
· Čerstvá vejce poznáme nejlépe tak, vložíme-li je do osolené vody – ta, která plavou, jsou stará, ta, která klesnou ke dnu, jsou čerstvá.
· Míchaná vejce budou jemnější, když je rozkvedláme s trochou mléka nebo vody a až poté vlijeme na rozehřátou pánev, kterou jsme mírně vylili olejem či rozpuštěným máslem a necháme srazit.
· Při vaření vajec přidáme do vody lžičku soli - nebudou praskat. Pro jistotu je ještě můžete propíchnout špendlíkem na tupém konci.
· Pokud chceme uvařit již prasklé vejce, nejdříve ho podržíme v cedníčku nad párou, aby se zpevnilo a po cca dvou minutách ho můžeme dovařit ve vodě.
· Pokud nám přece jen vejce praskne při vaření, nejlépe ho oloupeme pod tekoucí studenou vodou.
· Vejce uchováváme vždy špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině.
· Vejce uvařená naměkko jíme nerezovou lžičkou, stříbrná by zčernala.
· Uvařené a oloupané vejce, pokud ho nespotřebujeme ihned, uchováváme v ledničce v nádobě se slanou vodou.
· Zbylé vaječné žloutky uchováváme v hrnku nebo misce zalité lžící mléka, aby neoschly.
· Žloutek je zdrojem cholesterolu - obsahuje ho 220 - 460 mg.
· Pikantní pokrm lze připravit ponořením oloupaných vařených vajec do kyselého láku (třeba zbylého nálevu od okurek), vejce zde „natáhnou“ a získají vynikající chuť.
· Žloutek obsahuje poměrně dost tuku, proto při jeho zpracování dalším tukem šetříme.
Nový komentář
Komentáře
Celkem nic nového. Studená voda taky pomáhá, když se skořápka lepí k bílku a nechce dolů.
No, ještě že u nás nejíme na stříbře .... hned by mi zčernaly lžičky.