Správně uvařit čaj není jen tak. Pokud si chceme plně vychutnat čajové aroma, měli bychom při přípravě dbát na dodržení určitých pravidel. Samotný druh čaje při tom nehraje velkou roli. Konvice na vodu Vodu na čaj vaříme raději v konvici – je to stylovější. I když v elektrické varné konvici je to zase rychlejší. Pokud chceme zůstat věrni starým tradicím, použijeme konvici ze speciální ušlechtilé oceli. Hliník přenáší do vody rakovinotvorné látky, takže se mu určitě obloukem vyhneme. Konvice na čaj Ne každý materiál je vhodný. Čaj se nejlépe cítí v keramice, v porcelánu a ve skle. Ani litinové konvice nejsou špatné, zevnitř však musejí být vždy emailované. Používejme konvičku skutečně jen na přípravu čaje. Jakmile v ní jednou uvaříme kávu, jemné čajové aroma už nebude mít šanci se prosadit. Prostředky na mytí a čištění nádobí představují pro konvici na čaj hotovou pohromu! Proto ji vždy jen vyplachujeme horkou vodou. Vůbec nevadí, když v ní zůstane povlak, čaj si alespoň podrží svou charakteristickou chuť. Šálek na čaj Čaj se pije nejlépe ze šálků z tenkého porcelánu se širokým hrdlem. Čajové aroma se zde může rozvinout optimálním způsobem. Špatné však nejsou ani o něco stabilnější šálky z keramiky nebo z kameniny. Pokud budeme chtít napodobit Japonce a Číňany, pijme šálek ze šálků bez oušek. Voda Tvrdá voda s velkým množstvím vápníku ubírá čaji na barvě a chuti. Tvrdou vodu bychom proto měli nejdříve odvápnit za pomoci speciálního filtru. Jinou možností je použití pramenité nebo slabé minerální vody. Vodu vaříme vždy čerstvou. Nikdy ji nebereme teplou z boileru – není dobrá! Čajový nálev Každý čaj má své zvláštnosti a je třeba ho vychutnat trochu jinak. Jak, to se dozvíte u dalších článků o konkrétních čajích. Vajíčka na čaj a jiné Vajíčko na čaj se zdá být praktické, ale vždy tomu tak není. Čaj může nabobtnat a ucpat malé otvory. Výměna mezi vodou a obsaženými látkami pak nemůže probíhat optimálním způsobem. Čajová sítka už jsou lepší. Jemným kovovým pletivem může čaj lépe pronikat a předávat obsažené látky do vody. Existují i sítka z bambusu, která ovšem ovlivňují výslednou chuť čaje. Čajové filtry z papíru nebo ze síťoviny umožňují čaji, aby dobře nakypěl a předával obsažené látky. Nejlepší je dát čajové lístky volně do konvice, přelít horkou vodou a čaj posléze přelít do další, předem nahřáté konvice. PŘÍŠTĚ: Zelený čaj – lahůdka z Asie sunnynka
Reklama