Mole Mole jsou typické mexické omáčky, které se většinou podávají smíchané s masem, obvykle mletým. V Mexiku se dostanou konzervované nebo jako pasta nebo prášek. Základem mole jsou opět papriky – chile. Recepty na tyto omáčky vycházejí z indiánské tradice. Kolik barev, tolik druhů mole. Říká se, že příprava samotné omáčky trvá zručné a zkušené Indiánce týden. Zelené mole Tamales Tento zvláštní druh pokrmu, velice vzdáleně připomínající plněné zelné listy, charakterizují tři různé součásti: náplň, těstová vložka a obal z kukuřičného listenu. V některých částech Mexika se místo kukuřičných listenů používají banánové ilsty. Tamales nejsou nijak velké, obvyklou porci tvoří 3 masové nebo 2 sladké tamales. Výhodou je, že je můžeme připravit předem a uložit v mrazničce nebo chladničce. Ohříváme je pak buď v troubě na roštu nebo na suchém pekáči, nebo v páře jako knedlíky. Tamales můžeme balit i do kousků alobalu, není to sice stylové, ale nahradí nám to kousek kukuřičného pole. Nejlepší listeny pro tamales jsou z čerstvých kukuřičních klasů. Listeny opatrně sloupneme a sušíme na horkém, slunném místě (3 – 8 dní), uchováme v suchu. Suché listeny potom připravujeme tak, že je máčíme ve vlažné vodě až změknou (nejlépe přes noc). Pokud se nám natrhne některý listen, překryjeme ho kouskem jiného. Několik listenů rozdělíme na pásky, kterými potom tamales převážeme. Plnění a balení tamales: Pro každý tamal použijeme jeden široký list, který položíme na prkénko a do každého vložíme 2 lžíce těstové vložky a 2 lžíce náplně. Vložku i náplň dáváme do dolní, širší části listenu, abychom horní, užší část mohli přehnout. Náplně v listenu uzavřeme, jednu stranu listenu přeložíme přes druhou, prázdnou špičkou listenu překryjeme přeložené kraje a páskem z jiného listenu napříč převážeme, aby tamal držel pohromadě. Dolní otvor děláme co nejmenší, aby nám náplň neutekla. Jak ohřát tamales: Zabalené tamales můžeme ihned ohřát nebo je můžeme zmrazit a uchovat v mrazničce až 6 týdnů. Ohříváme je ve vyhřáté troubě 150 až 200°C asi 30 minut. Pokládáme je tak, aby byly otevřeným koncem listenu nahoru. Tamales jsou hotové, když těsto je pevné, nelepí a není syrové. Těstová vložka do masových tamales Těstová vložka do tamales - vařená