Co je vlastně tortilla? Je to placka z kukuřičného těsta správně vlhkého, že se těsto nelepí, neláme, je vláčné. Placka je kulatá, 12 až 20 cm v průměru a 1,5 až 3 mm silná.
Způsob přípravy tortill, kukuřičných placek se za tisíce let nezměnil. Je doménou Indiánek a surovinou jsou jim suchá kukuřičná zrna, odrhnutá z vřeten.
Kukuřičná zrna se nasypou asi do poloviny nádoby, ve které se budou vařit. Kukuřice se zalije vodou, ve které je rozmíchané nehašené vápno a vaří se tak dlouho, až jsou zrna měkká a slupka se odlupuje. Pak se hrnec odstaví a nechá vychladnout. Pro snadnější odstranění slupek z kukuřičných zrn se do vody přidává vápno. Po vychladnutí se obsah hrnce promíchá a zrna se vyberou – tím se odstraní většina slupek.
Zrna se dají do čisté vody, properou se a zbytek slupek je odstraněn. Tato hmota se pak postupně vybírá na kamenný stolek, kde se ručně druhým kamenem drtí a mele, až se získá těsto na tortilly.
Dnes už se i na venkově tato primitivní metoda opouští a indiáni si pořizují mlýnky na maso, ve kterých se dá kukuřičná hmota semlít.
Těsto je potřeba semlít minimálně dvakrát.
Nastává druhá etapa v přípravě tortill – tvarování. Jsou v podstatě tři možné způsoby tvarování tortill. Tradičním způsobem je plácání kousku těsta mezi dlaněmi tak dlouho, až je tortilla hotová.
Druhý způsob využívá vymoženost našeho století – umělou hmotu. Na stolku se tortilla uplácává na kousku fólie, která se vrtí sem a tam. Tento způsob vychází z tradice tvarování tortilly na banánovém listu.
Třetí způsob používá jednoduchého dřevěného lisu na tortilly.
Vím i o čtvrtém způsobu, o jehož znalost se s vámi podělím: na 1 tortillu 2 přiměřeně velké kusy alobalu, jednu fólii dám na stůl, na fólii kus těsta, těsto přikryji druhou fólií a stlačím rovným dnem litinové pánve. Mírným kroužením vpravo, vlevo dotvaruji do požadovaných rozměrů.
Třetí etapa přípravy tortill je pečení. Tortilly se v Mexiku pečou na velkém kruhovém tálu z keramiky nebo plechu. Tortilly se pečou nasucho, na prudkém ohni a po obou stranách, každá strana asi půl minuty. Důležité je upečenou tortillu uchovat horkou a zabránit jejímu vysušení. V Mexiku je dávají do velké nádoby z vydlabané tykve. Naše trouba ji nenahradí, tam tortilly vyschnou a ztvrdnou. Nejlepší je vložit je mezi čisté utěrky. Tak se dají uchovat horké, než se jídlo může dále servírovat.
Hotové tortilly by měly být vláčné, horké, lehce opečené, s bublinami a s charakteristickou vůní.
Tento způsob přípravy tortill zůstává typický pro mexický venkov a periférie měst, ale stále většího uplatnění získává používání speciální kukuřičné mouky „masy harin“, která z přípravy odstraňuje časově velice náročné první dvě etapy.
Tacos – mexické „taco“ znamená něco jako „shltnutí v chvatu“. Tomu odpovídá tvar i obsah tohoto obloženého chlebíčku. Jsou to tortilly, měkké nebo křehké, tvarově upravené jak lehce ohnuté půlměsíce nebo jako srolované trubičky.
A teď si pojďte na tortillách pochutnat:
Tortilly z našich surovin
Quesadillas
Burritos
Nejtypičtějším jídlem v Mexiku jsou snad tortilly, kukuřičné placky.
Nejtypičtějším jídlem v Mexiku jsou snad tortilly, kukuřičné placky.
