Pečivo hrálo o Velikonocích velkou roli. V našich krajích se největší oblibě těšilo kynuté těsto, které se o Velikonocích zpracovávalo do tvaru bochánků - mazanců - s křížkem uprostřed. Dalším tradičním pečivem jsou jidáše, které se jedly na Zelený čtvrtek nebo Velký pátek. Mají podobu pletenců nebo stočeného provazce - v této podobě symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Na přípravu jidášů potřebujeme 700 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 g tuku, 2 vejce, 80 g droždí (dvě kostičky), asi 0,5 l mléka, na špičku nože soli, citrónovou kůru, vanilkový cukr, vejce na potření.
Zaděláme si kvásek, necháme ho vzejít, potom přidáme ostatní suroviny, zaděláme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyválíme na dlouhé válečky a zapleteme je. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C, po deseti minutách snížíme na 150°C a dopečeme.

Krásným dekorativním pečivem je klasické vizovické pečivo, které použijeme na výzdobu velikonočních mís, můžeme je zavěsit na narašené větvičky, zdobit věnce či jiné vazby. Náročnost na materiál je minimální, stačí nám hladká mouka, voda a ocet. Důležité je důkladné zpracování, protože jen po dlouhém zpracování je těsto hladké a pružné a můžeme z něj modelovat postavičky, které zdobíme klasickým nastříháváním nůžtičkami na nehty, na oči použijeme nové koření nebo celý pepř. Před pečením jednotlivé tvary potřeme rozšlehaným žloutkem, pokud chceme tmavší odstín použijeme rozpuštěnou instantní kávu.

Stejnou metodou splétání a nastříhávání můžete dětem upéci kynutá velikonoční zvířátka, na kterých si na rozdíl od vizovického pečiva mohou pochutnat. Budete potřebovat 500 g hladké mouky, 2 lžíce medu, 2 lžíce pískového cukru, 2 lžíce oleje, 1 vejce, špetku soli, 20 g droždí, ¼ l mléka. Vypracujeme kynuté těsto, ze kterého vytváříme zvířátka, zdobíme je nastříháváním, potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme dozdobit rozinkami, mákem, sezamovým semínkem aj. Upečeme v předehřáté troubě.

Velikonoční beránek
Možná nevíte, že oslavy Velikonoc měly velmi silnou tradici již v době předkřesťanské. Navazovaly pravděpodobně na židovský svátek PESACH, jenž byl památkou na vysvobození Židů z egyptského zajetí. Podle dochovaných pověstí Židé před odchodem večeřeli beránka a tento zvyk v podobě těsta pečeného ve formě beránka se dodržuje podnes. Receptů na pečeného beránka jsou stovky a v mnoha rodinách se beránek kupuje v obchodě, ale pokud chcete letos přeci jen překvapit rodinu vlastnoručně upečeným beránkem, zkuste to s námi…
Většina beránků i při dobrém vymazání (doporučuji sádlo) a vysypání (zkuste místo hrubé mouky kokos) často přichází při vyklápění o uši či čumáček - bývá to především tím, že ty části formy, v nichž není moc těsta se rychleji prohřejí a těsto se vysušuje až připaluje. Zabránit tomu můžeme tak, že části formy, kde jsou uši a oči, pečlivě obalíme několika vrstvami alobalu lesklou stranou navrch. Pečeme vždy v předehřáté troubě, ideální je teplota mezi 180°C - 200°C podle typu trouby. Po upečení formu s beránkem zabalíme na chvíli do utěrky namočené ve studené vodě a nejméně dvakrát opakujeme. Teprve potom beránka opatrně vyklopíme.
Vychladlého beránka pocukrujeme nebo přelijeme polevou, oči naznačíme rozinkami, mandlemi, bonbónky nebo kořením, do čumáčku zastrčíme větvičku a kolem krku ovážeme červenou mašli. Dáme na ozdobný tác a doplníme velikonočními dekoracemi a pak jen čekáme, až se mezi členy rodiny strhne bitka o „prdelku“ :-)))

Receptů na beránka je mnoho, vybrala jsem pro vás ty nejznámější, záleží na vaší chutí…

Ořechový beránek
Suroviny: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, 1 balíček vanil. cukru, 4 lžíce horké vody, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu, ořechy, pevně našlehaný sníh a mouku prosátou s práškem do pečiva.

Piškotový beránek
Suroviny: 6 vajec, cukr a hrubá mouka ve váhách odpovídající váze vajec, citrónová kůra
Vejce s cukrem šleháme do husté pěny, pak za stálého míchání přisypeme mouku a nakonec těsto ochutíme několika kapkami citrónové šťávy.

Kynutý beránek
Suroviny: 250 g Hery, 180 g cukru, 3 bílky, 42 g droždí, citrónová šťáva, 500 g polohrubé mouky, 200ml vlažného mléka
Na náplň: 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce sekaného kandovaného ovoce, 1 lžička sekaných mandlí, 3 lžíce mletých lískových oříšků, 2 lžíce rozpuštěného másla.

Rozdrobíme droždí do mléka, tuk utřeme do pěny s cukrem, přidáme žloutky, citrónovou šťávu, mléko s droždím a střídavě přidáváme mouku a sníh z bílků. Těsto necháme vykynout. Mezitím si smícháme náplň. Vykynuté těsto na pomoučněném vále opatrně rozválíme na plát, potřeme ho směsí a zavineme. Vložíme do vymazané a vysypané formy a srovnáme ho tak, aby vyplnil celou formu.

Makový beránek
Suroviny: 4 vejce, 200g moučkového cukru, 1 dl oleje, 1,5 dl vody, 100 g polohrubé mouky, ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva, 150 g umletého máku, 1 lžička citrónové šťávy.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej, teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, směs promícháme, přidáme mletý mák, citrónovou šťávu a lehce vmícháme sníh z bílků.
TÉMATA:
DŮM A BYT