Kdysi mi moje babička, která šéfovala jedné velké závodní jídelně líčila, jak těžce se těsně po válce „přeučovali“ lidé ze lžíce na příbor. Možná i vy si vzpomenete, jak váš děda jedl všechny chody jednou lžící…
V dnešní době myslím zná základní trojici stolovacích příborů každý – na obrázku jsou pod čísly 1,2 a 3 – jedná se klasickou jídelní vidličku, nůž a lžíci. Kvalitní příbor poznáte třeba i podle toho, že když otřete nůž o vidličku z hladké strany, tak neskřípe. Co se materiálů týče, tak v dnešní době vítězí nerez provedení, které je nejvhodnější do myček. Často se kombinuje s držadly provedenými z plastů. Zcela na ústupu jsou dřevěná držadla a to zejména z hygienických důvodů, protože se špatně ošetřují, do myčky na nádobí jsou zcela nevhodné a při ručním mytí nedocílíme dokonalé čistoty.
Při slavnostnějších příležitostech se ale můžete setkat i s dalšími druhy příborů – tak například pod č. 4,5 a 6 je dezertní příbor, který se liší od jídelního velikostí. Podává se, jak již jeho název napovídá, s dezerty nebo předkrmy.
Při rautech se můžete také setkat s dvouzubou vidličkou (č.7), která se používá pro přidržování potravin, které se podávají v kuse a jsou určeny pro nářez. K řezu je obvykle přiložen ostrý plátkovací nůž.
Nůž a vidlička (8 a 9) jsou určeny pro konzumaci ryb.
Lžičku s číslem 10 můžete dostat jednak jako lžičku na kávu nebo také k moučníku, pokud není podávána vidlička na moučník (č. 11), která má jednu hranu ostřenou, aby se jí mohl moučník pohodlně odřezávat na malé kousky. Obvykleji ke kávě podávané ve francouzkém stylu v malých hrnečcích (1dcl) je podávána lžička Mocca (č. 12). Pokud si dobřejete na závěr hostiny ještě zmrzlinu, pak by neměla na stole chybět lžička č.13, která je ve tvaru lopatky přímo ke konzumaci studené pochoutky určena. A zejména dámy ocení lžičku na limonádu (č.14) se kterou bravurně vyloví třešničku ze dna svého long-drinku…..
TÉMATA:
DŮM A BYT