Tento čaj pochází ze stejného čajovníku jako černý i zelený čaj. Pochází ovšem ze zcela určitých oblastí země. Čajovník pu-erh má zcela speciální požadavky. Roste pouze na jihozápadě Číny, v provincii Jün-nan v okolí oblasti Pu-Erh, která tomuto čaji dala jméno. Jen tady vládnou přesně ty klimatické podmínky, které tento čajovník bezpodmínečně vyžaduje. V každé jiné oblasti jsou rostliny čajovníku pu-erh ochablé a vadnou. V klimatu tohoto regionu se však stromy pu-erh rozvinou v celé své nádheře. Z malých čajových rostlinek se postupem času stanou prastaré původní stromy s velmi silnými a nezvykle velkými listy. Lze jen stěží uvěřit, že tento strom může být příbuzný s čajovými keři zeleného a černého čaje. Pokud ovšem pu-erh roste v jiných oblastech, i on dosáhne jen velikosti keře. Poté co jsou velké zelené listy pu-erh otrhány, se dostanou do lisu. Tímto způsobem se buňky listů rozlomí a fermentace, přeměna buněčné šťávy, může začít. Nyní se dají do práce speciální bakterie. Během mnoha let trvajícího procesu se původně zelené lístky mění na červené. Čaj pu-erh je na světě. Dobrý pu-erh potřebuje svůj čas. Čím déle čaj může zrát (čím déle je nalámaný uskladněn a bakterie z buněčných šťáv na něm mohou pracovat), tím cennější se stává. Až 60 let starý pu-erh je raritou a není právě levný, ale koupě se vyplatí. V Číně se pu-erh pije odnepaměti pije po celý život a to každý den. V Evropě se ocitl na výsluní teprve nedávno. Kdo se tohoto čaje napije poprvé, leckdy se zašklebí. Intenzivní, drsně zemitá příchuť není po chuti každému. Způsobují ji v čaji obsažené hořké složky. Právě tyto látky povzbuzují zažívání. Šálek pu-erh po jídle – a nadcházející ospalost a únava zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Pu-erh je schopen napomoci při snižování nadváhy, a to naprosto přirozeným způsobem. Již po 2 až 3 týdnech si budete moci trochu utáhnout pásek. Ovšem za předpokladu, že se zároveň uvědoměle stravujete a pěstujete také sport. Zdá se, že některé látky obsažené v tomto čaji dokážou trochu zamíchat látkovou výměnou tuků. Pro zeštíhlující účinek postačí plně 3 až 4 šálky tohoto čaje denně. Je ovšem nutné udělat si každé čtyři týdny přestávku – tím zabráníte efektu přivyknutí, který by účinek snižoval. PŘÍPRAVA ČAJE PU-ERH 1. Vodu na čaj (1 l) přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 5 rovných lžiček čaje (=5 šálků). Zalijte vodou. 2. Čaj nechejte vyluhovat. Při 2 až 3 minutách se uplatní mírně zemitá příchuť, povzbuzující účinky jsou podstatně slabší. Pokud se čaj louhuje déle než 10 minut, dokážou ho vypít jen lidé, kteří jsou na něj zvyklí a do jisté míry chuťově otrlí. 3. Čaj přelijte přes jemné sítko do druhé, předehřáté konvice. Vychutnejte si ho jen tak nebo s trochou medu, javorového či agávového sirupu. 4. Je možno udělat až čtyři čajové nálevy po sobě. V tom případě je však nechte louhovat už jen polovinu udané doby. PŘÍŠTĚ: Maté – zelené zlato indiánů sunnynka