Tortas Mexické tortas jsou něco na způsob našich obložených chlebíčků. Už základní surovina je nám blízká – je to obyčejný rohlík, obvykle nám udělá rovnocennou službu. Tyto rohlíky se v Mexiku jmenují „telera“. Tortas se podávají horké se syrovou zeleninou, kukuřičnými vločkami (corn flakes), vychlazeným čajem nebo pivem, které nám nahradí mexickou pulque. Obyčejné tortas Tortas se sýrem a paprikou Antojitos Antojitos jsou rozmařilosti, lahůdkové drobnosti, něco mezi našimi chlebíčky a jednohubkami. Dělají se v různých velikostech a tvarech, které mají své názvy. „Garnaches“ jsou kulaté a největší, asi 12 až 13 cm v průměru. „Gorditas“ jsou rovněž kulaté, ale 9 až 10 cm v průměru. „Chalupas“ jsou oválné a zašpičatělé, takže připomínají loďky – šalupy, odtud jejich název, jsou asi 10 cm dlouhé. Konečně nejmenší jsou „sopes“, opět kulaté, ale jen 5 cm v průměru. Pro antochitos použijeme těsto podle receptu na moučné tortilly s kukuřičnou moukou, 1 hrnek hotového těsta nám vystačí na 5 garnaches, 8 chalupas, 10 gorditas nebo 24 sopes. Kraje antochitos se tvarují jako kraje u našich koláčů, vzniklý lem vytvoří mělkou misku pro chutnou náplň. Antojitos Nachos Nachos jsou kousky tortill velké asi 3x3 až 4x4 cm s tenkým plátkem sýra a kouskem chile nahoře. Podávají se horké, zapečené.
TÉMATA:
SEZONA