Vánoce, to není jen stromeček a ryba, ale také cukroví a perníčky.
První písemný záznam o perníku v českých zemích je z roku 1335 o perníkářích z Trutnova. Do Prahy se ale dostali perníkáři už dříve, údajně před rokem 1324, snad z Norimberka, snad z Itálie. Říkali si caletníci a od roku 1348 se podle nich jmenuje Celetná (Caletná) ulice. Perníkáře málem vyhubili husité, ctnostným táboritům se nelíbilo, že lid hrával o perníky v kostky.
Ale už dost historie, Vánoce jsou za dveřmi a na pečení perníků je nejvyšší čas. Kdo se totiž pustí do pečení nejpozději druhý týden v prosinci, bude mít na Štědrý den na stole voňavé, měkké, krásné a hlavně moc dobré tradiční pečivo.
Zaručený perníkový recept:
Suroviny: 500 g hladké mouky, 250 g cukru moučky, 2 celá vejce, 3 až 4 polévkové lžíce tekutého medu, 2 až 3 lžíce mléka, 1 balíček prášku do perníku, 1 celé vejce na potření perníčků před pečením. Na polevu: 1 bílek, 14 až 20 dkg cukru moučky (podle velikosti bílku)
Toto základní těsto je poměrně světlé, zvlášť, když použijete světlý med, pokud se vám líbí kontrast tmavohnědé barvy perníčku a zářivě bílé polevy, přidejte do těsta asi 4 polévkové lžíce kakaa. V prášku do perníku je všechno potřebné koření, ale pokud chcete mít perníčky voňavější, přidejte třeba mletou skořici, rozdrcený badyán a anýz - asi 2 kávové lžičky.
Pracovní postup: Na vál prosijte mouku, cukr, přidejte prášek do perníku - a případně kakao a koření navíc. Všechny sypké přísady promíchejte a doprostřed udělejte důlek. V hrnečku smíchejte mléko s medem (když je med tužší, můžete směs mírně zahřát). Do důlku rozbijte vejce, přidejte mléko s medem a zpracujte tuhé těsto. Jestliže je těsto řídké, přidejte mouku. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka a medu. Nelekejte se, ze začátku hmota vzdoruje a vypadá to, že se těsto nikdy nepodaří, ale s trochou trpělivosti určitě zvítězíte.
Hotové těsto vložte do misky (pozor, miska musí být trochu větší, protože těsto nabude), přikryjte utěrkou a nechte v chladnu odpočinout přes noc. Vy si odpočiňte také, protože další den vás čeká pečení.
Pečení: Odpočinuté těsto znovu pořádně zpracujte hnětením. Je to základ úspěchu, na málo zpracovaném těstě se při pečení tvoří boule! Pak odkrojte část těsta a na pomoučeném vále vyválejte placku silnou asi 3 až 4 mm pro menší tvary, pro větší tvary 5 až 6 mm. Těsto neobracejte, horní strana musí zůstat čistá, bez mouky. Z vyválené placky vykrájejte formičkami jednotlivé tvary, formiček je na trhu spousta, můžete si vybrat. Když si nevyberete, nevadí. Nakreslete si tvary podle vaší fantazie na papír, vystřihněte, papír položte na těsto a ostrým nožem vykrojte vytoužený tvar. Vykrájené tvary přeneste na plech nebo odkládací plochu a nechte několik hodin odpočinout.
Pečeme v předehřáté troubě. Malé tvary pečeme při 150 až 180 stupních (elektrická trouba) asi 4 až 5 minut, větší tvary do 10 cm asi 6 až 8 minut, velké tvary pečeme při 130 až 150 stupních podle velikosti 10 až 15 minut. Upečené perníčky opatrně sundejte z plechu - použijte špachtli nebo plochou kuchyňskou lopatku. Položte je v jedné vrstvě na rovnou plochu a nechte úplně vychladnout.
Zdobení: Ze všeho nejdůležitější je připravit správně hustou polevu: budete potřebovat 1 bílek (bez zbytků žloutku a skořápky!) a nejméně 14 dkg cukru moučky - pro bílek ze středně velkého vajíčka. Pokud je bílek větší, budete potřebovat 18 až 20 dkg cukru. Cukr je nutné před použitím nejméně dvakrát prosít přes husté síto (např. síto na mouku) a pak ihned použít pro přípravu polevy. Pokud cukr neprosijete, zůstanou v něm drobné hrudky, které ucpou kornoutek nebo sáček. Bílek vložte do většího hrnku (asi 0,5 litru) nebo hluboké misky a za stálého tření nebo šlehání postupně přidávejte cukr, jak jsme si řekli 14 až 20 dkg. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a neroztéká se. Čím hustší poleva bude, tím tenčí a přesnější bude kresba.
Pravý perník je charakteristický mimo jiné tím, že záhy po upečení ztvrdne a chvíli trvá, než získá požadovanou vláčnost - při dobrém uskladnění asi 14 dnů.
Perníčky naskládejte do kameninové nádoby, plechové krabice nebo kartonové krabice vyložené alobalem a uložte na chladném místě. Dobrým pomocníkem je jablko, vložené k perníčkům. Neskladujte perníčky blízko cibule, česneku, sušených hub a jiných aromatických potravin nebo se dočkáte nevítaných příchutí a vůní.
