
Zkuste i vy letos o Vánocích upéci kromě mlsek i drobné trvanlivé ozdobičky z těsta, na jehož výrobu budete potřebovat 1 kg hladké výběrové mouky a cca 4 dl teplé vody, příp. lžíci octa. Nejtěžší na celé práci je hnětení těsta - pokud budete pracovat ručně, počítejte s minimálně hodinou hnětení, při použití elektrického robotu se čas zkrátí na polovinu až třetinu. Dobře vypracované těsto je vláčné, dobře drží tvar a nepraská. Pokud tedy lze z těsta vyválet „hada“ cca 4 mm v průměru a dlouhého 20 cm bez toho, aby se přetrhl či popraskal, je těsto hotové. Zabalte je do fólie a nechte hodinu odpočinout.
Při tvarování figurek využívejte splétání tenkých proužků do copánku, nastřihávejte zahnutými manikurními nůžkami apod. Pokud chcete spojit dva hotové tvary - např. připevnit figurky na podklad, použijte vodu. Stejným způsobem přilepte na těsto drobné koření - celý pepř atd.
Hotové figurky naskládáme na suchý plech (nikdy nevymazáváme tukem) a opět necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Před pečením figurky potřete dobře rozšlehaným vajíčkem a nejdříve pečte v mírně vyhřáté troubě na 50°C (I. stupeň) - po dvou hodinách začnou figurky žloutnout a pak můžeme přidat teplotu na 80 až 150°C (stupeň II. - III). Pokud by se tvary pekly rychle, tak by se dostatečně nepropekly a začaly by brzy praskat a lámat se.
Nový komentář
Komentáře
A jak koukám, není to zrovna jednoduché.
My jsme ve škole vizovické nedělali
Landriel: taky se mi připomněli pracovky na ZŠ, doma jsem to ještě nezkoušela.
Pamatuju si, že jsme to jako malí dělali ve školce. Loni jsem to zkoušela taky, ale nedařilo se - no jsem levá, co naplat.
Takže k fotu - opravdu tohle je pouze ilustrační, protože stále nejsme vlastníkem digitálního foťáku, ale troufám si říct, že mé vlastní výrobečky se tomu velmi blíží... jak jsem napsala, nejdůležitější je zpracovat těsto... třeba jsem tam zapoměla napsat, že mouku je dobré prosít... když je těsto dobré, tak jdou udělat i ty nejmenší detaily... no a pokud na to nemáte nervy - kupte si modurit a zkuste to napoprvé z něj...
a jak psala Pajda - jako nástroje k tvorbě jsou nejlepší manikúrní nůžky...
Jééé to jsme pekly jako děti!!!!!!!!!!!!
dolsve...taky jsme to po precteni clanku vzdala...tolik casu na to , aby se mi to pak v troube rozteklo...to fakt nemam
Saso úplně souhlasím, když jsem si přečetla, kolik času bych nad výrobou strávila, přešla mě chuť.
No na to jsem blbá, to to raději koupím a nadělám míň škody
Vizovické pečivo se tvoří i nůžtičkama - nastříháváním a vykrajováním...a dá se potírat i kávou - nejraději filtrovanou.
Mánička: místo mindráků si to raději vyzkoušej - těsto je jednoduchý a pěkný materiál...