Znám lidi, kteří si na ničem tak nesmlsnou jako na šálku dobrého čaje. Tak jako je skupina kafařů, existuje i početná banda „čajíčkářů“. Kde se vlastně tenhle nápoj vzal a jak si na něm opravdu pochutnat? Možná vás ani nenapadne, když si naléváte zlatavý nápoj do šálku, že Evropa začala pít čaj teprve asi před 400 lety. Přitom historie tohoto nápoje sahá až hluboko do období před Kristem. Jedna čínská legenda například přisuzuje objev pití čaje mytickému vladaři Šennungovi, který měl čaj objevit už 3000 let před naším letopočtem! Podle této legendy si jednoho dne vařil vodu pod širým nebem, když mu do ní spadlo několik lístků čajovníku. Panovník byl prý příjemně překvapen lahodnou chutí a léčebnými účinky náhodou vzniklého nápoje. Ještě podivnější historii připisuje čaji jedna japonská legenda, která vypráví o meditujícím indickém mnichovi Bodhidarmovi, jemuž při dlouhé meditaci klesala víčka únavou, což ho tak rozzlobilo, že je prostě odříznul a z těchto víček údajně vzklíčil čajovník. Pravlastí čaje je Asie, především Čína, pro kterou byl po staletí čaj spolu s porcelánem a hedvábím jednou z nejvýznamnějších obchodních komodit. Ve 13. století, kdy Čínu navštívil mimo jiné i cestovatel Marco Polo, bylo v jejím hlavním městě čajoven jako naseto. K prvním přímým kontaktům mezi evropskými mořeplavci a čínskými producenty čaje však docházelo až v 16 století. V Evropě se první čaj objevil v roce 1610, a to v Holandsku, kam byl přivezen vzorek určený výhradně pro aristokracii a holandskou královskou rodinu Oranžských. (Od té doby se také jedné odrůdě říká Orange Pekoe.) Čaj se pak rychle šířil po světě, i když ve Francii nikdy v oblibě nepředčil víno, ani v Německu pivo. Zato Rusové a Britové vedou v pití čaje dodnes.
Víte, jak si připravit opravdu dobrý černý čaj?
Měli byste dodržovat tři základní pravidla: 1. Vařící voda – teplota vody by měla být vyšší než 96 stupňů Celsia, je to nezbytné pro dokonalé uvolnění účinných čajových látek. Některé prameny uvádějí, že je dobré čajovou konvici předem nahřát, potom do ní vložit čaj a ten pak přelít horkou vodou. 2. Kvalita a množství – pro přípravu opravdu dobrého nápoje je zapotřebí skutečně kvalitní čaj (k dostání i doptání v čajovnách a specializovaných prodejnách), tip: nejlevnější balené čaje v samoobsluhách nejsou zrovna z nejkvalitnějších. Kvalita nápoje je vždy ovlivněna kvalitou vody. Hodně záleží na množství čaje – obecně platí, že na jeden šálek je potřeba jedna čajová lžička čaje (listové čaje), pokud se jedná o čaje drcené (broken), tak stačí méně. 3. Doba louhování – pro přípravu dobrého černého čaje je ideální doba pro louhování 2 až 5 minut. Ne míň a ne víc. Proč? Pokud čaj louhujeme kratší dobu, má mdlé aroma, pokud o hodně déle, tak je aroma nahořklé. Tip: Chcete-li čaj pro povzbuzení, louhujte jej 2 - 3 minuty, protože ze začátku se uvolňují povzbuzující teiny. Pokud čaj louhujete 4 – 5 minut, uvolňují se třísloviny a čaj působí spíše tlumivě.
Nakonec rada pro ukládání čaje: Čaj pohlcuje pachy ze svého okolí a tím se kazí. Proto je třeba uchovávat jej ve vzduchotěsných nádobách ze skla nebo porcelánu na suchém, chladném a tmavém místě. Chcete-li svému čaji udělat „dobře“, nepřechovávejte ho v kuchyni.
Připraveno ve spolupráci s MUDr. Helenou Pávkovou, Apatyka u sv. Alžběty, Nové Hrady

Reklama