Informace a recepty k článku jsme našli na stránkách Hobby info, více informací nejen o perníkách, ale i o pletení košíků, drátování a dalších řemeslech tam najdete i vy.
Připravila
-
Testujeme v redakci stavebnici Playstix Clips – Kvído od Albi. Hodí se pro holky i kluky, je inspirativní a děti baví Pokud máte doma děti, které rády staví různé věci ze stavebnic, pak by vám neměl uniknout náš redakční test. Určitě hledáte inspiraci pro vánoční dárky a díky testu si myslíme, že stavebnice Playstix Clips – Kvído může být jedním z nich.
-
Zahřejte se u kávy na čerpacích stanicích OMV: S kolegyněmi testujeme single origin arabiku z Brazílie, na cestách přijde vhod Pokud jedete někam autem, třeba na vánoční nákup nebo na adventní trhy, víte, jak je osvěžující si udělat pauzu a dát si kávu, která je chutná. Nebo si jen koupit a vypít si ji cestou. Dobrá káva dodá vzpruhu a uspokojí toužebnou chuť zastavit se, mít chvíli jen sami pro sebe a vychutnat si doušky lahodného nápoje. A to i nyní v zimě. Načerpat teplo a energii, káva umí zahřát i nastartovat.
-
Rocková mikulášská nadílka, lední bruslení a mnoho dalších aktivit ve Westfield Chodov! Adventní program pro celou rodinu ve Westfield Chodov má letos rockový nádech. Nadupané aktivity probíhají již od 16. listopadu, kdy Vánoce v centru odstartovala Ewa Farna.
-
Ambasadorka a tvář šperků YES Celeste Buckingham: Miluji velké náušnice a prsteny, vždy jsem byla „bižu“ děvče Láska k sobě samému je velké téma. Jaké místo má ve vašem životě? Jste se sebou „nadmíru spokojení“? Máte se rádi v dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci, ve štěstí i neštěstí?
-
Dárky pro maminku a babičku od značky Manufaktura, které je potěší Vybírat dárky pro rodinné příslušníky je někdy těžké. My jsme pro vás připravili několik tipů na kosmetické balíčky pro maminku nebo babičku. S těmito dárky nešlápnete vedle a vy budete mít radost z dobře zvoleného dárku.
-
Dárky od Manufaktury, které potěší každou ženu Kosmetické dárkové balíčky od Manufaktury představují ideální volbu pro ty, kteří chtějí potěšit ženu výjimečným vánočním dárkem, jenž kombinuje kvalitu, přírodní složení a nezaměnitelný český půvab. Značka Manufaktura je dlouhodobě známá pro svou oddanost tradici, udržitelnosti a pečlivému výběru ingrediencí, které respektují nejen přírodu, ale i potřeby pokožky.
-
Nasajte vánoční atmosféru v Atriu Flora Konec roku se rychle blíží, a než odzvoní Silvestra, čeká nás ještě nejkouzelnější období roku – Vánoce. Přijďte si užít příjemnou předvánoční atmosféru do Atria Flora a pořiďte dárky nebo jen v klidu a pohodě načerpejte vánoční náladu.
-
Dárky pro ženy, jaké byste si přály? Podívejte se na naši inspiraci! Tipů na dárky nikdy není dost, přinášíme vám inspiraci na zajímavé dárky pro ni, které si myslíme, že budou pod stromečkem důvodem pro rozzářené oči a radost!
-
Zažijte vánoční atmosféru v Centru Černý Most s kouzelným příběhem Malého prince Vánoční program pro celou rodinu v Centru Černý Most se letos ponese v pohádkovém duchu příběhu Malého prince. Kniha, která si už po generace nachází místo v knihovnách i srdcích malých i velkých, letos obohatí sváteční atmosféru o svou moudrost a laskavost. Na motivy dobrodružství Malého prince Centrum připravilo lední show, která zahájila vánoční program a také výstavu od výtvarnice Elišky Podzimkové, která bude probíhat až do konce roku.
-
Kouzlo Vánoc s Albi: Tipy na dárky pro celou rodinu Vánoční svátky se blíží a s nimi přichází i radostné dilema – čím potěšit své blízké pod stromečkem? Albi, značka známá svou kreativitou a důrazem na kvalitu, letos přichází s nabídkou dárků, které udělají radost dětem, rodičům i prarodičům. Od zábavných a vzdělávacích stavebnic přes jedinečné způsoby uchování vzpomínek až po produkty, které dopřejí zasloužený relax.
Nový komentář
Komentáře
delala jsem je ale ted ne doma to nechcou
Aha, Celetná, to jsem netušla, přitom pracuju za rohem.
Aha, Celetná, to jsem netušla, přitom pracuju za rohem.
Nějaký recept na perníčky mám a dělám je každé Vánoce, ale asi je trošku jiný.
Jěště jsem je nikdy nezkoušela sama, ale jestli stihnu kurzík v Eliotu u Pajdy, tak se do toho pustím.