Málokdo však ví, že v mléce jsou obsaženy také stopové prvky zinku a selenu, které mají pozitivní vliv na potenci, zejména povzbuzují pohyblivost spermií a jsou prevencí zbytnění prostaty.
Pozoruhodná je i skutečnost, že mléko působí velmi příznivě na naši nervovou soustavu. „Mléčné výrobky pozitivně ovlivňují nervový systém, jelikož obsahují fosfolipidy. Tyto speciální tuky tvoří hlavní součást buněčných membrán a podílejí se na přenosu nervových vzruchů. Fosfolipidy pomáhají vyrovnávat hladinu krevních tuků, a tím zajišťují ochranu našich cév. Mléčné výrobky mají příznivý vliv na nervový systém také díky aminokyselině tryprofan. „Tato aminokyselina posiluje naši odolnost vůči depresi,“ vysvětluje odbornice ze Společnosti pro výživu, RNDr. Ludmila Oliveriusová. „V mléce se nacházejí také nukleotidy, díky nimž se snižuje nemocnost a podporuje imunita. Samozřejmě nelze opomenout vitaminy B6 a B12, které mají mimo jiné vliv na snížení ukládání cholesterolu v cévách a jejich dostatek působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním“, dodává doktorka Oliveriusová.
Čerstvé mléčné produkty je možné na našem trhu koupit v obalech s charakteristickou stříškou, která umožňuje pohodlné otevření obalu bez použití nůžek. Některé jsou navíc doplněny praktickým šroubovým uzávěrem. Výhodou kartonů je dostatečná odolnost proti poškození a také jejich nízká hmotnost. Kartónové obaly rovněž chrání mléčné výrobky před působením světla, zejména před UV zářením, které může způsobovat rozkládání tuků a oxidaci vitaminů.
V obalech Pure-Pak® se prodává nejen čerstvé mléko, ale také množství zdravých čerstvých zakysaných mléčných výrobků (acidofilní a kefírová mléka, jogurtové nápoje, ochucené i neochucené zákysy, kysaná podmáslí), probiotické mléčné výrobky (např. značka Stefit) nebo syrovátkový nápoj „Frutella“.
Nový komentář
Komentáře
Simba: To víš, Sandy se vyzná
Mlíčko bych si dala
Sandy: No Sandy
pajda: Ono to spíš nebude aditivama, ale tím, že bílkoviny při těch 135 stupních změní vlastnosti, takže můžou vyvolat alergie, ale aditiva bych sem netahala.
Ťapina: Ještě se tě zeptám - a proč mi tedy na alergologii nařídili u dítěte krabicové mléko vyloučit nebo výrazně omezit kvůli přídavkům aditiv? To se dává do všeho mléka, nebo jen někam? A jak to tedy poznají ti kojenci, kteří po krabicovém mléku úporně zvrací a po jiném ne?
Pajda: Převaření spousta bakterií v pohodě přežívá. Oni tam používají kombinaci vysoké teploty a vysokého talku, to mléko je v podstatě sterilní, proto nekysne.
O tom jaru jsem slyšela, ale to by dnes neprošlo. Každá mlékárna si při příjmu odebere vzorek a udělá na něm rychlé testy - na saponáty a antibiotika - to je otázka pěti minut, ve škole jsme si to zkoušeli - a když tam něco najdou, tak to prostě nevezmou, z toho by měli jenom oni potíže, protože by jim z toho právě ty trvanlivé výrobky nešly udělat.
Ťapina: A ještě tě můžu potěšit - mlíko od krávy (a i to pětidenní) můžu nechat i po převaření zkysat, jak uznám za vhodné - jak mi tedy vysvětlíš, že krabicové po pár dnech zhořkne a pálí na jazyku? Nejsem chemik, ale tolik si pamatuju, že látka reaguje na převaření pokaždé stejně...pokud ovšem mlíko při určité teplotě výrazně nemění vlastnosti...a to asi ne.
