Víte, že mnoho květin se hodí nejen na ozdobu svátečního stolu, ale i ozdobení pokrmů samotných? Dokonce se nemusíte bát některá kvítka bez obav slupnout - cukrové růžové lístky či fialky jsou opravdovou kulinářskou delikatesou.
Pro zdobení pokrmů používejte jen květiny vypěstované bez použití chemických postřiků, tj. především z vlastní zahrádky (květiny z květinářství nejsou nejvhodnější).
Květy je nejlepší trhat zrána, opláchnout studenou vodou a nechat okapat a pokud je nepoužijete ihned, tak je dejte do misky se studenou vodou a vložte celé do ledničky. Nemusíte sbírat jen plně rozkvetlé květy, něžně působí i poupátka či jednotlivé okvětní plátky.
A jak postupovat, abychom získali jedinečnou dekoraci dortů, moučníků a zmrzlinových pohárů? Umyté a okapané květy opatrně potřete štětečkem namočeným v mírně rozšlehaném bílku. Poté opatrně posypte jemným krupicovým cukrem - pokud se vám zdá hrubý, jednoduše ho krátce pomelte v kávovém mlýnku do té správné hrubosti, resp. jemnosti. Pokládejte na voskový nebo pečící papír a nechte uschnout. Nenechávejte schnout kvítky na slunci, rychleji by zvadly.
Pro zdobení, ale i následnou konzumaci jsou vhodné tyto rostliny: karafiát, měsíček zahradní, maceška, fialka, frézie, šípková růže, zahradní růže, hrachor vonný, chryzantéma, chrpa, lichořeřišnice, pelargonie, levandule, brunátník lékařský, gladiola, denivka, zimolez.
Stejným způsobem samozřejmě můžeme „zmrazit“ i zelené lístky, ale ty nekonzumujeme…
TÉMATA:
DŮM A BYT