V letošním roce se hub opravdu urodilo. Kdo je sbírá, už jistě vyzkoušel všechny možné způsoby jejich úpravy. Už jste jedli smaženici i maso na houbách, houbové řízky i kulajdu. Jestli už nevíte, co dalšího byste mohli z hub uvařit, nechte se inspirovat Sunnynkou a jejími houbovými tipy na slané houbové pečené pochoutky nebo na její originální houbové omáčky.

Houbový koláč
350 g polohrubé mouky, 80 g vařených strouhaných brambor, sůl, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 2 dl mléka, 20 g droždí, tuk na plech
NÁPLŇ: 600 g směsi různých hub, 2 cibule, pepř, kmín, sůl, 2 lžíce krupice, 4 lžíce oleje
Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme brambory, vejce, olej a mléko. Vypracujeme těsto a necháme je kynout. Pokryjeme vymazaný plech, dáme nahoru houbovou náplň a pečeme.
NÁPLŇ: Cibuli pokrájíme a na rozpáleném oleji osmažíme. Přidáme očištěné, drobně pokrájené houby, mírně osolíme a dusíme asi 20 minut, až se uvolněná šťáva z hub vydusí. Houby v nádobě shrneme ke krajům a do oleje ve středu dna nádoby dáme kmín, který v horkém oleji popraská a uvolní svou charakteristickou vůni. Přidáme krupici, opepříme, promícháme, dosolíme a necháme prochladnout.

Houbový štrůdl
30 dkg hub, 2 vejce, hladká mouka, kmín, sůl, pepř, olej, cibule, 1 listové těsto
NÁPLŇ: Cibuli pokrájíme, zpěníme na oleji, zasypeme kmínem a přidáme pokrájené houby. Udusíme doměkka a přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek, ve kterém rozkvedláme trochu hladké mouky. Necháme úplně vychladnout.
Zcela vychladlou směs plníme do rozváleného listového těsta jako jablka do závinu, zamotáme, potřeme bílkem a pečeme. Pro lepší chuť můžeme pokmínovat nebo posypat strouhaným sýrem.

Houbová omáčka s paprikou
½ kg hub, sůl, kmín, vývar z hovězích kostí nebo masa, 40 g oleje, 40 g cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 jogurt, 1/4 l mléka nebo 1/2 l kyselé smetany nebo 1/2 l kyselého mléka, 30 g hladké mouky
Houby nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky a udusíme se solí a kořením ve vývaru nebo ve vodě. Současně si připravíme omáčku.
OMÁČKA: Na zpěněnou cibuli nasypeme papriku a zalijeme zálivkou z dobře rozšlehaného jogurtu, smetany nebo mléka. Povaříme 15 minut, procedíme do nádoby k udušeným houbám, prohřejeme a dobře dochutíme. Můžeme zostřit pálivou paprikou. Jako přílohu volíme brambory nebo pečivo

Omáčka s kyselou smetanou a koprem
400 g podzimních hub, 40 g másla, 40 g cibule, sůl, kmín, 1/4 l kyselé smetany, 30 g hladké mouky, 2 lžíce kopru, ocet
Houby očistíme, nakrájíme na hrubší kousky, malé na čtvrtky. Vložíme na zpěněnou cibuli, přidáme sůl, koření a necháme vydusit vlastní šťávu. Nepatrně podlijeme vývarem z kostí a dusíme asi 20 - 25 minut. Zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, přidáme jemně nakrájený kopr a dochutíme. Můžeme zlepšit různými masovými vývary, šťávou z pečeně. Podáváme k vařeným masům, s houskový knedlíkem nebo bramborami.

Dobrou chuť přeje
Sunnynka
TÉMATA:
DŮM A BYT