Podzim je mrcha nepříjemná a zima už si na nás brousí zuby. Zšeřelé večery nám začínají pořádně zalézat za nehty a chlad se zmocňuje těla i duše. Je vám doma zima? Chcete se trochu rozehřát? Vyzkoušejte některý z horkých horských nápojů, které vám rozproudí krev. Všechny sice patří hlavně do horské chalupy, ale proč si neudělat atmosféru i doma? Ochutnejte grog z Kanady, sladké kapky z Krkonoš a kávovou bombu z Itálie!

Kanadský grog (pro dva)
Připravíme si: 5 dcl jablečného moštu, 1 až 2 dcl rumu, 2 lžičky javorového sirupu, 10 kapek citronu a špetku skořice.
Postup: Napustíme si vanu. Pak se vrátíme do kuchyně. Připravené suroviny smícháme v hrnci a vzniklou směsici přivedeme k varu. Když směsice vzkypí, zmírníme plamen. Vaříme ještě 13 sekund. Horký nápoj slijeme do dvou sklenic, svlékneme sebe a partnera, hupsneme do horké vody a pomalu usrkáváme. Vlci za okny táhle vyjí.

Krakonošovy kapky (pro jednoho)
Připravíme si: 1 dcl griotky, 1 dcl rumu, vodu, cukr, plátek citronu.
Postup: Alkohol ve sklenici zalijeme horkou vodou (množství dle chuti a nálady), nebo svaříme s vodou. Osladíme a ozdobíme citronem. Představujeme si, že ve tmě za okny není smrduté město, ale horské panorama. Pokud na nás jde splín, dáme si ještě jednu rundu.

Bombardér
Připravíme si (na jednu sklenici): ½ dcl vaječného koňaku, ½ dcl dobrého brandy, 2 dcl horké kvalitní černé kávy, šlehačku, cukr dle chuti.
Postup: Na dno nalijeme brandy, na něj zlehka vaječňák a nakonec opatrně černou kávu. Přiklopíme kulichem ze šlehačky a sklenici obemkneme zkřehlýma rukama. Pomalu upíjíme a myslíme na Alberta Tombu.
TÉMATA:
DŮM A BYT