Nebojte se věnečků a větrníků. Týna vám poradí, jak na ně…
Na cca 25 kousků si připravte:
½ l vody, 125 g Hery, 1 lžíci moučkového cukru, špetku soli, 250 g polohrubé mouky, 6 vajec
Ve větším hrnci zahřejte vodu a přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr a sůl. Když se voda vaří a tuk je rozpuštěn, přisypte najednou všechnu mouku, teplotu snižte (v případě, že jste majiteli elektrického sporáku, tak úplně vypněte, ale nechte stát hrnec na plotýnce) a míchejte do doby, kdy je těsto lesklé a hladké a nechytá se stěn hrnce – můžete to udělat jak ručně, tak elektrickým ručním mixérem, do kterého nasadím tzv. spirálové metly. Hladké těsto přendejte do plastové mísy, nechte prochladnout, poté za stálého míchání přidávejte postupně jedno vejce za druhým. Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček nebo stříkačku s ozdobným koncem a na pečící papír stříkejte věnečky.
Poté můžete těsto péci v troubě či smažit ve fritéze.
1. Pečení v troubě – pečeme v troubě předehřáté na 220°C, na dno trouby dáme šálek s horkou vodou, pečeme 15 – 20 minut a během pečení troubu neotvíráme!!! Ještě teplé rozkrojíme a plníme krémem nebo šlehačkou, případně obojím…
2. Smažení ve fritéze - nastříkané věnečky opatrně uvolníme špachtlí z papíru a ihned je dáme do fritézy. Jednodušší je stříkat přímo do oleje proužky, které jsou velmi populární zejména v USA, kde se jim říká CHURROS a podávají se teplé obalené ve skořicovém cukru.
Kávový krém:
500 ml mléka, 5 lžic škrobové moučky, 100 g cukru moučka, 1 bal. vanilkového cukru, 125 g másla, 2 lžičky instantní kávy, 1 lžička kakaa
Škrobovou moučku rozmícháme v pěti lžících mléka, zbylé mléko a cukr přivedeme do varu, poté přilijeme rozpuštěnou škrobovou moučky a mícháme dokud nevznikne jemný krém. Chvíli necháme vychladnout, poté přidáme máslo a vyšleháme. Ochutíme instantní kávou nebo kakaem.
Skvělý nutellový krém
50 g másla, 50 g Nutelly, 5 lžic kondenzovaného mléka, 50 g moučk. cukru, 5 lžic nasekaných opražených lískových oříšků
Vše utřeme v hladký krém, plníme věnečky, přičemž povrch krému sypeme opraženými lískovými oříšky.
Karamelový krém do větrníků:
100 g krupicového cukru, 3,5 dl plnotučného mléka, 40 g vanilkového prášku, 50 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanil. Cukr
Na teflonové pánvi roztavíme krupicový cukr na karamel a zalijeme 2,5 dl mléka a rozvaříme. Ve zbylém mléce rozpustíme puding. prášek a přilijeme do pánve, vaříme do zhoustnutí. Do mírně vychladlého přidáme máslo a moučkový a vanil.cukr a vyšleháme do jemného krému.
Karamelová poleva:
220 g moučkového cukru, 50 g krupicového cukru, 3 lžíce mléka
Krupicový cukr roztavíme na teflonové pánvi na červený karamel, poté přidáme mléko a chvíli povaříme. Odstavíme, vmícháme moučkový cukr.
-
Women4Business: Platforma Hospodářské komory podporující ženy v podnikání slaví první rok V prosinci oslavila první rok své existence platforma Women4Business, založená Hospodářskou komorou ČR. Jejím hlavním cílem je podpora žen v českém podnikání a managementu a prosazování rovných příležitostí.
-
Není myčka jako myčka Myčka nádobí je dokonalý pomocník. Den co den se bez přemlouvání postará o spoustu špinavého nádobí a přitom šetří vodu i čas. Mezi myčkami jsou ale velké rozdíly. Na co si dát pozor, až budete pořizovat novou?
-
BILLA uzavírá rekordní expanzní rok. Svoji čtrnáctou prodejnu roku 2024 otevřela ve Vamberku BILLA v letošním roce otevřela celkem čtrnáct nových prodejen. Tou poslední v roce 2024 je prodejna ve Vamberku v Královéhradeckém kraji. Své zákazníky přivítala na obchvatu města ve směru na Rychnov nad Kněžnou. Bezmála pěti tisícům obyvatel města, jehož historie sahá až do 13. století a které proslavila paličkovaná krajka, nabízí lidem v okolí bohatý a tradičně široký sortiment potravinového i nepotravinového zboží s důrazem na lokální výrobky.
-
Krásné prsteny od známé značky YES. Šperky, kterým řeknete své ANO! Krásné prsteny fascinují ženy po staletí – jsou symbolem elegance, vkusu, lásky a osobního stylu. Jejich kouzlo tkví nejen ve třpytu drahých kamenů nebo v jemné práci zlatníků, ale také v emocích, které nesou. Prsteny dokáží vyprávět příběhy – o významných okamžicích, jako jsou zásnuby, výročí, nebo dokonce jen o radosti z drobného dárku.
