Jeho vlastí je slunná Brazílie. Strom maté je vlastně polytropická vždyzelená cesmína paraguayská, která se zde pěstuje odedávna. Indiáni měli ve zvyku dávat si listy tohoto stále zeleného stromu do úst a rozvážně je žvýkat. Byl jejich „dárcem sil“. V 16.století přivezli dobyvatelé ze Španělska a z Portugalska toto „zlato indiánů“ do Evropy. Netrvalo dlouho a čaj maté se i zde začal těšit veliké oblibě. Na čaj se hodí jen mladé lístky stromu.Čerstvé asi na prst silné větvičky se opatrně suší nad otevřeným ohněm nebo zavěšené volně ve vzduchu. V dalekých končinách Jižní Ameriky je běžné každého návštěvníka přivítat čajem maté. Slévá se a servíruje se tradičně ve vydlabané tykvi nebo ve zvláštní nádobě nazvané cuia. Maté putuje kolem dokola a každý se vzácného nápoje napije kovovým stéblem, které je na spodní straně opatřeno sítkem. Horký čaj maté nalijte do termosky a popíjejte ho v průběhu celého dne. Tak na vás budou moci nejlépe působit léčivé látky v něm obsažené. Více než 6 šálků za den by to však být nemělo. Čaj maté má skutečně hrubou chuť, na niž je nutno si nejprve zvyknout. Mohou za ni opět hořké složky, které při louhování přecházejí do čaje. Ale jsou to také ony, které trochu popohánějí výměnu látkovou a trávení. Ryzí puristé nedají dopustit na čaj maté, zalitý horkou vodou bez dalších přísad. Tvrdí, že všechno ostatní zhoršuje aroma. Ale nápaditá kompozice slibuje zase požitek a změnu. Směs „Lemon“ (maté, slunečnicové květy a citronela) a směs „Earl Grey“ (maté, chrpové květy a citronela) povzbuzují chuť k jídlu. Směs „Čoko“ (maté, kaktusové květy, kousky mandlí, kakaové boby a čokoládové aroma) zase působí na dobrou náladu. Tyto a další hotové směsi můžete koupit v obchodech s čaji a zdravou výživou. Pro krásu Po namáhavém dni nebo když málo spíte, bývají oči často unavené a zarudlé. Nepotřebují však mnoho a budou zase zářivé a zotavené. Stačí přivést do varu 250 ml destilované vody a přelít jimi 1 lžíci čajových lístků maté. Nechejte 5 minut louhovat a poté nálev přeceďte přes jemné sítko a nechte úplně vychladnout. Smotky vaty namočte do nálevu a na několik minut si je položte na oči. PŘÍPRAVA ČAJE MATÉ 1. Vodu na čaj (1 l) přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 5 rovných lžiček čaje (=5 šálků), na slabší nálev jen 4 lžičky. 2. Čaj nechte vyluhovat až 10 minut. Čím déle, tím bude silnější chuti. Povzbuzující účinky postupně ustupují. 3. Jemným sítkem čaj přeceďte do jiné, předehřáté konvičky. Čaj podávejte jen tak, nebo s citrónovou šťávou a trochou javorového sirupu. 4. Lístky je možno přelít ještě jednou. Ne však vícekrát! PŘÍŠTĚ: Lapacho – kůra ze stromu života sunnynka
Reklama