Jestlipak víte, že čaj nemusí být na vašem prostřeném stole přítomen pouze jako nápoj, ale také jako ingredience, použitá pro přípravu lahodných sladkých či slaných pokrmů? Nechte se inspirovat následujícími čajovými recepty:

Kašmírská polévka
4 - 6 porcí
Ingredience: 220 g tmavých sušených meruněk, 1 litr studeného čaje Lipton Yellow Label, 0,5 litru kuřecího vývaru, hrst rozsekaných ořechů, špetka koření garam masala či kari, sůl a pepř, 250 ml smetany, 85 g středně suché sherry, listy máty na ozdobu
Omyjte meruňky a namočte je přes noc ve studeném čaji. Následující den vložte meruňky a čaj do kastrolu a vařte na mírném ohni až změknou. Rozmixujte meruňky se zbytkem čaje na pyré. Přelijte do velkého kastrolu a smíchejte s vývarem, přidejte garam masala nebo kari, sůl a pepř. Vmíchejte smetanu a sherry. Pokud je třeba, zřeďte přidáním kuřecího vývaru a znovu ohřejte. Před podáváním ozdobte mátovými listy.

Pečená šunka s kořeněnou čajovou polevou
asi 12 porcí
Ingredience: velká šunková kýta (alespoň 2,25 kg), 1 čajová lžička čaje Lipton Green Jasmin, asi 1,5 dl vroucí vody, 225 g ananasových kroužků z plechovky rozkrájených na kousky, 60 g nasekaných maraskýnových třešní, 1 lžíce kukuřičné mouky
Vložte kýtu do hrnce studené vody a pomalu přiveďte k varu. Velmi zvolna vařte, přičemž počítejte asi 45 minut varu na kilo masa. Vyndejte kýtu asi jednu a půl hodiny předtím, než by byla zcela vařená. Vyluhujte čaj asi 5 minut ve vroucí vodě a poté ho sceďte. V hrnci smíchejte čaj, kousky ananasu, třešně a kukuřičnou mouku a povařte na mírném plameni za stálého míchání dokud poleva nezhoustne. Zalijte částečně uvařenou šunku jednou třetinou polevy. Vložte šunku do trouby vyhřáté na 180° C a pečte 30 minut. Pak šunku opět polijte další třetinou polevy. Vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut. Pak zopakujte celý proces ještě jednou a pečte znovu 30 minut. Hotovou šunku nakrájejte na tenké plátky a zalijte každý z nich trochou šťávy z pekáče.

Pikantní rýže na páře
4 porce
Ingredience: 15 g margarínu, 1 krájená cibule, 225 g dlouhozrnné rýže, 1 čajová lžička koření kurkuma, 1 čajová lžička bylinné směsi, 560 ml čaje Lipton Earl Grey, 1 čajová lžička soli
Rozehřejte margarín na pánvi a asi 5 minut smažte cibuli a rýži. Přidejte kurkumu a směs bylinek. Dobře promíchejte a pak přidejte čaj a sůl. Přikryjte dobře těsnící poklicí a duste na nejnižším možném plameni tak dlouho, až bude rýže uvařená "al dente".

Kořeněný ovocný kompot
Pro 6 osob
Ingredience: 500 g míchaného sušeného ovoce (např. švestek, meruněk, broskví, hrušek, křížal apod.), 600 ml čaje Lipton Yellow Label, 1 - 2 kousky skořice, 2 - 3 tenké proužky pomerančové nebo citrónové slupky
Vyluhujte čaj po 40 - 60 vteřin a nechte zchladnout. Omyjte ovoce, vložte do mísy a zalijte čajem. Pak přidejte skořici a pomerančovou nebo citrónovou slupku, přiklopte poklicí a nechte stát přes noc. Další den vše přelijte do kastrolu, přiklopte a lehce duste asi 30 minut nebo až ovoce změkne a nálev zhoustne. Pokud je v kastrolu stále ještě hodně tekutiny poté, co ovoce již změklo, slijte přebytečnou tekutinu a prudce povařte, aby nálev zhoustl. Podávejte horké nebo chlazené. Vynikající též s hustým řeckým jogurtem a křehkými máslovými sušenkami.

Čajové piškoty s mandlemi
12 kusů
Ingredience: 50 ml čaje Lipton Sun Tea citron, 75 ml pražených a nahrubo nasekaných mandlí, 300 ml hladké mouky, 50 ml silně "udusaného" světle hnědého cukru, 30 ml cukru krystal, půl čajové lžičky (2 ml) mleté skořice, půl čajové lžičky (2 ml) prášku do pečiva, 1/4 čajové lžičky (1 ml) sole, 1 ušlehané vejce, 50 ml rostlinného oleje
Předehřejte troubu na 160° C. Pečící plech lehce namastěte nebo postříkejte jedlým "non-stick" sprejem proti připečení. V malém omáčníku přelijte čajové sáčky vroucí vodou, přiklopte a vyluhujte 5 minut. Pak čajové sáčky vyjměte a čaj zchlaďte. Ve velké míse smíchejte mandle, mouku, oba druhy cukru, skořici, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte vejce ušlehané s olejem a čajem. Z takto vzniklého těsta pak na pečicím plechu vytvarujte bochníček asi 25 x 8 cm. Pečte 30 minut, pak vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Zubatým nožem na pečivo pak nakrájejte bochníček na podélné, asi 12 mm široké proužky. Proužky položte na ukrojenou stranu a vyrovnejte je všechny vedle sebe na tentýž plech. Pak je dalších 30 minut pečte. Během této doby je jednou otočte, aby se opekly stejnoměrně z obou stran dozlatova. Po úplném vychladnutí podávejte.

Pomerančové čajové koláčky
15 dvojitých koláčků
Ingredience: 85 g margarínu, 125 ml prosetého moučkového cukru, 125 ml proseté samo-kypřicí mouky (příp. mouka smíšená s práškem do pečiva), 125 ml kukuřičné mouky, 1 čajová lžička (5 ml) nastrouhané pomerančové kůry, 3 čajové lžičky (15 ml) silného studeného čaje Lipton Yellow Label.
Smíchejte margarín s moučkovým cukrem v míse. Vmíchejte mouku a kukuřičnou mouku, čaj a pomerančovou kůru. Na pečicí plech přeneste vždy dvě vrchovaté čajové lžičky těsta a stiskněte vidličkou obalenou v mouce, aby vznikla placička. Pečte 10 - 12 minut nebo až do bledě zlatavé barvy. Pak koláčky přeneste nejlépe na studený drátěný rošt a nechte vychladnout. Nakonec slepte vždy dva koláčky k sobě pomocí smetanového krému apod.

Jestli se chcete dozvědět více o čaji Lipton, o jeho historii a současnosti, podívejte se na internetové stránky www.lipton.cz.
TÉMATA:
DŮM A BYT