Provensálská jídla, připravená podle prastarých původních receptur se vyznačují rafinovanou jemností chutí a lákavým vzhledem. Najdeme zde vlivy italské, ale pochopitelně i francouzské. O kuchyni v Provence se mluví také jako o „kuchyni slunce“. Základními surovinami jsou zde česnek, bylinky, ta nejkvalitnější zelenina, olivy a olivový olej. Z masa především jehněčí a skopové, ryby a také nejrůznější plody moře. Každý kraj jihofrancouzské Provence se může pochlubit hned několika vlastními specialitami. Někdy jde o zcela ojedinělé recepty, jindy jen o pozměněnou verzi rozšířeného pokrmu. Zelenina má v této části Francie obzvláštní postavení. Neupravuje se pouze spařením neboli blanšírováním, ale také se dusí s česnekem na olivovém oleji – a okořeněná čerstvými bylinkami se stává lahodným samostatným pokrmech. SUROVINY Česnek je absolutním vládcem zdejší kuchyně. Zvlášť jemné aroma a chuť má česnek s fialovými skvrnami. Maso je oblíbené především jemné jehněčí a skopové. Většinou se peče nebo griluje a významnou úlohu hraje dochucení bylinkami. Ryby a jiní mořští živočichové zaujímají přední místo na zdejším jídelníčku. Provensálské koření je pro zdejší speciality nepostradatelné, je dobře známé i u nás. Tato sušená směs obsahuje bazalku, rozmarýn, tymián, majoránku, saturejku a levanduli. Olivový olej, též nazývaný jako „zlato Provence“ a často se můžeme setkat s názorem, že je nejlepší na světě. Některé z receptů Provence: Dušený králík Ratatouille Karamelový krém Dušené kuře se zeleninou Jehněčí kotlety s peprnou zeleninou Větrníky s avokádovou pěnou