Francouzi zpravidla jedí 3 jídla denně, obvykle ve stejnou hodinu. I když tato tradice v dnešní uspěchané době mizí, mnoho lidí ji považuje za důležitou součást francouzského stylu života. Den začíná snídaní - petit déjeuner, která se skládá z chleba, bagety nebo croissantů. Nápojem ke snídani bývá espresso, café creme (expresso s horkým, zpěněným mlékem), překapávaná káva nebo chocolat chaud (horká čokoláda). Poté následuje déjeuner (oběd), obvykle mezi polednem a druhou hodinou. Oběd je hlavní denní jídlo. Když jedete do Francie (a to především do Paříže) tak nebuďte příliš překvapení, že obchody jsou po tyto dvě hodiny zavřeny. Večeře - diner se neservíruje dřív než v osm hodin večer. Tradiční francouzský oběd nebo večeře se skládá z těchto jídel, v tomto pořadí: Apéritif: Alkoholický nápoj jako například Kir (bílé víno s černým rybízem, sladký rybízový likér), pastis (lékořicový nápoj zředěný vodou – nápoj oblíbený především v Provence), Suze (hořký likér vyráběný z hořce, horské bylinky) nebo Vermouth. Vyhýbají se tvrdému alkoholu jako je třeba whisky, protože snižuje schopnost vychutnat si jídlo, které bude následovat. Entrée: Předkrm, který se obvykle skládá z polévky nebo vaječného jídla, malého salátu (celer, řepa, ale nic zeleného) nebo charcuterie (naložené maso). Plat: Hlavním jídlem bývá maso nebo ryba, podávané s omáčkou a doplněné zeleninou (brambory, hranolky, rýže, fazole, špenát…atd.) Salade verte (zelený salát) a Fromage (sýr). Dessert: Dezertem bývá třeba dort, koláč, pěna, krém, zmrzlina nebo ovoce. Po jídle se podává káva a něco na dobré zažívání. Bývá to silný alkoholický nápoj, který je ale konzumovaný v malé dávce a pomáhá velmi dobře zažívání (koňak, calvados nebo jiná specialita). Francouzské jídlo je vždy podáváno s chlebem a doplněno vínem a vodou. Sodu, ledový čaj nebo sladkou limonádu na francouzském stole najdeme zřídka. Očekávejte také, že Francouzi kouří u stolu, mezi jídly a často bez ptaní.
TÉMATA:
SEZONA