Plody sklízíme v plné zralosti, nepřemrzlé. Lze je sušit, vyrábět z nich protlaky, rosoly, džemy či vína…
Tak co myslíte, nestojí za to občas na podzim zajít k šípku?? :-)))
Tip pro vás:
Šípková zavařenina
Na 1 kg protlaku 500 g cukru, voda
Šípky očistíme, překrájíme, odstraníme semena, chloupky a omyjeme. Uvaříme doměkka v malém množství vody; potom rozmixujeme najemno a přecedíme. Protlak přivedeme k varu, přidáme cukr a svaříme dohusta. Horké plníme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Šípkový likér
500 g přemrzlých šípků, 1,5 dl vodky (popř. třešňovice), 250 g cukru, 2 dl vody, kůra z jednoho pomeranče, skořice
Celé šípky s pomerančovou kůrou a kouskem skořice necháme 10 dní vyluhovat ve vodce. Pak scedíme a dolijeme vychladlým cukerným sirupem svařeným z vody a cukru. Protřepeme a nalijeme do lahví. Likér má mít zlatožlutou barvu.
Týna
Nový komentář
Komentáře
sipky mam doma
Andula: V Praze těžko, to z ní musíš taky občas vypadnout.
Jenže kde vzít v Praze čistý šípek, ach jo.
Když jsme jezdili na zahradu a někdo někoho poslal k šípku, tak se to bralo doslova. A ten šípkový čaj byl potom lahůdkový.
Vážně jen 1,5 dl vodky?? A do toho 25 dkg cukru?? To bude divněj likér ...