Vydáte-li se na dovolenou na Kanárské ostrovy, jistě vám po plavání v moři, procházkách po městě nebo horské turistice pořádně vyhládne. Nikdy nemůžete říci, že jste poznali nějakou zemi dokonale, dokud neochutnáte její speciality. Jaká je kanárská kuchyně? Pochopitelně je silně ovlivněna kuchyní španělskou, přesto si zachovala některé zvláštnosti. Na jídelníčku najdete především velké množství ovoce, zeleniny a ryb. Zatímco v hotelu obvykle dostanete klasickou „kontinentální“ stravu, když si zajdete na jídlo do některé z místních hospůdek, budete moci teprve vychutnat kanárskou národní kuchyni. Jaké lahůdky si tu můžete objednat?

Tapas tvoří neodmyslitelnou součást španělské kuchyně. Je zvykem dávat si je jako předkrm a k nim ještě olivy, jamón serrano, klobásky, krevetky, kousky ryb, smažené chobotničky, sardinky nebo kousky masa.

Papas Arugadas con Mojo jsou brambory vařené ve slupce ve velmi slané vodě a k nim se podává omáčka (Mojo), která se dělí na Mojo rojo (omáčka z paprik, feferonek, chilli, česneku, olivového oleje a octa) a Mojo verde (omáčka z olivového oleje, zelené petrželové nati, koriandru a octa).

Paella – asi ji znáte ze své dovolené ve Španělsku, je to jakýsi pelmel, jehož základem je rýže obohacená o mořské živočichy, kuřecí maso, česnek, papriky, rajčata, cibuli a šafrán, který ji barví do žluta.

Ryby – na Kanárech si můžete vybrat z nepřeberného množství rybích specialit. Jednou z nich je „vieja“, ryba podobná kaprovi, která se ve starověku vyskytovala i ve Středozemním moři. Pak byste měli ochutnat okouna „cherne“, běluhu „cabrilla“, mořskou štiku „merluza“ nebo specialitu zvanou „zarzuela“, což jsou rybí filety s cibulí, česnekem a petrželkou.

Maso – jestli rybám a jiné mořské havěti zrovna neholdujete, pak možná rádi ochutnáte divokého králíka „conejo“, jehněčí maso „cordero“ nebo kůzlečí maso „cabrito“.

Moučníky jsou na ostrově velice populární a vy, protože jste na dovolené, byste si měli také něco sladkého ke kávě dopřát. Typickými kanárskými deserty jsou „bienmesable“ - což je krém z mandlí a medu, „frangollo“ – desert z kukuřice, mléka a rozinek nebo „torijas“ – malé koláčky z kukuřičné mouky ochucené anýzem a medem.

K dobrému jídlu patří také dobré pití a když už jste na kanárech, určitě ochutnejte zdejší víno, které po staletí nechybělo v těch nejvybranějších vinných sklepech gurmánů. Mezi nejuznávanější dnes patří kanárské mladé červené víno.

Chcete si vytvořit kanárskou atmosféru doma? Připravte si nápoj zvaný sangría:
Do 1 litru červeného vína nalijte skleničku koňaku, banánového likéru a ginu. Ovoce (jablka, pomeranče, citrony, banány aj.) nakrájejte na malé kousky, přidejte je do vína a dolejte sodovkou. Podle chuti přidejte cukr a dejte zchladit. Po několika hodinách popíjejte a nechte se unášet fantazií…

Chcete vědět o možnostech dovolené na Kanárských ostrovech více? Podívejte se na stránky našeho největšího tour-operátora pro tuto oblast, kterým je Canaria Travel, jež najdete na adrese www.canariatravel.cz.