Tak jsme se tomu nevyhnuly ani my – ženy IN z redakce. Rozhodly jsme se, že letošní pečení vánočního cukroví pojmeme netradičně, že zapomeneme na své staré osvědčené rodinné recepty a že využijeme vaše nápady. Tímto také všem čtenářkám, které se rozhodly poslat nám do redakce své oblíbené recepty, děkujeme! :-)
Je jasné, že nejdříve jsme musely dosáhnout shody v tom, co upečeme, protože všechno bychom nestihly ani do Velikonoc. Nakonec jsme vybraly Masarykovo cukroví od Kytičky a linecké sušenky,ledovce a tatrankové kuličky od Týny. Všechno se zdařilo, krásně to vonělo a chutnalo…a zdá se, že tu máme někde trpaslíky, protože napečené zásoby podezřele ubývají! :-o Snad něco vydrží aspoň do Štědrého dne. :-)

Masarykovo cukroví
30 dkg hladké mouky, 20 dkg tuku, 10 dkg cukr moučka, 10 dkg celých lískových oříšků. Ořechy předem namočit na 1 hodinu do studené vody.
Zpracujeme těsto a do něj zapracujeme okapané ořechy. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 2 cm a dáme zmrznout do mrazáku. Zmrzlé krájíme na kolečka asi 1 cm silná a pečeme v mírné troubě. Teplé obalujeme v cukru. Tip: Můžete to mít v mrazáku jakkoliv dlouho a když přijde nečekaná návštěva, jednoduše to upečete ke kafi.

Linecké sušenky
360 g hladké mouky, 240 g Hery, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra z ½ citrónu, 2 vanilkové cukry, ½ balíčku prášku do pečiva
Těsto zpracujeme, vyválíme a vykrajujeme tvary podle libosti. Zdobíme cukrovou a čokoládovou polevou nebo slepujeme marmeládou.

Ledovci
Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 300 g cukru krupice. Pak těsto rozdělíme na 3 díly: 400 g nechat bílé, do 380 g přidat 20 g kakaa, do 280 g přidat 120 g mletých ořechů.
Na krém: ¼ l mléka, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, 2 vejce, vanilkový cukr, lžíce vanilkového pudingu – svaříme ve vodní lázni a do vlažného vmícháme 150 g másla utřeného se 2 lžícemi moučkového cukru.

Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3 cm, která upečeme. Pak krémem slepíme všechny tři druhy k sobě a navrch zdobíme čokoládou a oříškem nebo mandlí.

Tatrankové koule
6 nastrouhaných oříškových Tatranek (část můžeme nahradit drobečky z různého pečiva), 250 g másla (Hera) + 250 g moučkového cukru (máslo a cukr utřeme), 4 lžíce rumu, 30 g kakaa. Ze smíchané hmoty děláme koule, dovnitř zabalíme lískový oříšek, obalujeme v mletých oříšcích nebo kokosu.