Francie – země labužníků i slavných kuchařů. Francouzská kuchyně se nepodobá žádné jiné na světě. Je mimořádně pestrá, najdete v ní pokrmy vydatné a hodně kořeněné, stejně jako pokrmy lehké, s jemnou delikátní chutí. Francouzští úředníci administrativně rozdělili svou zemi do 95 oblastí. Francouzští kuchaři na to jdou lépe. Stále užívají jen staré názvy pro regiony, z nich každý se zvláštním způsobem podílí na celonárodní kuchyni. Bretaň je domovem tenoučkých francouzských palačinek creepes. Normandie je slavná pro svou hustou smetanu a jablka. Z těchto jablek se vyrábí alkoholický mošt a z něj se pálí calvados. Moře u normandského pobřeží poskytují hojnost mořských živočichů. Přínos oblasti Champagne je každému jasná. Z tohoto regionu u hranice s Belgií navíc pocházejí bohatá vlámská jídla. Touraine a Loire jsou známy jako zahrada Francie plná nejlepšího ovoce a zeleniny a některých odrůd nejchutnějšího vína. Kraj kolem Paříže, Ile-de France, je místem, kde se zrodila špičková kuchyně. Burgundsko a Bordeaux používají svá známá červená a bílá vína k vylepšení receptů, a to spolu s dijonskou hořčicí z Burgundska a lanýži z Bordeaux. Franche-Comté je hornatá oblast s hojností zvěřiny. Pokrmy této oblasti dodávajíc sílu a bývají často dochuceny jejich slavným sýrem. Languedoc leží u hranice se Španělskem a jídlo se v mnohém podobá jídlu sousedů, obzvláště v používání rajských jablek, paprik a kořeněných klobásek. V receptech jihofrancouzské Provence se odráží teplo a barvy. Tak tomu například je v niceském salátu a pokrmu se zvláštním názvem ratatouille.
TÉMATA:
SEZONA