Dobře připravený salát je se svou kombinací chutí, barev a struktur téměř poezií. Vyjadřuje náladu, atmosféru a snad i povahu svého tvůrce. Aby i vaše saláty byly lyrickou básní, stačí vědět o přípravě salátů pár zásad a pak už jen popusťte uzdu své fantazii.
Nejjemnější a nejlepší saláty využívají jen jeden nebo dva hlavní chuťové komponenty. Pokud budete chtít kombinovat více hlavních surovin, mějte vždy na paměti, že se k sobě musí hodit nejen chutí a vůní, ale také barvou a strukturou, aby salát nejen skvěle chutnal, ale i vypadal.

Suroviny:
Výběr surovin je doslova nekonečný, zmíníme pro inspiraci jen listovou zeleninu, kterou české kuchařinky nejsou ještě úplně zvyklé využívat:
LOCIKA LESNÍ
Robustní listový salát s nahořklou chutí, který obvykle podáváme v zimních měsících se sladkým dresinkem.
KADEŘAVÝ SALÁT
Známý také jako štěrbák – má čistou hořkou chuť, výborně se hodí ke sladším listovým zeleninám a je velmi dekorativní.
ČEKANKA
Je výrazně hořká a hodí se v malém množství k jiným sladším listům. Je zelená nebo červená a vypadá pěkně.
ROKETA SETÁ
Má pikantní citronovou příchuť a dodává říz salátu z listů mdlejší chuti.
ŠPENÁT
Do salátů využíváme mladé lístky, které mají výraznou nasládlou a jemnou chuť.
ŘEŘICHA
Patří do čeledi hořčic a její chuť je ostrá a pikantní. Ladí zvlášť dobře s vajíčky a rybami.

Zvláštní přísady:
Mezi zvláštní přísady do salátů jistě patří ovoce. Do sladkých salátů je dáváme samozřejmě, ale mohou ozvláštnit i chuť salátů slaných a pikantních. Nebojme se jablek, hrušek, hroznů ani exotického ovoce, jakým je papája nebo ananas.
V salátech hrají významnou úlohu i bylinky, protože jim dodávají charakteristickou vůni a chuť – k nejoblíbenějším patří bazalka, pažitka, koriandr, máta, tymián nebo dobromysl.

Přísady do salátových dresinků:
OLIVOVÝ OLEJ
Ten nejlepší je panenský, lisovaný za studena. Každý má svá specifika – italský je s bylinnou příchutí, francouzský zvlášť lehký, řecký výrazný a španělský s ovocným aroma.
OŘECHOVÉ OLEJE
Používáme olej z lískových jader nebo z vlašských ořechů, které je lépe mísit s oleji neutrálními, neboť mají velmi výraznou chuť.
DOMÁCÍ OLEJE
Můžete si je sami vyrobit podle chuti – macerováním surovin, například chilli papriček nebo rozdrceného česneku, v oleji neutrální chuti.
OCTY
Nejoblíbenějšími octy do salátů jsou bílý vinný a balzamikový. Musíme je užívat opatrně a s mírou, aby nepřehlušily chuť ostatních komponentů, ale zároveň musí vyvážit sytost olejů.
CITRONOVÁ A LIMETKOVÁ ŠŤÁVA
Předávají dresinkům čistou a výraznou kyselost, ale musí být rovněž užívány s rozvahou.
HOŘČICE
Měla by být používána podle národních kuchyní – do francouzského salátu francouzská apod.

Majonéza
Můžete ji koupit, ale lepší je doma připravená, ze žloutků, olivového oleje, hořčice, octa, soli a pepře. Jelikož je vyrobená ze syrových žloutků, není vhodná pro děti, těhulky a starší osoby.

Další salátovou inspiraci, báječné recepty a nápady najdete v knize Saláty z nakladatelství Svojtka&Co.
TÉMATA:
DŮM A BYT