Už odpradávna se lidé zabývali tím, co udělat, když muž nemůže nebo když žena nemá chutě k milování. Pátrání v říši rostlinné i zvířecí bylo jistě nelehké a muselo zákonitě docházet k mnoha zklamáním, přesto si do dnešního dne některé potraviny a byliny zachovaly pověst poslů rozkoše. Říká se jim afrodisiaka a ač je dnešní věda často pohrdlivě hodnotí a snižuje jejich význam, spoléhají se na jejich účinky ještě stále milióny lidí na celém světě.
Mezi vyhlášená afrodisiaka (název podle bohyně Afrodité) patří různé druhy zeleniny a ovoce (celer, petržel, ředkev, řepa, cibule, artyčoky, mango…), koření (zázvor, šafrán, paprika, pepř, bazalka) a další pochutiny jako třeba med, ořechy nebo čokoláda. Sexuální choutky prý také povzbuzuje hořčice, vejce a samozřejmě víno, pité ovšem s mírou. Z živočišných pokrmů jsou nejvyhlášenější zvířecí žlázy, hlemýždi, želvy, zvířecí oháňky a ryby. O rybách se zmiňuje i král gastronomů a labužníků pan Brillat-Savarin, který se zabýval nejen chuťovou stránkou jídla, ale také tím, jak působí na lidské libido. Podle něj je například prokázáno, že strava bohatá na ryby působí mocně na plodnost a že probouzí v obou pohlavích pud rozmnožovací. Je to údajně proto, že ryby se připravují s různým kořením a přísadami, které mají vzrušivé účinky (kaviár, naložený slaneček, marinovaný tuňák, sušená treska pod.) Pak také šťávy, které ryba obsahuje jsou sexuálně vznětlivé. Rybí maso také obsahuje fosfor, který má podle některých pramenů pozitivní vliv na sexuální aktivitu.
Mezi poněkud exotická afrodisiaka patří také žen šen, ambra nebo pižmo. Zajímavým tipem je pití vody, v níž bylo uhašeno žhavé železo. :-)
Co naopak působí antisexuálně? Mnoho z nás si jistě pamatuje na „čajíček-bromáček“, servírovaný na brigádách studentům, aby nebyli moc bujní, zklidňující vliv prý má i odvar z kopru nebo z leknínu, údajně také čočka a samozřejmě již zmíněné nadměrné pití alkoholu. Snížení sexuální apetence mohou mít na svědomí i některé léky, například antidepresiva.
TÉMATA:
LÁSKA A VZTAHY