Beránek, jidáše a další velikonoční pečení.
Na přípravu jidášů potřebujeme 700 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 g tuku, 2 vejce, 80 g droždí (dvě kostičky), asi 0,5 l mléka, na špičku nože soli, citrónovou kůru, vanilkový cukr, vejce na potření.
Zaděláme si kvásek, necháme ho vzejít, potom přidáme ostatní suroviny, zaděláme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyválíme na dlouhé válečky a zapleteme je. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C, po deseti minutách snížíme na 150°C a dopečeme.
Krásným dekorativním pečivem je klasické vizovické pečivo, které použijeme na výzdobu velikonočních mís, můžeme je zavěsit na narašené větvičky, zdobit věnce či jiné vazby. Náročnost na materiál je minimální, stačí nám hladká mouka, voda a ocet. Důležité je důkladné zpracování, protože jen po dlouhém zpracování je těsto hladké a pružné a můžeme z něj modelovat postavičky, které zdobíme klasickým nastříháváním nůžtičkami na nehty, na oči použijeme nové koření nebo celý pepř. Před pečením jednotlivé tvary potřeme rozšlehaným žloutkem, pokud chceme tmavší odstín použijeme rozpuštěnou instantní kávu.
Stejnou metodou splétání a nastříhávání můžete dětem upéci kynutá velikonoční zvířátka, na kterých si na rozdíl od vizovického pečiva mohou pochutnat. Budete potřebovat 500 g hladké mouky, 2 lžíce medu, 2 lžíce pískového cukru, 2 lžíce oleje, 1 vejce, špetku soli, 20 g droždí, ¼ l mléka. Vypracujeme kynuté těsto, ze kterého vytváříme zvířátka, zdobíme je nastříháváním, potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme dozdobit rozinkami, mákem, sezamovým semínkem aj. Upečeme v předehřáté troubě.
Velikonoční beránek
Možná nevíte, že oslavy Velikonoc měly velmi silnou tradici již v době předkřesťanské. Navazovaly pravděpodobně na židovský svátek PESACH, jenž byl památkou na vysvobození Židů z egyptského zajetí. Podle dochovaných pověstí Židé před odchodem večeřeli beránka a tento zvyk v podobě těsta pečeného ve formě beránka se dodržuje podnes. Receptů na pečeného beránka jsou stovky a v mnoha rodinách se beránek kupuje v obchodě, ale pokud chcete letos přeci jen překvapit rodinu vlastnoručně upečeným beránkem, zkuste to s námi…
Většina beránků i při dobrém vymazání (doporučuji sádlo) a vysypání (zkuste místo hrubé mouky kokos) často přichází při vyklápění o uši či čumáček - bývá to především tím, že ty části formy, v nichž není moc těsta se rychleji prohřejí a těsto se vysušuje až připaluje. Zabránit tomu můžeme tak, že části formy, kde jsou uši a oči, pečlivě obalíme několika vrstvami alobalu lesklou stranou navrch. Pečeme vždy v předehřáté troubě, ideální je teplota mezi 180°C - 200°C podle typu trouby. Po upečení formu s beránkem zabalíme na chvíli do utěrky namočené ve studené vodě a nejméně dvakrát opakujeme. Teprve potom beránka opatrně vyklopíme.
Vychladlého beránka pocukrujeme nebo přelijeme polevou, oči naznačíme rozinkami, mandlemi, bonbónky nebo kořením, do čumáčku zastrčíme větvičku a kolem krku ovážeme červenou mašli. Dáme na ozdobný tác a doplníme velikonočními dekoracemi a pak jen čekáme, až se mezi členy rodiny strhne bitka o „prdelku“ :-)))
Receptů na beránka je mnoho, vybrala jsem pro vás ty nejznámější, záleží na vaší chutí…
Ořechový beránek
Suroviny: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, 1 balíček vanil. cukru, 4 lžíce horké vody, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu, ořechy, pevně našlehaný sníh a mouku prosátou s práškem do pečiva.
Piškotový beránek
Suroviny: 6 vajec, cukr a hrubá mouka ve váhách odpovídající váze vajec, citrónová kůra
Vejce s cukrem šleháme do husté pěny, pak za stálého míchání přisypeme mouku a nakonec těsto ochutíme několika kapkami citrónové šťávy.
Kynutý beránek
Suroviny: 250 g Hery, 180 g cukru, 3 bílky, 42 g droždí, citrónová šťáva, 500 g polohrubé mouky, 200ml vlažného mléka
Na náplň: 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce sekaného kandovaného ovoce, 1 lžička sekaných mandlí, 3 lžíce mletých lískových oříšků, 2 lžíce rozpuštěného másla.
Rozdrobíme droždí do mléka, tuk utřeme do pěny s cukrem, přidáme žloutky, citrónovou šťávu, mléko s droždím a střídavě přidáváme mouku a sníh z bílků. Těsto necháme vykynout. Mezitím si smícháme náplň. Vykynuté těsto na pomoučněném vále opatrně rozválíme na plát, potřeme ho směsí a zavineme. Vložíme do vymazané a vysypané formy a srovnáme ho tak, aby vyplnil celou formu.
