóže, kus tlustýho masa.
S těmi bufety mám rozsáhlé zkušenosti. Při mlsotě a ochotě experimentovat s chuťovými pohárky mě můj muž už zavlekl leckam - od restaurace, kde nás večeře stála tolik, že by moje maminka omdlela, přes restaurace, kde se prostírá obrovskou rolí papíru až po ten umakart "na stojáka". V Kalifornii existují zhruba dva typy podniků - buď je to bar, kam se chodí popíjet, hrát kulečník, koukat na fotbal atd., a nebo je to jídelna či restaurace. Ještě jsem snad neviděla zařízení, které by kombinovalo oboje - intenzivní oddávání se alkoholu a jídlo. Kouření je zakázáno ve všech veřejných prostorách (platí i pro neuvěřitelně pajzlovaté bary), takže si v jídelně můžete vychutnat různá zajímavá jídlíčka, bez pocitu, že vše bylo napřed naloženo v nikotinu. A maminky záviďte - do takovéhle restaurace se dá jít klidně i s miminem, personál ochotně přistaví sedačku (pokud se jedná o malé miminko v autosedačce, i tato standardně pasuje na dětskou židličku), přinese talířek či lžičku navíc, nahradí rozlité pití a s úsměvem vyluxuje drobky.
Největším šokem, co se exotického jídla týče, pro mě bylo japonské sushi - syrové ryby, řasy a kdovíjaké potvory jsem hned na začátku odmítla polknout a krotce jsem si objednávala pečené úhoře v teryiaki omáčce, nebo tonkatsu - báječný klasický vepřový řízek - pokud se nenecháte rozhodit tím, že je servírován na rýži a nakrájen na nudličky, aby se dal jíst hůlkami. Po nějaké době jsem ale vložila do úst poprvé syrového lososa a dnes nemohu než konstatovat, že my, Japonci, se můžeme po syrových rybách utlouct. Pokud vím, i ryby mají různé parazity, tomu se zde brání podchlazováním (stejný efekt jako vaření - potvory chcípnou) a Japonci už dávno přišli na to, že ti, co jedí k syrovému masu wasabi (kořen Wasabia japonica bývá dnes často nahrazován křenem - a dobarvován na zeleno potravinářskými barvivy), mají méně zažívacích potíží. Ať tak nebo tak, po rybičkách mi nikdy nebylo těžko - natož třeba špatně.
Čínské restaurace byly další kulturní šok. Zapomeňte na nóbl podniky v Evropě - tady jsou to rodinné jídelny, které se s ničím nemalujou - hosté nasáčkovaní jeden na druhého, neuvěřitelný rambajz provozovaný mnohačetnými čínskými rodinkami - od batolat až po "mumifikované předky", poklusávající a pokřikující obsluha. Příjemný je zvyk otevřených nebo prosklených kuchyní - můžete přípravu svého jídla sledovat, včetně toho, že si třeba vyberete v akvárku, kterou konkrétní rybu nebo kraba chcete. Dost často způsobíme výtržnost - a to když se můj manžel dožaduje toho třetího jídla na čínském menu, co není přeložené do angličtiny, podivné ryby, co jedí u sousedního stolu, a nebo pečeného žebírka. Po přednesení takovéto objednávky následuje lomení rukama a zdvořilé zapřísahání personálu, že pán si rozhodně nechce dáti toto jídlo. Pán ujišťuje, že přesně toto jídlo si CHCE dáti. Bezradný personál přivolá manažera, který nakonec vzdá přeslušné eufemistické východní přesvědčování a na rovinu vybalí, že jídlo nebude pánovi chutnat, neboť se jedná o čínskou specialitu. Pokud mu to angličtina dovolí, obvykle i vysvětlí, že jídlo je příliš slané, příliš pikantní (v případě "shnilé" ryby - něco jako olomoucké syrečky), nebo nezdravé (prorostlé žebírko se dá sehnat fakt jen u Číňanů). Po našem prohlášení, že restauraci nebudeme vinit, pokud nám jídlo nebude chutnat a že večeři i v tomto případě zaplatíme, obvykle vedoucí vyměkne a nechá nás zvolenému osudu. V našich oblíbených podnicích už si na pravidelné návštěvy párku "kulatých očí" zvykli, v jedné tajwanské hospodě jsme natolik štamgasti, že se přestali namáhat s angličtinou, mluví na nás čínsky, necpou nám vidličky a chovají se k nám se stejnou hlučností a neomaleností, jako k ostatním hostům. Odpovídáme úklonami. Komunikace je snadná, protože je jasné o co jde - my chceme najíst, oni zase chtějí naše peníze. Ale přísahám, že se jednou čínsky naučím.
