Kávovník je citlivou a náročnou plodinou, a stejně jako mnohé jiné rostliny, vyrůstá ze zrna. Vyžaduje čas, starostlivou péči a daří se mu pouze v oblastech, kde průměrná teplota dosahuje 17 – 23°C a ve kterých je dostatečné množství srážek. Jedním z hlavních faktorů je také nadmořská výška, což je 600 – 2000 metrů nad mořem. Většina oblastí, kde se pěstuje káva, se nachází ve střední a Jižní Americe, v Africe a v Asii od 23. severní rovnoběžky až po 25. jižní rovnoběžku. Tomuto pásmu se říká kávové pásmo.
Rod Coffea zahrnuje zhruba 80 různých druhů. Ze nich jsou však nejdůležitější dva:
· Coffea arabica – kávovník arabský – arabica
Sklizená kávová zrna mají podélný oválovitý tvar a jsou rozdělena vlnitou rýhou. V rýze jsou často vidět zbytky stříbrné slupky. Jejich modrozelená až zelená barva se postupně mění na světle šedou až žlutavou. Jejich délka se pohybuje od 5 do 8 mm. Kávovník arabský tvoří 75% světové produkce kávy. Je to velmi citlivá rostlina, která však odměňuje odpovídající péči vysokou kvalitou a jemnou delikátní chutí.
· Coffea canephora – odrůda robusta – robusta
Sklizená kávová zrna jsou kulatá, mají rovnou rýhu a jsou mnohem menší. Jejich barva je nažloutlá až šedá, někdy hnědá. Tento druh je odolnější než arabica a vyznačuje se drsnou a zemitou chutí.
Co se děje s kávou, než se dostane na váš stůl?
Zelená káva dovážená kamióny je uskladněna v silech a přímo během naskladňovacího procesu je čištěna. Ze sil putují zrna do pražírny, kde jsou tepelně zpracována v pražičkách. Pražená zrna pro zrnkovou kávu jsou pásem přemísťována přímo do zásobníků nad balící stroje, poté jsou zabalena a připravena na cestu ke spotřebiteli. Ostatní zrna putují do mlýna. Po umletí se káva musí nechat několik hodin odpočinout, aby poté prošla stejným procesem balení jako káva zrnková. Jednotlivé sáčky jsou vkládány do krabic a krabice skládány na palety. Ty jsou obaleny strečovou folií a odváženy do skladu hotových výrobků. Odtud pak podle objednávek do velkoskladů nebo obchodů, kde si je zakoupíte vy, naši zákazníci. Doma si kávu připravíte podle svého nejmilejšího způsobu a na nás zbývá jediné….
…popřát vám krásné chvíle ve společnosti kávy Tchibo.
Víte, co je to arabica a robusta? Co se děje s kávou, než se dostane na váš stůl?
Víte, co je to arabica a robusta? Co se děje s kávou, než se dostane na váš stůl?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Konec suchým očím! Vyzkoušejte Artelac Nature s extraktem ze světlíku lékařského Prach, suchý vzduch, práce s počítačem, užívání některých léků. To jsou jen některé z mnoha příčin podrážděných očí. Nepříjemný pocit trápí občas každého z nás, ale až 20 % populace trpí syndromem suchého oka. Přitom stačí mít po ruce správné umělé slzy!
-
Recept na rychlou večeři pro celou rodinu: slaný koláč s rybou I když jídlo milujeme a rády si zavaříme i podle složitých receptů, občas potřebujeme připravit něco rychlého. Vděčné je v takovém případě vše, co lze zapéct. Nejlépe to, co máme vždy po ruce. Třeba rybu, hrášek, brambory a cuketu. Vznikne vyvážený pokrm, který bude chutnat i dětem.
-
Tip na chrániče matrací: Udržujte postel čistou a hygienickou V posteli se vyskytují roztoči, bakterie, mohou zde být i plísně a jiné mikroorganizmy, které se mohou stát zdrojem zdravotní obtíží, především alergií. Proto správná hygiena postele je velmi důležitá pro děti i dospělé.
-
Děti v autě: Cestování s nimi může být až o polovinu bezpečnější První dětskou autosedačku, obvykle vajíčko, automaticky umísťujeme do auta proti směru jízdy. Čelem vpřed udělá dítě až kolem prvních narozenin. Jenže ani tehdy ještě není podle expertů jeho tělíčko uzpůsobeno případnému čelnímu nárazu. Pak může dojít ke zbytečné tragédii.
-
Vyzkoušený recept: Filé z Aljašky na pomerančích jako rychlý oběd nebo večeře Ryby jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Jak často je jíte? Nezapomínejte na ně v žádném ročním období. V redakci testujeme výrobky od značky Nowaco, které máme moc rádi. Do našeho testování jsme přizvali i bloggerku Adrianu, se kterou spolupracujeme. Ta si přichystala v rámci testování skvělý recept, o který se s vámi rádi podělíme.
-
Náš TIP: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
-
Rozhovor: Ředitelka firmy Kosmetika Capri Ing. Jitka Poláková objevila účinek kozích surovin a vyvinula revoluční produkty s růstovým faktorem v kosmetice Kozí mléko funguje jako mocný prostředek pro dosažení krásné pokožky. Je totiž nesmírně bohaté na aminokyseliny i minerály a obsahuje vzácné mastné kyseliny blahodárně působící na naši pokožku. Ing. Jitka Poláková využívá v recepturách všech svých kosmetických produktů právě účinků kozího mléka, másla, syrovátky, kolostra.
-
Recept na rybu s vlhkou drobenkou inspirovaný Jamiem Oliverem Jemné maso pangase klidně můžeme připravit jen na pánvi a jako přílohu zvolit bramborovou kaši. Někdy ale máme chuť trochu experimentovat. Se zajímavou kombinací přišel kuchař Jamie Oliver. Jeho recept na rybu s vlhkou drobenkou nám nedal spát.
-
Existuje i přírodnější řešení, když ekzém svědí Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a malých dětí. U 80 % případů se atopie začíná projevovat v prvních měsících života. Na atopický ekzém neexistuje lék. V lepším případě v dospělosti vymizí, ale bohužel existují případy, kdy se s ním pacient potýká po celý život.
-
Magnolie – doplněk stravy pro Váš klid pod přírodní kontrolou Sám název okrasného stromu Magnolia, patřícího svým původem do zeměpisné oblasti Dálného východu, v nás vyvolává pocit krásy a exotiky.
Nový komentář
Komentáře
Andula: Tak která je která, to nepoznám, když piju kafe
Myslím, že arabica je lepší, každopádně kafe je moje droga.
Druhy kávy znám z té hry, kterou nám tady Tchibo nabízelo.
Tak, jdu si uvařit dnešní druhé kafe.