Američané už nežijí pouze hamburgery. Zelenou tam podle informací v tisku v poslední době dostávají zastánci údajně nejlepší, nejzdravější, nejdostupnější a nejlevnější "výživy", tedy hmyzu. Labužníci se cpou vším - od červů přes okřídlené až k osminohým a za účelem získání kvalitního masíčka vznikají speciální hmyzí farmy.
Bylo by pokrytecké teď říkat, že Amíci jsou čuňata. Zalistujeme-li totiž gastronomií českou, musí se nám v některých chvílích zahoupat žaludek přinejmenším stejně. Byly doby, kdy nám chutnali opečení syslové a připravovali jsme polévky z ježků. Etnograf Antonín Václavík popisuje úpravu plžů solených lidskou močí. Oslavovaní husité si pochutnávali na veverkách, z nichž prý byla výtečná zejména polévka. Ještě v roce 1911 píše M. Kafková ve Slovníku umění kuchařského: Mladé veverky čistě stažené a na úhledné kousky rozkrájené mohou se prostě dusiti na cibulce. Jinak ale, zejména starší, před další úpravou se marinují 1-2 dny v octě s kořením a cibulí...
V roce 1940 prozradila v časopise Český lid V. Pittnerová kuchyňské zpracování kočičího masa a její kolega dr. L. Kaizl zase věnoval pozornost konzumovaným psům: Skutečností je, že se nikde nesní tolik psů jako v Nové Pace a že asi nikde nemají úředně povolenou porážku psů jako tam... Následuje recept na "pso-knedlo-zelo", psí polévku a psí sekanou.
L. Ondráčková pro změnu v Nejnovější ilustrované knize kuchařské z r. 1925 uvádí recept na chroustí polévku: Pro 6 osob nutno použít 1/4 kg chroustů, které omyj ve studené vodě a hoď do horké vody. Přidej všechnu kořínkovou zeleninu, trochu kmínu, trochu soli a jemně sekanou petržel. Vodu z chroustů zceď, zalej jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti.
A propos - český člověk nezapomněl ani na slavíky, strnady, vlaštovky či vrabce. Národem opěvovaná M. D. Rettigová má ve své Domácí kuchařce i následující dobrotu: Malé ptáčky dobře ober, uřež jim zobáčky, vlož je na rendlík, na němž jsi byla dříve jednu velkou, drobně nasekanou cibuli s kusem másla nechala zpěnit, osol je trochu a nech je dusit, usmaž žemličku dožluta, dej ji k těm ptáčkům, nalej na to polívky, přidej trochu pepře a nech to povařit, až to zhoustne...
TÉMATA:
DŮM A BYT