
Tymián – je to trvalka, vhodná do zahrady. Pro její pěstování volíme polostín, na půdu není náročná. Nejlépe se jí daří ve vápenaté půdě s dostatkem vláhy.
Krásně voní (mimochodem vůně tymiánu ovlivnila například spisovatele Marcela Pagnola natolik, že po ní pojmenoval svou knihu, v níž popisuje své dětství a dospívání ) a v kuchyni je vhodný jako koření pod maso. Někdo jej přidává i do špenátu, který po něm dostane zajímavou chuť i vůni.

V kuchyni jej používáme jako koření k masům a je velmi vhodný i ke zvěřině. Čerstvý rozmarýn má velmi silné aroma, proto jej přidávejte uváženě.
Bazalka - je to jednoletá bylinka, jejíž pěstování venku v zahradě je rovněž obtížné, je velmi náchylná na chlad. Doporučujeme opět pěstování v květináči na stinném místě balkónu či terasy.
V kuchyni má bohaté využití, zejména v těstovinových pokrmech a v salátech, chuť čerstvé bazalky

Šalvěj - bylinka, jejíž životnost jsou asi 2 - 3 roky. Je to rostlina, která je velmi dekorativní, na zahradě vám bude dělat parádu. Je suchomilná a všechny její druhy milují slunce.
Kromě chuťových vlastností má i léčivé účinky. V kuchyni se používá jako koření pod maso, má velmi zvláštní aroma.
Oregano - česky dobromysl, je trvalka, která nepotřebuje zvláštní péči. V zahradě se jí daří na suchých prosluněných místech, nelépe v propustné vápenaté půdě.
Má pronikavou chuť i vůni, trochu podobnou majoránce. V kuchyni má uplatnění především jako koření do těstovinových pokrmů, ale hodí se i k masu. Je vynikající v kombinaci s česnekem. Při jejím přidávání do pokrmů se opět držte hesla, že méně je někdy více, pokud to s oregánem přeženete, jídlo zhořkne.
Levandule - trvalka, kterou budete pěstovat nikoli pro kuchyni, ale pro krásu a vůni. Ve Středomoří ji známe jako polodřevinu, v našich zahradách má spíše podobu trvalých bylinek. Je velmi krásná, v zahradě tvoří fialové koberce. Je velmi otužilá a pro její pěstování volíme sušší půdu na výsluní.
Má široké použití ve voňavkářství a v lékařství. Sušená levandule v plátěných sáčcích je velmi účinným prostředkem proti molům, a navíc vám nádherně provoní celý prádelník.
Nový komentář
Komentáře
bylinky mam pred dverma na podeste
Ťapina: ale jinak jde je koupit i vypestovane, v Albertu treba bezne
Ťapina: ale to by nebyl takovy problem, ne? Take jsem to videla. Ja myslim vnitrni parapet.
Andula: Já bych taky pěstovala, ale nemáme parapety. Leda že bych si nějaký vyrobila.
Třeb au bazalky je rozdíl v chuti opravdu nesrovnatelný. Pěstuju ty tady uvedené za oknem.
Tyhle bylinky se docela špatně shání, takže je asi fakt nejlepší si je pěstovat.
Bazalka na těstoviny nebo rajčata s mozzarelou, mňam
.
A tymián na vepřové je taky super.