Dítě má jediný zdroj výživy – maminku. To znamená, že během nastávající maminky by měly mít stravu ještě pestřejší a vyváženější než kdykoliv jindy. Nemusí proto nějak moc plánovat a ani jíst za dva, jak se někdy říká. Stačí když se soustředí na to, aby jejich strava byla pestrá, pokud možno syrová. To samo zajistí přísun všech potřebných živin. Dítě v děloze rychle roste, množství výživných látek, které dostává matka, se proto musí přiměřeně zvýšit. Největší spotřeba živin je samozřejmě v posledních měsících těhotenství. Maminka by se měla zamyslet kolik zdravých pokrmů denně sní a zda jí či pije něco, co by dítěti mohlo škodit. Podle toho potom může upravit svůj jídelníček. Deset nejdůležitějších druhů potravin, kde každá z nich je zdrojem alespoň jedné živiny: *sýr, mléko, jogurt – vápník, bílkoviny *sytě zelená listová zelenina – vitamín C, vláknina, kyselina listová *libové hovězí maso – bílkoviny, železo *pomeranče – vitamín C, vláknina *drůbež – bílkoviny, železo *hrozinky a švestky – železo *sardinky – vápník, bílkoviny, železo *mořské ryby – bílkoviny *celozrnný chléb – bílkoviny, vláknina, kyselina listová *celozrnné těstoviny a rýže natural – vláknina Vegetariánská strava Je-li nastávající maminka vegetariánka, ale jí dostatek stravy bohaté na bílkoviny spolu s čerstvým ovocem a zeleninou, mělo by její dítě mít všechno co potřebuje. Pro tělo je ale velmi obtížné vstřebat železo z rostlinných zdrojů, proto by se mohlo dítěti nedostávat. Tyto maminky by proto měly železo přijímat v potravinových doplňcích. Pokud nejí ani mléčné výrobky, musí svou stravu doplnit o vápník a vitamíny C a B12. Tekutiny Dostatečný přísun tekutin je samozřejmě důležitý nejen v těhotenství. Udržuje v dobrém stavu ledviny a zabraňuje zácpě. Nevhodným nápojem pro těhotné ženy je minerální voda (má vysoký obsah soli), sladké minerálky a nápoje s chininem. O alkoholu snad není potřeba se ani zmiňovat! Veškerý alkohol, který během těhotenství vypijete, přechází placentou do krevního oběhu plodu. Nejlepší je tedy vynechat ho úplně. Co se týká černé kávy, měly by ji maminky omezit maximálně na jeden šálek denně. Podobné je to i s pitím silného černého čaje. Kofein obsažený v nich totiž může nepříznivě ovlivnit krevní tlak. Nejvhodnější nápojem v těhotenství je kvalitní nezávadná voda, mléko, šípkový čaj, podmáslí, ale i jiné, ovocné či bylinkové čaje. Konzervované potraviny Těm je lepší se v těhotenství vyhnout. Často se do nich přidává hodně tuku, cukru, soli, konzervačních látek, příchutí i barviv. Stejné je to i s různými instantními pokrmy. Cukr a jiné sladkosti Výrobky obsahující cukr, různé sladkosti, koláče, sušenky a džemy mají malý obsah živin, zato se po nich snadno tloustne. Raději si své choutky zaženeme ovocem ”Těhotenské chuti” V těhotenství jsou běžné neodolatelné chutě na některá jídla. Tyto chutě není potřeba příliš omezovat, ovšem za předpokladu, že se po nich netloustne a nevyvolávají žádné žaludeční obtíže. Příště: Nejdůležitější součásti stravy nastávajících maminek
TÉMATA:
SEZONA