
Kanárská kuchyně připomíná – jak jinak – kuchyni španělskou. Mění se ale především podle lokality. Zatímco v horách byste si měli dát nějakou zdejší grilovanou masitou specialitu, v rybářských městečkách dovedou skvěle připravit všechno, co vyloví z vody. V místních pohostinstvích také samozřejmě narazíte na specialitu španělsky mluvících zemí, která se jmenuje paella. Je to klasický pokrm, který se skládá z rýže, zeleniny a masa, ryb, česneku a koření včetně šafránu.
V kanárské kuchyni je ve velké míře zastoupen česnek a olej, ale hlavně koření. Vyzkoušejte určitě místní specialitu „mojo rojo“, což je červená omáčka, ve které je česnek, olej, ocet, chilli a bylinky. Pozor, bývá hodně ostrá! Její zelená obdoba „mojo verde“ je jemnější a ostré papričky jsou v ní nahrazeny zelenými bylinkami. Tyto omáčky se

Za pozornost stojí také kanárské sýry, které jsou proslulé i na evropské pevnině. Některé z nich se vyrábějí ještě starými tradičními metodami, mnoho z nich je kozích. Můžete je dostat v obchodech, ale nejlepší je koupit si je přímo na trhu.
Kanárská kuchyně nezapomíná ani na sladkosti, Kanářani milují sladké. Typickou sladkostí je krém „bienmesabe“, který je vyroben z medu a mandlí, další dobrůtkou je Frangollo“, dezert z kukuřice, mléka a rozinek. Nebo snad raději ochutnáte malé koláčky „torijas“ z kukuřičné mouky, medu a anýzu?
Typickým kanárským nápojem je pak rum s medem (ron noc miel) nebo banánový likér. V horku také perfektně osvěží sangría, ale nezapomeňte ani na vína (ať už místní nebo třeba španělská). Tak co, sbíhají se vám sliny? :-)
Pokud chcete ochutnat kanárské speciality přímo na místě, vydejte se na Kanárské ostrovy s tradičním a osvědčeným touroperátorem cestovní kanceláří Canaria Travel, kterou najdete na adrese Praha 1, Jungmannova 6. Všechny další potřebné informace a telefonní spojení najdete na www.canariatravel.cz.
Nový komentář
Komentáře
Paellu mám moc ráda, občas ji vařím doma.
Sangrii si můžu dát i tady, to nemusím na Kanáry