Makový beránek
Suroviny: 4 vejce, 200g moučkového cukru, 1 dl oleje, 1,5 dl vody, 100 g polohrubé mouky, ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva, 150 g umletého máku, 1 lžička citrónové šťávy.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej, teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, směs promícháme, přidáme mletý mák, citrónovou šťávu a lehce vmícháme sníh z bílků.
-
Women4Business: Platforma Hospodářské komory podporující ženy v podnikání slaví první rok V prosinci oslavila první rok své existence platforma Women4Business, založená Hospodářskou komorou ČR. Jejím hlavním cílem je podpora žen v českém podnikání a managementu a prosazování rovných příležitostí.
-
Není myčka jako myčka Myčka nádobí je dokonalý pomocník. Den co den se bez přemlouvání postará o spoustu špinavého nádobí a přitom šetří vodu i čas. Mezi myčkami jsou ale velké rozdíly. Na co si dát pozor, až budete pořizovat novou?
-
BILLA uzavírá rekordní expanzní rok. Svoji čtrnáctou prodejnu roku 2024 otevřela ve Vamberku BILLA v letošním roce otevřela celkem čtrnáct nových prodejen. Tou poslední v roce 2024 je prodejna ve Vamberku v Královéhradeckém kraji. Své zákazníky přivítala na obchvatu města ve směru na Rychnov nad Kněžnou. Bezmála pěti tisícům obyvatel města, jehož historie sahá až do 13. století a které proslavila paličkovaná krajka, nabízí lidem v okolí bohatý a tradičně široký sortiment potravinového i nepotravinového zboží s důrazem na lokální výrobky.
-
Krásné prsteny od známé značky YES. Šperky, kterým řeknete své ANO! Krásné prsteny fascinují ženy po staletí – jsou symbolem elegance, vkusu, lásky a osobního stylu. Jejich kouzlo tkví nejen ve třpytu drahých kamenů nebo v jemné práci zlatníků, ale také v emocích, které nesou. Prsteny dokáží vyprávět příběhy – o významných okamžicích, jako jsou zásnuby, výročí, nebo dokonce jen o radosti z drobného dárku.
-
Pojistný expert radí: Co dělat, aby vás zimní lyžovačka nestála miliony? Na zimní dovolenou se spousta z nás těší už od letních prázdnin. Společné chvíle na horách, radost z lyžování a zasněžená krajina jsou nezapomenutelné. Nečekaná zranění nebo nemoci mohou rychle proměnit radostný výlet v závažný finanční problém.
-
Recept na dokonalé pečení Ukrývá prémiová trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l, funkcí páry a termosondou pro přípravu lahodných a zdravých jídel.
-
Zima je tu! Víte jak na to, aby bylo dítě na cestách v teple i bezpečí? Venku přituhuje, a tak oblékáme vrstvu za vrstvou, abychom neklepali kosu. To samozřejmě platí dvojnásob u našich dětí, které chceme zachumlat, aby jim bylo teploučko. Ale pozor, právě to se může v autě stát rizikem.
-
TIP na dárek pro všechny malé slečny: Koupelna pro panenky je jako opravdová I panenka BABY born si ráda užívá vodní zábavu ve vaně! Stylová vanička se sprchovou hlavicí, stříkací kačenkou pro vodní souboje a podhlavníkem přinese spoustu veselých momentů. Vanu lze používat se skutečnou vodu a je doplněna o světelné a zvukové efekty.
-
Darujte svobodu výběru s dárkovými poukazy a získejte bonus navíc! Vánoce se blíží a s nimi se neodmyslitelně pojí i shánění dárků. Nejste si jisti, co by udělalo vaší rodině nebo přátelům radost? Dárkové poukazy jsou ideálním řešením! Navíc teď máte do konce roku možnost získat atraktivní bonus ve výši 100 Kč za každých 1 000 Kč hodnoty poukazů.
-
Redakční test: Ve hře Zachraň poklad - Kvído od Albi se hráči promění v potápěče a zachraňují poklad před piráty. Zábavné, dobrodružné a dobře vymyšlené, říká naše testující Milují vaše děti dobrodružné příběhy a deskové hry? Hrají si rády na piráty a námořníky? Láká je ukrytý poklad? Pak mám pro vás super hru, která je vhodná pro dva až čtyři hráče a děti se u ní rozhodně zabaví. Děj hry určitě strhne i vás, protože co je víc než chvíle, které trávíte se svými děti při zábavě, jež je naplňuje.
Nový komentář
Komentáře
Velikonočního beránka peču, znám i jeho historii.
Simba: Ale no tak, to je nějaká tradice?
Jeden vám tam chybí - koupený beránek.
Týnko - až budu velká, taky se to naučíím...