Nejedlé pečené vánoční ozdoby znají i v jinde v Evropě, ale díky dokonalému zpracování a nápaditým tvarům je naše vizovické pečivo jedno z nejznámějších. Jeho původ sahá do poloviny minulého století, kdy se v rodině Lutonských ve Vizovicích pekly nejen chléb, rohlíky a vánočky, ale i nejrůznější figurky z kynutého těsta. Pekly se o svatbách, svátcích a poutích a byly hlavně dárkem pro děti. Postupně se původně dost velké figurky miniaturizovaly - ale to už se pekly z jednoduššího těsta složeného pouze z mouky a vody podle receptu, který užíváme dodnes. Zájem o pečivo rychle překročil oblast Vizovicka a drobné figurky putovaly do Bratislavy, Vídně a dál a začalo se oficiálně označovat jako vizovické pečivo.
Zkuste i vy letos o Vánocích upéci kromě mlsek i drobné trvanlivé ozdobičky z těsta, na jehož výrobu budete potřebovat 1 kg hladké výběrové mouky a cca 4 dl teplé vody, příp. lžíci octa. Nejtěžší na celé práci je hnětení těsta - pokud budete pracovat ručně, počítejte s minimálně hodinou hnětení, při použití elektrického robotu se čas zkrátí na polovinu až třetinu. Dobře vypracované těsto je vláčné, dobře drží tvar a nepraská. Pokud tedy lze z těsta vyválet „hada“ cca 4 mm v průměru a dlouhého 20 cm bez toho, aby se přetrhl či popraskal, je těsto hotové. Zabalte je do fólie a nechte hodinu odpočinout.
Při tvarování figurek využívejte splétání tenkých proužků do copánku, nastřihávejte zahnutými manikurními nůžkami apod. Pokud chcete spojit dva hotové tvary - např. připevnit figurky na podklad, použijte vodu. Stejným způsobem přilepte na těsto drobné koření - celý pepř atd.
Hotové figurky naskládáme na suchý plech (nikdy nevymazáváme tukem) a opět necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Před pečením figurky potřete dobře rozšlehaným vajíčkem a nejdříve pečte v mírně vyhřáté troubě na 50°C (I. stupeň) - po dvou hodinách začnou figurky žloutnout a pak můžeme přidat teplotu na 80 až 150°C (stupeň II. - III). Pokud by se tvary pekly rychle, tak by se dostatečně nepropekly a začaly by brzy praskat a lámat se.
TÉMATA:
DŮM A BYT