Velikonoce jsou symbolem probouzejícího se jara, tepla, slunce a světla. Jsou symbolem nového života v přírodě, která se po dlouhé a nepříjemné zimě probouzí a vítá nás první zelení a občas i prvními květy. Charakteristické jsou pro ně tradice jako třeba malování vajíček. Velikonoce jsou nejen příležitostí k setkání rodiny, ale i příležitostí k setkání známých. Po dlouhé, čtyřicetidenní, postní době opět bohatě stolujeme, přičemž přichází na stůl především maso kůzlečí, jehněčí, telecí, zajíc a první čerstvá zelenina. Na stole by neměly chybět velikonoční perníčky, kterými můžeme obdarovat malé, ale i ty větší koledníčky. Tradiční velikonoční snídaní je například domácí mazanec nebo velikonoční beránek z piškotového těsta. Kdo nemá rád sladké, pochutná si na různě upravených vejcích. Dalšími typickými velikonočními pokrmy jsou boží milosti a jidáše. Pokud pozveme známé nebo rodinu na „velikonoční oběd“, měli bychom si všechno pěkně připravit. Začneme tím, že si sestavíme velikonoční menu, ve kterém uplatníme takové suroviny, které k velikonocům patří. Jsou to v první řadě vejce, ze kterých můžeme připravit předkrm. Protože předkrm z vajec je poněkud vydatnější, bude následovat lehčí, spíše chuť povzbuzující polévka. Může to být třeba hovězí vývar, nebo vývar slepičí s domácími vlasovými nudlemi. Samozřejmě ji nezapomeneme dochutit čerstvými zelenými bylinkami. Hlavní masitý chod by měl být také v souladu s Velikonocemi. Zvykem je připravovat jehně nebo kůzle, pečené, dušené nebo smažené. Jako příloha je vhodný třeba špenát, hlávkový salát, ale i brambory ozdobené třeba zelenou natí. Místo jehněte nebo kůzlete můžeme připravit maso drůbeží. Moučník by měl oběd zakončit. Můžeme připravit třeba jablkový závin, upéct jablka v županu nebo upéct lehký zákusek z třeného nebo piškotového těsta. Stůl by měl být pro tutu příležitost slavnostně prostřen. Do vázy na velikonočním stole naaranžujeme jarní květy, kočičky a větvičky ozdobené kraslicemi. Velikonoční atmosféru doladíme odpovídajícím prostíráním, zvolíme i pěkné velikonoční ubrousky. Nejvhodnější barvy pro výzdobu jsou trávově zelená, žlutá a bílá.
TÉMATA:
SEZONA