Enchiladas zaujímají samostatnou kapitolu v mexické kuchyni. Zatímco tacos a ostatní pokrmy z tortill, o kterých jsem psala minule, jsou v Mexiku považovány za sendviče, obložené chlebíčky a podobné předkrmy, enchiladas jsou považovány za hlavní chod. Enchilada je tortilla, omáčka, náplň a ozdoba. Můžeme je připravit třemi způsoby, a to buď srolované, přeložené nebo stohované. Jako náplň může posloužit sýr, fazole nebo maso. Největší prohřešek při přípravě enchiladas je nechat okraje tortill vysušit nebo vypéct dokřupava. Další závažný problém, se kterým se musíme při přípravě vypořádat, je pálivost. My Středoevropané si však nebudeme lámat hlavy, natož chuťové buňky devíti stupni pálivosti při třinácti chuťových variacích. Máme jen dvě volby: buď jako oheň nebo jako břitva ;-) Jak připravovat enchiladas? 1. Smažení - Syrovou tortillu, připravenou podle základního receptu, vložíme do středně vyhřátého oleje a po několika vteřinách, až tortilla začne prskat a změkne, ji hned vyjmeme a nedopustíme, aby začala křupavět. 2. Máčení - Ihned po vyjmutí z oleje smočíme tortillu po obou stranách v horké omáčce, kterou nám předepisuje daný recept, nebo jakou jsme si jednoduše vymysleli. Původní mexické předpisy nám přikazují, abychom napřed tortilly omočili v omáčce a až potom smažili, ale tento postup nemusíme dodržovat, protože paprika v omáčce by se nám připalovala a tortilla by hořkla. 3. Plnění a tvarování - Tortillu namočenou v omáčce naplníme náplní, teplou nebo studenou a vytvarujeme enchiladas – kraje tortilly přiložíme k sobě a získáme mušlový tvar, nebo kraje tortilly mírně zavineme. Konečně můžeme tortilly a náplně na sebe vrstvit a stohovat. 4. Zdobení a pečení – enchiladas můžeme ohřívat nebo zapékat, můžeme je připravit buď teplé nebo studené, v troubě se nám prohřejí. Zvolené tvary buď servírujeme ihned nebo si je připravíme do pekáče a před podáváním krátce zapečeme. Ozdoby, jako cibuli, sýr nebo olivy, vše samozřejmě sekané nahrubo, nasypeme na tortilly před zapékáním, avokádo, zelenou petrželku, koriandr nebo sekanou zelenou cibulku nezapékáme. Enchiladas se zapékají asi 15 až 20 minut v horké troubě. Tortilly musí být dostatečně zvlhčené. 5. Servírování – Porci tvoří obvykle dvě až tři enchiladas. Přílohou bývají pouze opékané fazole a salát z čerstvé zeleniny. 6. Improvizace – Můžeme si vymýšlet jakékoliv omáčky, přidat houby, oříšky, zakysanou smetanu, jogurt, různé čile, rajčata, lilek…atd. Prostě podle chuti. Na náplně můžeme použít jakékoliv maso, různé sýry (nivu, čedar, ementál). K zapečení použijeme vejce, sýry, šunku, klobásy a v závěru vše lahodné syrové – avokádo, tykve, petrželku, dobromysl. Prostě fantazii se meze nekladou, můžeme použít vše co se nám zdá chutné. Můžete si zkusit tyhle enchiladas: Enchiladas s kysanou smetanou Stohované sýrové enchiladas Urupánské kuřecí enchiladas

TÉMATA:
SEZONA