-
Pojistný expert radí: Co dělat, aby vás zimní lyžovačka nestála miliony? Na zimní dovolenou se spousta z nás těší už od letních prázdnin. Společné chvíle na horách, radost z lyžování a zasněžená krajina jsou nezapomenutelné. Nečekaná zranění nebo nemoci mohou rychle proměnit radostný výlet v závažný finanční problém.
-
Recept na dokonalé pečení Ukrývá prémiová trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l, funkcí páry a termosondou pro přípravu lahodných a zdravých jídel.
-
Zima je tu! Víte jak na to, aby bylo dítě na cestách v teple i bezpečí? Venku přituhuje, a tak oblékáme vrstvu za vrstvou, abychom neklepali kosu. To samozřejmě platí dvojnásob u našich dětí, které chceme zachumlat, aby jim bylo teploučko. Ale pozor, právě to se může v autě stát rizikem.
-
TIP na dárek pro všechny malé slečny: Koupelna pro panenky je jako opravdová I panenka BABY born si ráda užívá vodní zábavu ve vaně! Stylová vanička se sprchovou hlavicí, stříkací kačenkou pro vodní souboje a podhlavníkem přinese spoustu veselých momentů. Vanu lze používat se skutečnou vodu a je doplněna o světelné a zvukové efekty.
-
Darujte svobodu výběru s dárkovými poukazy a získejte bonus navíc! Vánoce se blíží a s nimi se neodmyslitelně pojí i shánění dárků. Nejste si jisti, co by udělalo vaší rodině nebo přátelům radost? Dárkové poukazy jsou ideálním řešením! Navíc teď máte do konce roku možnost získat atraktivní bonus ve výši 100 Kč za každých 1 000 Kč hodnoty poukazů.
-
Redakční test: Ve hře Zachraň poklad - Kvído od Albi se hráči promění v potápěče a zachraňují poklad před piráty. Zábavné, dobrodružné a dobře vymyšlené, říká naše testující Milují vaše děti dobrodružné příběhy a deskové hry? Hrají si rády na piráty a námořníky? Láká je ukrytý poklad? Pak mám pro vás super hru, která je vhodná pro dva až čtyři hráče a děti se u ní rozhodně zabaví. Děj hry určitě strhne i vás, protože co je víc než chvíle, které trávíte se svými děti při zábavě, jež je naplňuje.
Nový komentář
Komentáře
Už si to tisknu.
Tak sotva jsem si vytiskla recept a postup, najdu v diskuzích, že Oetker je lepší. ... jdu koupit polotovar
Já se přidávám k Oetkrovi.......opravdu se povedou vždy a finančně to vyjde na stejno.
Saturninko, já bych řekla, že i horkovdušná trouba by se měla předehřát, ale nevím to jistě, sama zatím tento technický zázraknevlastním....
Jinak těch receptů na odpalované těsto je opravdu mnoho, sama jich mám asi pět, ale tenhle mám vyzkoušený, tak jsem ho zvolila...
vim, ze me Tyna asi zabije, ale ja v tom receptu poznavam vanilkove rezy od Dr. Oetkera...poradila mi to kamoska...je to rychle a snadne...vhodne i pro totalni streva jako jsem ja...testo i krem jsou tam pripravene v prasku...delala jsem to zatim 2x a dycky se to povedlo a to tady vsechny vite, jake jsem nemehlo , jelikoz az do tohoto tydne jsem nevlastnila strikaci pytlik, delala jsem to jak bylo napsano na krabici metodou dvou platu pecenych na dvou plechach a pote slepenych kremem, a bylo to moc dobre i tak, i kdyz esteticky by asi venecky vypadaly lip...ale zase, kdo se s tim ma patlat ...takze holky, co se bojite peceni jako ja AT ZIJE DR. OETKER
No a v tom mým receptu, co jsem psala i pajdince, je: 250 ml vody, 50g tuku, 150g hl. mouky a 30 g solamylu, 4-6 vajec a 1 rovná lžička kypřícího prášku
Tak co s tím????? Týýýnkooooooo???
Týno, na rovinu - v původním receptu mám jiné suroviny - tedy ne úplně, jen trošku, místo polohrubé mouky hrubou, bez cukru...jen mám špatný poměr - té mouky je tam evidentně moc. Když jsem pekla dřív, pekla jsem z hlavy a teď, po pěti letech, si už prostě nevzpomenu...jestli recept najdu, připíšu ho, ale mouku jsme vždycky sypali pomalým pramínkem, aby se propařila - možná to dělá ten recept...v každém případě to vyzkouším a díky...
Jo - a navíc mám ouplně jiné suroviny, než TY...
Ono není odpalované, jako odpalované???
Týýýýýnoooooooo, SOS!!!! Je možné je péct i v horkovzdušné troubě??????? Já to jednou docela nedávno zkoušela - těsto bylo super, pekla jsem dle kuchařky v horkovzd. 170°-180°nepředehřátá, 25 - 30 minut. Vypadalo to nááádherně, krásně baculatě...Jen do chvíle, než jsem je rozkrojila - byly vevnitř syrové a lepivé, brrrrrrrrr! Kde byla chyba?????