
Houbový koláč
350 g polohrubé mouky, 80 g vařených strouhaných brambor, sůl, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 2 dl mléka, 20 g droždí, tuk na plech
NÁPLŇ: 600 g směsi různých hub, 2 cibule, pepř, kmín, sůl, 2 lžíce krupice, 4 lžíce oleje
Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme brambory, vejce, olej a mléko. Vypracujeme těsto a necháme je kynout. Pokryjeme vymazaný plech, dáme nahoru houbovou náplň a pečeme.
NÁPLŇ: Cibuli pokrájíme a na rozpáleném oleji osmažíme. Přidáme očištěné, drobně pokrájené houby, mírně osolíme a dusíme asi 20 minut, až se uvolněná šťáva z hub vydusí.

Houbový štrůdl
30 dkg hub, 2 vejce, hladká mouka, kmín, sůl, pepř, olej, cibule, 1 listové těsto
NÁPLŇ: Cibuli pokrájíme, zpěníme na oleji, zasypeme kmínem a přidáme pokrájené houby. Udusíme doměkka a přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek, ve kterém rozkvedláme trochu hladké mouky. Necháme úplně vychladnout.
Zcela vychladlou směs plníme do rozváleného listového těsta jako jablka do závinu, zamotáme, potřeme bílkem a pečeme. Pro lepší chuť můžeme pokmínovat nebo posypat strouhaným sýrem.
Houbová omáčka s paprikou
½ kg hub, sůl, kmín, vývar z hovězích kostí nebo masa, 40 g oleje, 40 g cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 jogurt, 1/4 l mléka nebo 1/2 l kyselé smetany nebo 1/2 l kyselého mléka, 30 g hladké mouky
Houby nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky a udusíme se solí a kořením ve vývaru nebo ve vodě. Současně si připravíme omáčku.
OMÁČKA: Na zpěněnou cibuli nasypeme papriku a zalijeme zálivkou z dobře rozšlehaného jogurtu, smetany nebo mléka. Povaříme 15 minut, procedíme do nádoby k udušeným houbám, prohřejeme a dobře dochutíme. Můžeme zostřit pálivou paprikou. Jako přílohu volíme brambory nebo pečivo
Omáčka s kyselou smetanou a koprem
400 g podzimních hub, 40 g másla, 40 g cibule, sůl, kmín, 1/4 l kyselé smetany, 30 g hladké mouky, 2 lžíce kopru, ocet
Houby očistíme, nakrájíme na hrubší kousky, malé na čtvrtky. Vložíme na zpěněnou cibuli, přidáme sůl, koření a necháme vydusit vlastní šťávu. Nepatrně podlijeme vývarem z kostí a dusíme asi 20 - 25 minut. Zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, přidáme jemně nakrájený kopr a dochutíme. Můžeme zlepšit různými masovými vývary, šťávou z pečeně. Podáváme k vařeným masům, s houskový knedlíkem nebo bramborami.
Dobrou chuť přeje
Sunnynka
Nový komentář
Komentáře
je ja bych si dala
Zajímavé, ještě vědět, kde tady poblíž rostou.
Taky mňam, ale letos moc nerostly, tak to mňam zase nebylo moc často. Škoda.