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Tip na lehkou večeři: Tofu na pánev Toscana se špenátem a chutný zeleninový salát V redakci jsme měli možnost testovat skvělé Tofu na pánev Toscana od značky LUNTER. Tofu, které je plné chuti bazalky a oregána, si můžete připravit samotné s jakoukoliv oblíbenou přílohou, ale můžete s ním pracovat také při přípravě různých teplých směsí. My jsme s ním vyzkoušeli veganskou „smetanovou“ omáčkou se špenátem a Tofu a výsledek rozhodně stál za to.
-
Konec suchým očím! Vyzkoušejte Artelac Nature s extraktem ze světlíku lékařského Prach, suchý vzduch, práce s počítačem, užívání některých léků. To jsou jen některé z mnoha příčin podrážděných očí. Nepříjemný pocit trápí občas každého z nás, ale až 20 % populace trpí syndromem suchého oka. Přitom stačí mít po ruce správné umělé slzy!
-
Recept na rychlou večeři pro celou rodinu: slaný koláč s rybou I když jídlo milujeme a rády si zavaříme i podle složitých receptů, občas potřebujeme připravit něco rychlého. Vděčné je v takovém případě vše, co lze zapéct. Nejlépe to, co máme vždy po ruce. Třeba rybu, hrášek, brambory a cuketu. Vznikne vyvážený pokrm, který bude chutnat i dětem.
-
Tip na chrániče matrací: Udržujte postel čistou a hygienickou V posteli se vyskytují roztoči, bakterie, mohou zde být i plísně a jiné mikroorganizmy, které se mohou stát zdrojem zdravotní obtíží, především alergií. Proto správná hygiena postele je velmi důležitá pro děti i dospělé.
-
Děti v autě: Cestování s nimi může být až o polovinu bezpečnější První dětskou autosedačku, obvykle vajíčko, automaticky umísťujeme do auta proti směru jízdy. Čelem vpřed udělá dítě až kolem prvních narozenin. Jenže ani tehdy ještě není podle expertů jeho tělíčko uzpůsobeno případnému čelnímu nárazu. Pak může dojít ke zbytečné tragédii.
-
Vyzkoušený recept: Filé z Aljašky na pomerančích jako rychlý oběd nebo večeře Ryby jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Jak často je jíte? Nezapomínejte na ně v žádném ročním období. V redakci testujeme výrobky od značky Nowaco, které máme moc rádi. Do našeho testování jsme přizvali i bloggerku Adrianu, se kterou spolupracujeme. Ta si přichystala v rámci testování skvělý recept, o který se s vámi rádi podělíme.
-
Náš TIP: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
-
Rozhovor: Ředitelka firmy Kosmetika Capri Ing. Jitka Poláková objevila účinek kozích surovin a vyvinula revoluční produkty s růstovým faktorem v kosmetice Kozí mléko funguje jako mocný prostředek pro dosažení krásné pokožky. Je totiž nesmírně bohaté na aminokyseliny i minerály a obsahuje vzácné mastné kyseliny blahodárně působící na naši pokožku. Ing. Jitka Poláková využívá v recepturách všech svých kosmetických produktů právě účinků kozího mléka, másla, syrovátky, kolostra.
-
Recept na rybu s vlhkou drobenkou inspirovaný Jamiem Oliverem Jemné maso pangase klidně můžeme připravit jen na pánvi a jako přílohu zvolit bramborovou kaši. Někdy ale máme chuť trochu experimentovat. Se zajímavou kombinací přišel kuchař Jamie Oliver. Jeho recept na rybu s vlhkou drobenkou nám nedal spát.
-
Existuje i přírodnější řešení, když ekzém svědí Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a malých dětí. U 80 % případů se atopie začíná projevovat v prvních měsících života. Na atopický ekzém neexistuje lék. V lepším případě v dospělosti vymizí, ale bohužel existují případy, kdy se s ním pacient potýká po celý život.
Nový komentář
Komentáře
zkusím
zbožnuju je
to by se dalo vyzkoušet