Stravování po hospodách má tady prostě svůj půvab. Hlavně proto, že výběr máme nejen z jídelního lístku, ale i z různých kuchyní a cenových relací. Zatím všechny návštěvy od nás odjížděly s povolenými pásky a (prý) pozměněnou představou o tom, co je to výborná a pestrá strava. A také s poznatky, že skopové nesmrdí (Afghánská restaurace), hovězí nudlová polívka je mnohem chutnější s lístečkem máty a nějakým tím klíčkem (Vietnam), špenát je nejlepší vcelku, s hovězím a oříškovou omáčkou (Thajsko), neslazená povidla se hodí ke knedlíčkům a pečené kachně (Čína), zelí nakládané v ostré omáčce a sladké brambory jsou výborná příloha (Korea), nadrobno nasekané osmahnuté tlusté vepřové je výtečné (Tajwan) a kaktusy jsou fakt jedlé (Salvádor).
Tohle všechno platí o uzounkém pruhu Kalifornie, těsně u Pacifiku. Jakmile vyjedeme na výlet někam mimo kosmopolitní pobřeží, čeká nás americká, či mexická kuchyně. Říkat, že Američani jedí jenom hamburgry je stejné jako tvrdit, že Češi neumí nic jiného než knedlo-vepřo-zelo. Ráda bych to uvedla na pravou míru, ale bude to delší pojednání, tak ho nechám na příště.
Carol Paral, Kalifornie
-
Women4Business: Platforma Hospodářské komory podporující ženy v podnikání slaví první rok V prosinci oslavila první rok své existence platforma Women4Business, založená Hospodářskou komorou ČR. Jejím hlavním cílem je podpora žen v českém podnikání a managementu a prosazování rovných příležitostí.
-
Není myčka jako myčka Myčka nádobí je dokonalý pomocník. Den co den se bez přemlouvání postará o spoustu špinavého nádobí a přitom šetří vodu i čas. Mezi myčkami jsou ale velké rozdíly. Na co si dát pozor, až budete pořizovat novou?
-
BILLA uzavírá rekordní expanzní rok. Svoji čtrnáctou prodejnu roku 2024 otevřela ve Vamberku BILLA v letošním roce otevřela celkem čtrnáct nových prodejen. Tou poslední v roce 2024 je prodejna ve Vamberku v Královéhradeckém kraji. Své zákazníky přivítala na obchvatu města ve směru na Rychnov nad Kněžnou. Bezmála pěti tisícům obyvatel města, jehož historie sahá až do 13. století a které proslavila paličkovaná krajka, nabízí lidem v okolí bohatý a tradičně široký sortiment potravinového i nepotravinového zboží s důrazem na lokální výrobky.
-
Krásné prsteny od známé značky YES. Šperky, kterým řeknete své ANO! Krásné prsteny fascinují ženy po staletí – jsou symbolem elegance, vkusu, lásky a osobního stylu. Jejich kouzlo tkví nejen ve třpytu drahých kamenů nebo v jemné práci zlatníků, ale také v emocích, které nesou. Prsteny dokáží vyprávět příběhy – o významných okamžicích, jako jsou zásnuby, výročí, nebo dokonce jen o radosti z drobného dárku.
-
Pojistný expert radí: Co dělat, aby vás zimní lyžovačka nestála miliony? Na zimní dovolenou se spousta z nás těší už od letních prázdnin. Společné chvíle na horách, radost z lyžování a zasněžená krajina jsou nezapomenutelné. Nečekaná zranění nebo nemoci mohou rychle proměnit radostný výlet v závažný finanční problém.
-
Recept na dokonalé pečení Ukrývá prémiová trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l, funkcí páry a termosondou pro přípravu lahodných a zdravých jídel.
-
Zima je tu! Víte jak na to, aby bylo dítě na cestách v teple i bezpečí? Venku přituhuje, a tak oblékáme vrstvu za vrstvou, abychom neklepali kosu. To samozřejmě platí dvojnásob u našich dětí, které chceme zachumlat, aby jim bylo teploučko. Ale pozor, právě to se může v autě stát rizikem.
-
TIP na dárek pro všechny malé slečny: Koupelna pro panenky je jako opravdová I panenka BABY born si ráda užívá vodní zábavu ve vaně! Stylová vanička se sprchovou hlavicí, stříkací kačenkou pro vodní souboje a podhlavníkem přinese spoustu veselých momentů. Vanu lze používat se skutečnou vodu a je doplněna o světelné a zvukové efekty.
-
Darujte svobodu výběru s dárkovými poukazy a získejte bonus navíc! Vánoce se blíží a s nimi se neodmyslitelně pojí i shánění dárků. Nejste si jisti, co by udělalo vaší rodině nebo přátelům radost? Dárkové poukazy jsou ideálním řešením! Navíc teď máte do konce roku možnost získat atraktivní bonus ve výši 100 Kč za každých 1 000 Kč hodnoty poukazů.
