Asi bychom v dnešní době těžko hledali domácnost, která nevlastní mikrovlnnou troubu. Vzpomínám si, jak jsem v srpnu 1989, kdy jsme jako svatební dar od známých z Německa dostali svou první mikrovlnku, první týden kolem chodila po špičkách a poté veškeré mé pokusy o využití tohoto zázraku techniky skončily u ohřívání jídel. Pravda je, že když jsou děti malé, je tato funkce nepostradatelná, ale věřte, že vaše mikrovlnka umí mnohem víc, a to i ta, která není vybavena specielními funkcemi, jako je crips systém nebo gril.
Zkuste třeba v mikrovlnce připravit puding. Pokud jste jeho domácí přípravu odmítali s tím, že se vám pokaždé připálil hrnec, pak je to výzva právě pro vás. Stačí vám vhodná plastová nádoba, do které si odměříte půl litru mléka, ze kterého odeberete do hrnečku asi 1 dcl mléka, v němž dobře rozmícháte pudingový prášek. Zbylé mléko osladíte dle chuti a dáte do trouby na tak dlouhou dobu, aby bylo horké, ale nevzkypělo… doba závisí na typu trouby – při 800W jsou to 2 minuty. Poté do horkého mléka nalijete rozpuštěný pudingový prášek a promícháte. Vložíte opět do mikrovlnky a vaříte … při 800W je to 1,5 minuty. Pokud si nejste jisti dobou, není problém vždy po půl minutě otevřít dvířka a obsah zkontrolovat. Výsledkem by měl být hladký, krémovitý, nepřipálený! puding. Stejně lehce zkuste připravit želatinu. Nejjednodušeji se připravuje Dort-želé od Dr.Oetkera. Stačí rozmíchat ve 1/4 l oslazené vody, popř. šťávě z kompotu, a nechat v mikrovlnce projít varem. Pokud si nejste jisti, že již var proběhl, udělejte malou zkoušku tak, že kápnete malou kapku na talířek, chvíli počkáte, a pokud se změní v želé, můžete zalít ovoce v pohárech nebo na piškotovém dortu.
Příprava v mikrovlnce je na rozdíl od klasických metod bezpečná, tudíž jí zvládnou i větší děti a nehrozí zde riziko připálení pokrmu.

Máte i vy zajímavé typy na využití mikrovlnky nejen k ohřívání? Podělte se o ně s ostatními čtenářkami ženy-in!