Ťapina: Můžu tě potěšit, tohle se na žádné škole nedozvíš...kdysi jsem dělala s dealerkovu Amway (když u nás Amway začínala), a tady v Brně byla konference "mlíkařů - specialistů na zpracování" no a šéf té brněnské sekce mě požádal, abych zajistila vzorky saponátů od Amway - právě proto, že tehdy do toho lili obyčejný Jar (i když v nepatrném množství) Tvoje teorie zní sice hezky, jenže nevysvětluje, proč můj syn (a řada jiných dětí), které zvracejí po trvanlivém mléku, musí v ranném věku dostávat to pětidenní...ani to, proč se znovu (byť i v omezeném rozsahu) najelo na jeho výrobu - když je to "jenom" nepraktické...Jinak tě můžu potěšit - kupujeme výhradně plnotučné a poznám ho i v omáčce se zavřenýma očima...poznám dokonce, i když se jen otveře krabice. Alegrii na mlíko nemám - od krávy běžně vypiju 1 - 2 litry denně...
Já bych se krabicového mléka nebála, když někomu nechutná, je to většinou tím, že si kupuje odstředěné a ani si toho nevšimne. Normální pětidenní mléko je pasterované - jsou tam bakterie, ale jsou tak zdecimované, že se nestihnou pomnožit dřív jak za pět dní - proto ta pětidenní trvanlivost. Trvanlivé mléko se zahřeje na vyšší teplotu (135 stupňů) - to bakterie nepřežijou, takže mléko vydrží dlouho - nemá se v něm co množit. Proto taky nezkysne - to není chemickými látkami - kysnutí mléka způsobují bakterie a když tam nejsou, tak bohužel
A ty věčné zvracecí smajlíky... Vám z nich není špatně?
pajda: Nevím nevím, mám zkoušku z hygieny a technologie výroby mléka a o žádných chemikáliích jsem neslyšela, ani mě nenapadá CO by se tam tak asi mohlo přidávat!
Sama bych to napsala tak: do mlíka se přidávají chemikálie hned, jak se slívá u dodavatelů, protože kdyby se tam nepřidaly, tak by se mlíko nemohlo pasterizovat takovým tím extra způsobem, který pak umožňuje ho narvat do krabic. Takže žádné "nechemické" mlíko v krabici neexistuje...ani kojenecké, protože ty chemikálie se tam přidávají před výkupem...akorát mlíko v lahvích se dřív zpracovávalo šetrněji, proto taky vydrželo jen pět dní...a taky to bylo jediné, co některé děti snesly. Takže to, že někdo zvrací po krabicovém mlíku, není zdaleka alergie na mlíko...ony se ty přidané látky nějak rozkládají během úprav, kterými snad zakysané výrobky neprocházejí (proto se taky nedá krabicové mléko nechat zkysat - zhořkne).
Fakt vam chutna mliko od kravy?????? Brrrrrrrrrr
já mlíko nikdy nepila, až teď, ale zase jenom s grankem, teď jsem si koupil nbanaánové a dokázala jsem vypít litr denně a pak jsem neměla hlad a ještě jsem zhubla
Já měla nejraději mlíko na chalupě ve skleněný láhvi s vínovou vinětkou z ledničky úplně ledový a k tomu pár měkkoučkých rohlíků
pajda:
Nám na nepomáhají ani hektolitry mlíčka
Mlíčko MNAM to je lahoda.. ale čerstvé, žádné trvanlivé obarvené vody s vápníkem :)
mňam mňam mlíčko mám ráda i bez reklamy
denne litr mlicka, bude stat jak svicka
abych rekla pravdu,tak samotny mlicko mi nechutna ale kazdy den musim mit minimalne jeden jogurtik,po nem se taky musim utlouct a priteli naordinuji kazdy den sklenici mleka protoze bych si prala taky