-
Redakční test: Ve hře Zachraň poklad - Kvído od Albi se hráči promění v potápěče a zachraňují poklad před piráty. Zábavné, dobrodružné a dobře vymyšlené, říká naše testující Milují vaše děti dobrodružné příběhy a deskové hry? Hrají si rády na piráty a námořníky? Láká je ukrytý poklad? Pak mám pro vás super hru, která je vhodná pro dva až čtyři hráče a děti se u ní rozhodně zabaví. Děj hry určitě strhne i vás, protože co je víc než chvíle, které trávíte se svými děti při zábavě, jež je naplňuje.
Nový komentář
Komentáře
Tohle je ale pěkně napsné, lakonické a přitom vtipné.
Ani se nedivím, že v USA už existuje mléko bez laktózy. Pro běžné lidi je asi nepoživatelné (chuťově), ale bohužel existuje nemoc zvaná laktózová intolerance, která se projevuje tak, že dotyčný si může dát mléko jenom jestliže plánuje strávit den na WC. A když chce jídlo s mlékem, tak u nás má zatím smůlu.
Wasabi je ostré koření?
Lenko - s cenama je potíž, ty se mění (a to výrazně) podle místa a typu restaurace - my jsme v hodně drahé oblasti, ale i tady se dá naobědvat za tři dolary (tajwanský bufáč, kde neumějí anglicky). Na druhou stranu sushi je hodně drahé - sousto ryby na rýži stojí 2- 3 dolary... takže večeře vyjde tak na dvacet... levně se dá najíst obvykle u číňanů - když si dáte ve dvou polívku a jedno jídlo, tak se najíte v pohodě a zaplatíte kolem 5 dolarů na osobu.
No a pokud budete mimo intenzivně obydlené oblasti, tak najednou ty ceny půjdou prudce dolů. Příklad - pracuji v centru, je tu hodně kanceláří, sendvič mě vyjde na sedm dolarů. Když jedeme na hory, vyjde mě v jedné zapadlé vesnici na míň než půlku (a je mnohem lepší)... A navíc - Amerika je strašně veliká - napsat něco obecně nejde, to je jako kdybych po pár letech života v ALbánii chtěla generalizovat o Evropě a své zkušenosti aplikovala třeba i na Švédsko
jo a ještě pro meryl - můj muž sežere všechno - slizovaté polívky z kterých koukají chapadla, krevety, které mají ještě očička, i tu shnilou rybu... Ale obvykle už neexperimetuje když jde se mnou... mě tohle dost vadí (jako ta polívka, co v ní plavaly "sople") a pořádně se nenajím, protože mi to obrací žaludek (i když sama mám nějaké normální jídlo). Na Asijských jídlech je ještě sympatický to, že se sdílejí - pokud máte chuť na to, co má váš kolega, tak si od něj naberete - a protože většinou sdílíme, ,tak si i manžel musí dávat "polknutelná" jídla.... tuhle jsme to praktikovali v jedné italské restauraci.... no nevím, ,jestli to bylo to pravé ořechové :-))) lidi dost čuměli...
Ja jsem sice z Ameriky byla jenom v New Yorku a to 3 dny, takze jsem toho moc nestihla. Co mne ale fascinovalo v jednom supermarketu bylo, ze pod pultem s teplym jidlem (pecena kurata a jina masa apod.) drandila mys. Kdyz prisla prodavacka ze skladu a rekli jsme ji, ze ji tam drandi mys, tak nam rekla, ze se mysi moc boji a to jsme jeste nevideli sklad, kde se to mysmi hemzi. Tohle by se u nas stat nemohlo. Ale i pres tu mys jsme si pecene kure koupili a pochutnali na nem.
Pokud jde o stravovani jako takove, vsechno je jenom otazka penez a kazdy se stravuje podle toho na co staci jeho penezenka.
Super, bezva článek , budu muset vyzpovídat kamarádku, až se od tamtud vrátí , jak se tam stravovala.
Bezva článek - tleskám
ClarCo - bezvadně napsaný, pokračuj, prosím
Tak jsem si po ránu pěkně početla a něco dozvěděla - díky!!!
A k těm dětem v restauraci - je fakt, že jsme za necelé 3 roky života naší princezny byli v restauraci jen 1x a to na Štědrý večer.... Židličky pro děti , kouření ...A tak si musíme počkat až na léto, kdy se posadíme do předzahrádky a bude nám fajn!
clarCa...tvůj článek? Tleskám a děkuju
ha - vidím, že se vloudila chybička - chowder se píše s "o", ne s "a".... ale ctěné PT čtenářstvo snad odpustí...