
Mnohdy ku konci týhodne hospodyňka těžko s penězi vyjde a tu ohlásí se host, kteréhož uctíti třeba. Tu se hospodyňce veškery zbytky masité, jakož i s slaniny neb masa uzeného, byť i prorostlého, dobře přihodí, ana snadno z nich můž´různých chutností zhotoviti.
Tak třebas chutný závin bramborový. Na vále jest upraviti jemné těsto bramborové z liberky vařených, oloupaných a jemně postrouhaných brambor či též erteplí, z půl liberky mouky, špetky soli a tré žloutkův. Z těchto uválí plást, sádlem jej pomastí a posype jemně ustrouhanou slanou buchtou, na sádle dozlatova opraženou. Potom vše sbalí, okraje plástu dobře k sobě přitisknuvši, vloží do propraného ubrousku bílého, lehce motouzkem či tkalounem ováže a na vařečku přes rendlík položenou lehce tkanicí připevní, tak by v páře pouze závin ten vařen byl půl až tři čtvrtě hodinky. Poté závin s pečlivostí velikou vyjmouti nutno, tkalouny, tkanice neb motouzek opatrně odvinouti, servítku rozhaliti a závin na mísu vyndati třeba s opatrností přílišnou, neb velmi křehký bývá. Závin zdobně na míse rozkrájený posypati jest hospodyňce strouhanou slanou buchtou dozlatova na másle či sádle osmaženou, na talíři kyselým zelím a zlatavou cibulkou doplniti či pro labužníky hořčičnou omáčku přiložiti. Host tak za malý peníz dobře uctěn jest.
Kterak zeleninku chutně dítkám upraviti by dobře prospívaly?
Dítkám ku prospěchu i růstu dobrému třeba jest co nejvíce zeleninky jísti, zhusta jen málo upravené a povařené. Bychom dítkám malým tuto neznechutily, jest třeba krmi připraviti co možná lákavě i chutně, ať už budeme tuto syrovou podávati, či uvařenu neb mírně podušenu toliko.
Pro dítka menší jest vhodno k večernímu jídlu podati mladé mrkvičky na tenká kolečka nakrájeny, lehoučce jen jich podusiti, hrášku přidati i lupínek másla dobrého, s krajíčkem chleba opečeného do křupava chutnou krmičku tak tvoří, neb lehce povařené růžice karfiólu polité hustou sladkou smetánkou a k tomu pečených erteplí přidati neb tytéž zhusta stačí políti převařeným máslem, by malým jedlíkům dobře chutnaly.
Již větším jedlíkům, jež chvilku poseděti neumí a také více hladu mívají, posypati jich můžeme rozsekanými natvrdo uvařenými vajíčky a přelíti omáčkou z jablíček rajských. Jablíčka rajská jsou velmi zdravým ovocem, v daleku jen pěstěným a u nás nehrubě zatím užívaným, proto jen u mála hokynářů možno jich obdržeti. Chceme-li jich však dítkám upraviti, oplatí se děvče služebné ku vzdálenějšímu hokynáři pro ně poslati a chutnou a zdravou krmi tak rodince časem poskytnouti, zvláště tehdy, když po chorobě některé dítka se nacházejí.
Omáčku z jablíček rajských upravíme lehce. Jablátka v čisté vodě omyjeme, vyjmeme stonek a na malé kousky pokrájevše, na lžíci másla v rendlíku podusíme s trochou cukru. Když pak měkka jsou, přes sítko propasírujeme a ve zdobném omáčníku neb pěkné misce šalešné na stůl podáme. Omáčka ta chutná kromobyčej dobře, když spolu s jablíčky rajskými malé kyselé jablátko plané podusiti necháme.
Nový komentář
Komentáře
jako když čtu ve staré kuchařce...
Chutnou krmi ze zbytků připravuju každou chvíli
To je síla
To je výkon tenhle článek vůbec přečíst