![](http://zena-in.cz/images/clanky/bydleni/obr1b_391.jpg)
Bylo by pokrytecké teď říkat, že Amíci jsou čuňata. Zalistujeme-li totiž gastronomií českou, musí se nám v některých chvílích zahoupat žaludek přinejmenším stejně. Byly doby, kdy nám chutnali opečení syslové a připravovali jsme polévky z ježků. Etnograf Antonín Václavík popisuje úpravu plžů solených lidskou močí. Oslavovaní husité si pochutnávali na veverkách, z nichž prý byla výtečná zejména polévka. Ještě v roce 1911 píše M. Kafková ve Slovníku umění kuchařského: Mladé veverky čistě stažené a na úhledné kousky rozkrájené mohou se prostě dusiti na cibulce. Jinak ale, zejména starší, před další úpravou se marinují 1-2 dny v octě s kořením a cibulí...
V roce 1940 prozradila v časopise Český lid V. Pittnerová kuchyňské zpracování kočičího masa a její kolega dr. L. Kaizl zase věnoval pozornost konzumovaným psům: Skutečností je, že se nikde nesní tolik psů jako v Nové Pace a že asi nikde nemají úředně povolenou porážku psů jako tam... Následuje recept na "pso-knedlo-zelo", psí polévku a psí sekanou.
L. Ondráčková pro změnu v Nejnovější ilustrované knize kuchařské z r. 1925 uvádí recept na chroustí polévku: Pro 6 osob nutno použít 1/4 kg
![](http://zena-in.cz/images/clanky/bydleni/obr2b_391.jpg)
A propos - český člověk nezapomněl ani na slavíky, strnady, vlaštovky či vrabce. Národem opěvovaná M. D. Rettigová má ve své Domácí kuchařce i následující dobrotu: Malé ptáčky dobře ober, uřež jim zobáčky, vlož je na rendlík, na němž jsi byla dříve jednu velkou, drobně nasekanou cibuli s kusem másla nechala zpěnit, osol je trochu a nech je dusit, usmaž žemličku dožluta, dej ji k těm ptáčkům, nalej na to polívky, přidej trochu pepře a nech to povařit, až to zhoustne...
Nový komentář
Komentáře
Ono to může být dobré, když si člověk odmyslí, co to je. Myslím hmyzáky. Na veverkách nic špatného nevidím, to musí být trošku jako králík, ne?
WOW, nedokážu si představit, že bych pozřela saranče nebo švába ...
Taky se mi to hnusí, ale myslím, že v nouzi je lepší jíst červíky než lidi.
Cetla jsem ukazku z knihy..kus, nepamatuju si jeho jmeno, ale dostal jmeno, kdyz zil mezi indianama: prsaty muz.. A ten rikal, ze jedl housenky. A ze pry to je dobry.
se z nich jenom 1x, chutnaji pry jako kure na oriskach... Ale stejne...kultura je kultura, jsem vychovavana v tom, ze cervici a musky a podobni fujtajblici se nebasti