Pozor na sůl! To platí nejvíce pro kojence a děti do jednoho roku! Ledviny malých dětí – kojenců, nejsou ještě dokonale vyvinuté, aby byly schopné vylučovat přebytečnou sůl z organismu. Zelenina používaná na přípravu zeleninových příkrmů již obsahuje nezbytné množství sodíku, který je důležitý pro vývoj a nezatěžuje zbytečně dětský organismus. Tak pozor, pokud chcete vařit dítěti dobré polívky, spíš střídejte druhy zeleniny, aby mělo pestrou stravu. Za žádných okolností nekořeňte dítěti do jednoho roku jídlo. Sice dítěti bude pěkně chutnat, ale jeho organismu může sůl a koření přinést mnoho škod.
Jakou zeleninu vybrat na první polívky? V první fázi je dobré používat mrkev a trochu petržele. Mrkev je většinou sladká a dítěti chutná. Zeleninu je dobré dusit a potom rozmixovat na jemnou kaši. Základní zeleninou mohou být také brambory, ale pozor, aby byly kvalitní.
Ohřívat či neohřívat příkrmy? Většinou je doporučováno připravovat všechno čerstvé, jenže někdy je potíž trefit se přesně do potřeby dítěte. Jenže, již jednou ohřátý příkrm není vhodné znovu ochlazovat a později znovu přihřívat. Může se znehodnotit chuť, hlavně ale hrozí pomnožení nežádoucích mikrobů. Pokud si kupujete nějaké příkrmy v obchodě, rovnou oddělte část, kterou si myslíte, že dítě sní. Tím se vyhnete dalšímu přihřívání nebo otázce „Kam s tím“.
Pokud kupujete polévky nebo přesnídávky, jakmile je otevřete, můžete je pak mít v chladničce maximálně dva dny. Pak by se už mohly zkazit.
Všechno jiné než mléko lžičkou! Vyhněte se podávání jiné potraviny než mléka a řídké kaše v láhvi s dudlíkem. Od nejranějšího věku zvykejte dítě na lžičku. Usnadní vám to potom práci s odvykáním dudlíků a věčných lahví. Navíc dítě se rychleji naučí kousat a rozmělňovat potravu v ústech!
Reklama