Z toho nejhoršího jsme se vzpamatovali už včera, ale ti, kdo to na Silvestra opravdu přehnali, možná ještě doufají v nějaký „vyprošťovací“ recept. Pivo, které prý je velmi účinné, zvládne jenom někdo. Dobrým, ale ještě náročnějším vyprošťovákem je panák tvrdého alkoholu nebo, a to je skutečně odporné, sklenice minerálky s dvěma lžícemi soli – FUJ! Skutečná dáma se může z nesnází a společenské únavy dostat pomocí kávy.
A protože kávu alžírskou nebo irskou zná každý, nechte se nově inspirovat kávou, kterou pili a vařili v krásné literatuře:
Káva Julese Verna
V knize „Pět neděl v balónu“ vaří sluha Joe vynikající kávu, jejíž tajemství spočívá v kombinaci tří druhů kávy, které nikdy nechtěl prozradit. Nakonec se nechal oblomit: „Je to zcela jednoduše směs tří dílů moka, bourbounu a rionunezu.“
Káva Johna Steinbecka
V knize „Toulky s Charleym“ vaří hlavní hrdina pro svého hosta velmi speciální kávu: „Postavil jsem na kávu. Naměřil jsem dvě vrchovaté lžíce kávy na každý hrnek a ještě dvě vrchovaté na konvici. Rozbil jsem jedno vejce, oddělil jsem žloutek a hodil bílek i se skořápkou do konvice, protože neznám nic lepšího, aby se káva pročistila a dostala lesk…“
Káva Vladimíra Michala?
Recept pochází z knihy „Manžel prostě ideální“ a hlavní hrdina ho podědil po babičce, jež celý život vařila ve Vídni: “Dám vařit vodu a do ní usypu krapet soli na změkčení. A zároveň přidám pár kostek cukru, protože cukr při vaření zkaramelizuje a dodá zvláštní příchuť. Ale to není všechno! Do hrníčku nasypu kávu a do ní přidám krapítek čokolády nebo kakaa, jen na špičku nože. A do toho kápnu kapičku citrónu. Potom směs přeliju horkou vodou s příchutí karamel a navíc nasypu nahoru ještě malou čepičku kávy a jemného krystalového cukru.“