Již před více než 4000 lety lidé v Číně využívali léčivých účinků zeleného čaje. Byl lidovým nápojem a jako lék byl vysoce ceněn. Brzy se rozšířil po celé Asii. Kolem objevení tohoto čaje existuje mnoho legend. V Číně se vypráví o císaři Šen-nungovi, jemuž vařící se vodu náhodou zbarvil padající lístek z poblíž rostoucího divokého keře. Císař dlouho nepřemýšlel a nádherně vonící nápoj vyzkoušel. Měl lahodnou chuť a navíc mu dodal novou sílu. Z Číny se zelený čaj rozšířil do Tibetu, Japonska, Indie a také do Evropy. Zelený čaj pochází ze stejného keře čajovníku jako čaj černý. Změnu jeho barvy, aroma a přirozeně také účinků způsobuje výhradně způsob zpracování. Zelený čaj obsahuje kofein. Na rozdíl od černého čaje nebo kávy je však vázán na třísloviny a proto se po těle šíří jemně a pomalu. Z toho důvodu má taky delší povzbuzující účinky. Navíc čajový kofein povzbuzuje výměnu látkovou a prokrvování mozku – zvyšuje koncentraci a schopnost učení. Kávový kofein naproti tomu ovlivňuje srdce a krevní oběh. Hořké třísloviny nedávají čaji jen jeho zvláštní aroma. Aktivují zažívání a látkovou výměnu, jsou nepřekonatelné svým uklidňujícím působením na žaludek a střeva. Zelený čaj obsahuje také mnoho životně důležitých vitaminů a minerálních látek. Z vitaminů jsou to dva antioxydanty, vysoce koncentrovaný vitamin C a betakaroten. Tyto vitaminy zneškodňují volné radikály a zelený čaj svými účinky chrání buňky a je výrazným pomocníkem v boji proti rakovině, jejímuž vzniku pomáhá zabránit. V zeleném čaji je obsažen vysoký podíl fluoru a manganu, také stopy zinku, mědi a mnoha dalších pro život důležitých látek. Zelený čaj nepomáhá jen zevnitř. I zvenčí je schopen předvést co všechno v něm vězí. Třísloviny působí na pokožku, takže je napjatější, a svými protizánětlivými účinky umožňuje rychlý ústup podráždění a začervenání kůže. Také vlasy získají za pomoci zeleného čaje sametový lesk. PŘÍPRAVA ZELENÉHO ČAJE 1. Dáme vařit vodu na čaj (1 litr) a potom necháme ochladit asi na 70 °C. Do konvice dáme 3 až 5 rovných lžiček čaje (= 5 šálků). Zalijeme vodou. 2. Čaj necháme vyluhovat. Obyčejné druhy 1 minutu, dobré druhy maximálně 3 minuty. Delší louhování propůjčuje čaji hořké aroma a vytrácejí se povzbuzující účinky. 3. Jemným sítkem čaj přelijeme do druhé, vyhřáté konvice. Pijeme bez cukru nebo jen málo oslazený. 4. Čajové lístky lze zalít ještě dvakrát nebo třikrát. V tom případě necháme vyluhovat jen polovinu doby. PŘÍŠTĚ: Pu-erh – malý čínský zázrak sunnynka
Reklama