Vánoce voní vanilkou, skořicí a čokoládou. A taky rumem, protože ten si každý rok kupuju už v listopadu „na pečení“ a pak se s ním v chladných večerech, jako je třeba tenhle, zahřívám (až někdy na to cukroví skoro nevybyde). Ať si kdo chce co chce říká - čaj s citronem a rumem je nejlepší lék na podzimní depky :-)) Ale zpátky k těm Vánocům! K Vánocům patří ony proklínané záplavy sladkostí v podobě lineckých koláčků, vanilkových rohlíčků, išlských dortíčků, úlečků, pracen a podobných dobrot. U nás doma odjakživa zásobila celou rodinu svými vánočními výtvory babička a musím říct, že pro některé druhy sušenek jí mohli příbuzní ruce utrhat. I teta v Německu měla zajištěnu svoji „krabici“, protože se vždycky našel někdo, kdo měl cestu ven. Babička už s námi ale několik let není a ani ty Vánoce už nejsou, co bývaly. Co je však podstatné - já, ač mám normálně k plotně ne zrovna kamarádský vztah, každý rok peču. Mám pár druhů vánočního pečiva, které prostě musíme uplácat, i kdyby se nešlo spát, protože za a) všem nám moc chutnají a za b) moje dítě a můj muž si nedovedou představit Vánoce bez té vůně, která se při pečení line bytem. Takže si nachystejte tužky a papíry, diktuju:

Išlské dortíčky (moje nejmilejší)

Těsto: 63 dkg hladké mouky, 21 dkg cukru, 42 dkg Hery, 12 dkg strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, 6 dkg kakaa, citronová kůra, skořice, vanilkový cukr
Náplň: 20 dkg cukru, 30 dkg strouhaných ořechů, 2 lžíce rumu, 6 lžic marmelády (nejlépe rybízová nebo zahradní směs), vanilkový cukr
Další: Čokoládová poleva, loupané mandle nakrájené na půlky

Suroviny na těsto smícháme (nelekjte se, že se to nejdřív bude tvářit jako nespojitelné), necháme odležet v chladu a vyválíme na placku. Vykrajujeme kolečka nebo ozubená kolečka, čím menší, tím to bude roztomilejší. Pečeme na pečicím papíře na plechu a dáváme bacha, aby se to nepřipálilo (jak je to tmavé, tak je to zrádné). Po vychladnutí slepujeme marmeládou, poléváme polevou a navrch nalepíme mandli. Pak necháme polevu zaschnout a schováme do chladu a pod zámek, protože jinak by nám do Štědrého dne nezbylo nic:-)

Podvodnice

Těsto: 40 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku, 2 dkg droždí, 2 lžíce mléka, 1 kostka cukru
Na obalení: Moučkový cukr a vanilkový cukr

Smícháme v hrnku droždí, cukr a vlažné mléko, necháme vzejít kvásek a smícháme s moukou a tukem. Uhněteme kouli a tu vložíme do hrnce se studenou vodou. Necháme kynout pod vodou a až to vykyne (= až to vyplave), tak kouli vytáhneme a vytlačujeme tvary na strojku nebo vykrajujeme. Pečeme do světlerůžova a ihned ještě horké obalujeme v cukru. Když se povedou, jsou křehoučké, ne moc sladké a strašně rychle jdou na odbyt:-)

Linecká srdíčka

Těsto: 600 g hladké mouky, 300 g Hery, 200 g práškového cukru, dva vanilkové cukry, 2 žloutky, 2 vejce, několik lžic kakaa

Suroviny rozdělíme na dvě půlky a jednu z nich smícháme s kakaem. Vytvoříme dvě těsta – bílé a hnědé – a necháme odležet v chladu. Pak vyválíme a vykrajujeme srdíčka. V jejich středu vypichujeme malá srdíčka a barvy prohodíme. Takže nám vzniknou bílá srdce s hnědým srdcem uvnitř a naopak. Ty klademe na plech a pečeme do růžovoučka. Je to poměrně rychlé a jednoduché, ale o to efektnější pečivo.
TÉMATA:
DŮM A BYT