
Nejjemnější a nejlepší saláty využívají jen jeden nebo dva hlavní chuťové komponenty. Pokud budete chtít kombinovat více hlavních surovin, mějte vždy na paměti, že se k sobě musí hodit nejen chutí a vůní, ale také barvou a strukturou, aby salát nejen skvěle chutnal, ale i vypadal.
Suroviny:
Výběr surovin je doslova nekonečný, zmíníme pro inspiraci jen listovou zeleninu, kterou české kuchařinky nejsou ještě úplně zvyklé využívat:
LOCIKA LESNÍ

KADEŘAVÝ SALÁT
Známý také jako štěrbák – má čistou hořkou chuť, výborně se hodí ke sladším listovým zeleninám a je velmi dekorativní.
ČEKANKA
Je výrazně hořká a hodí se v malém množství k jiným sladším listům. Je zelená nebo červená a vypadá pěkně.
ROKETA SETÁ
Má pikantní citronovou příchuť a dodává říz salátu z listů mdlejší chuti.
ŠPENÁT
Do salátů využíváme mladé lístky, které mají výraznou nasládlou a jemnou chuť.
ŘEŘICHA
Patří do čeledi hořčic a její chuť je ostrá a pikantní. Ladí zvlášť dobře s vajíčky a rybami.
Zvláštní přísady:
Mezi zvláštní přísady do salátů jistě patří ovoce. Do sladkých salátů je dáváme samozřejmě, ale mohou ozvláštnit i chuť salátů slaných a pikantních. Nebojme se jablek, hrušek, hroznů ani exotického ovoce, jakým je papája nebo ananas.

Přísady do salátových dresinků:
OLIVOVÝ OLEJ
Ten nejlepší je panenský, lisovaný za studena. Každý má svá specifika – italský je s bylinnou příchutí, francouzský zvlášť lehký, řecký výrazný a španělský s ovocným aroma.
OŘECHOVÉ OLEJE
Používáme olej z lískových jader nebo z vlašských ořechů, které je lépe mísit s oleji neutrálními, neboť mají velmi výraznou chuť.
DOMÁCÍ OLEJE
Můžete si je sami vyrobit podle chuti – macerováním surovin, například chilli papriček nebo rozdrceného česneku, v oleji neutrální chuti.
OCTY
Nejoblíbenějšími octy do salátů jsou bílý vinný a balzamikový. Musíme je užívat opatrně a s mírou, aby nepřehlušily chuť ostatních komponentů, ale zároveň musí vyvážit sytost olejů.
CITRONOVÁ A LIMETKOVÁ ŠŤÁVA
Předávají dresinkům čistou a výraznou kyselost, ale musí být rovněž užívány s rozvahou.
HOŘČICE
Měla by být používána podle národních kuchyní – do francouzského salátu francouzská apod.
Majonéza
Můžete ji koupit, ale lepší je doma připravená, ze žloutků, olivového oleje, hořčice, octa, soli a pepře. Jelikož je vyrobená ze syrových žloutků, není vhodná pro děti, těhulky a starší osoby.
Další salátovou inspiraci, báječné recepty a nápady najdete v knize Saláty z nakladatelství Svojtka&Co.
Nový komentář
Komentáře
Ťapina — #3 ja je delam doma v restauraci je dost drahej
Ťapina: tu%náka stčí i zamíchat do uvařených těstovin a je to taky dobré
Ťapina: já je dělám, máme je rádi všihcni
Simba: tuňáka taky můžu a ještě radši mořské plody.
Saláty mám ráda, ale moc je nedělám, radši si dám v restauraci hotový.
Mám ráda saláty na mnnoho způsobů, momentálně vede losos se zeleninou, co dělají poblíž naší práce.
Ten salát na obrázku vypadá fantasticky. Mám ráda zeleninové i těstovinové saláty, nejradějí něco s tuňákem.